cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.62°
15°

Desarticulat un grup que concertà 150 noces per interès a Mallorca

L'organització arranjava matrimonis entre ciutadans nigerians i dones espanyoles o de la Unió Europea a canvi de 15.000 euros. De les 68 detencions realitzades, 30 han tingut lloc a Mallorca

La Policia Nacional ha desarticulat una xarxa d’àmbit estatal que concertava matrimonis de conveniència entre ciutadans nigerians i espanyols o d’altres estats de la Unió Europea, gràcies als quals els africans podien residir-hi de manera legal.

Se sospita que aquest grup podria haver arranjat fins a 600 casaments interessats durant els darrers sis mesos, dels quals uns 150 haurien tingut lloc a Mallorca. En total, hi ha 68 detinguts a tot l’Estat, 30 d’ells a l’Illa. Hi havia noces civils i religioses.

Segons explicà la Policia, la banda captava a Nigèria i també a l’Estat espanyol ciutadans d’aquest país africà que estiguessin en situació irregular o que volguessin entrar a Espanya.

El grup cobrava als seus clients devers 15.000 euros. D’aquests doblers, aproximadament 12.000 eren per a l’organitzador de les bodes, que pagava les despeses de la cerimònia i els vestits que s’hi empraven. La resta es destinava a la persona amb qui s’unien els immigrants.

Aquest pagament incloïa les despeses necessàries per obtenir tota la documentació exigida per a la celebració: certificats de naixement, de ser fadrins, de cursets prematrimonials...

Quan els nouvinguts no volien acudir a les esglésies per casar-se, la xarxa cercava altres persones que, a canvi de 300 euros, ho fessin amb la documentació d’aquells que havien rebutjat esser presents a la cerimònia. De fet, s’han identificat persones que s’havien casat tres o quatre vegades, utilitzant cada pic acreditacions diferents.

Pel que sembla, l’organització es movia per tot l’Estat per trobar les parròquies que exigien menys requisits per a les noces a localitats petites, on hi havia un control menor.

A més, un cop ja estava constituït el matrimoni, els clients podien guanyar 500 euros si hi enviaven altres persones interessades a seguir les seves passes.

La investigació va començar el passat mes de juny, quan agents de la Unitat Central contra les Xarxes d’Immigració i Falsedat Documental (UCRIF per les seves sigles en castellà) de Palma varen detectar un augment en el nombre de sol·licituds de permisos de residència per part de persones d’origen nigerià.

Els demandants s’acollien al règim comunitari al·legant estar units amb ciutadans espanyols o d’altres indrets la Unió Europea. Tots ells havien formalitzat el seu casament a la parròquia de Sant Francesc de Ciutat i presentaren un certificat fals d’un curset prematrimonial realitzat a Alcalá de Henares (Madrid).

Després de les primeres investigacions, fou identificada i localitzada a Alacant una persona que suposadament participava en l’organització de les noces. Llavors la Policia va detenir a la mateixa ciutat valenciana diferents ciutadans espanyols i nigerians presumptament relacionats amb la falsificació de documents i la celebració dels enllaços.

Més endavant, els agents identificaren a diverses ciutats de l’Estat altres matrimonis de conveniència entre nigerians i espanyols. Tots aportaven els mateixos documents falsos, principalment els certificats dels cursets prematrimonials de l’església d’Alcalá de Henares i les partides de baptisme falses signades pel mateix capellà nigerià, un rector que a més no existia. Com a conseqüència, hi hagué arrestos a Àvila, Madrid i Oviedo. Finalment es va produir la detenció dels principals responsables de l’organització, que residien a Alacant. Ara per ara, l’operació continua oberta.

La Policia informà ahir que la majoria de matrimonis concertats es realitzaven entre homes nigerians i dones espanyoles, encara que també hi participaren ciutadanes d’Alemanya, Bèlgica i els Països Baixos. Si podien, s’escollien per a les noces dones negres per tal de poder dissimular millor el frau.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per calent, fa mes de 15 anys
I es consumava el matrimoni?
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente