muy nuboso
  • Màx: 22°
  • Mín: 13°
21°

Palma i Perpinyà es reuneixen per reforçar els vincles històrics i culturals entre les dues ciutats

El batle de Palma, Jaime Martínez, ha rebut aquest dijous en audiència l'edil de Perpinyà, Louis Aliot, en el marc d'un procés d'acostament que ambdós municipis estan impulsant per potenciar els trets històrics i culturals que comparteixen.

Durant l'entrevista, Martínez ha transmès a la comitiva de Perpinyà «el sentiment d'admiració i proximitat que sent Palma respecte a aquesta ciutat del sud de l'Estat francès, capital del departament dels Pirineus Orientals i també capital històrica del Rosselló».

En aquest sentit, Palma ha anunciat als seus interlocutors la seva intenció de visitar Perpinyà, possiblement el pròxim mes de setembre, per continuar avançant en el procés d'agermanament de les dues poblacions.

«Són molts els aspectes que uneixen els nostres dos pobles, i són nombrosos els llegats culturals i patrimonials que en donen testimoni», ha manifestat Martínez. I en aquesta línia, ha defensat la necessitat de «fer passos per enfortir les relacions amb Perpinyà, les seves institucions i la seva gent».

Al llarg de la seva visita oficial a Palma, el batle de Perpinyà ha visitat alguns dels emplaçaments amb major interès històric, com el Castell de Bellver i la Catedral. Igualment, la comitiva s'ha desplaçat fins a Cala Major per conèixer les dependències de la Fundació Pilar i Joan Miró Mallorca.

Segons ha destacat Cort, els vincles històrics entre Palma i Perpinyà són abundants i diversos, recordant que després del pas de Jaume I, ambdues ciutats varen compartir la capitalitat del Regne de Mallorca.

Va ser precisament en aquella època quan el monarca successor, Jaume II, va promoure la construcció d'alguns dels principals monuments existents a la capital balear, entre els quals cal destacar el Castell de Bellver, a més de procedir a la reforma del Palau de l'Almudaina i iniciar les obres de La Seu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per elventdelnord, fa devers d'un mes
De fet Perpinyà era la capital del reyno de les Mallorques. En quant al batlle de Perpinyà, et puc assegurar que no té res de català. Ans al contrari, des de que es batlle, ens ha imposat la bandera francesa al castellet, Mai hi havia estat amb l'excepció del 14 de juliol. La posat tan gran i preeminent que, algunes vegades no es veu la senyera. Ha aconseguit tapar la catalanitat. En canvi el 12 d'octubre, fot l'estanquera a l'ajuntament. Ja en diràs que té que fer a Palma. Segurament un altre barbaritat. Per sort el català a Cat Nord a sobreviscut i ho farà sempre.
Valoració:19menosmas
Per Joan Miró Font, fa devers d'un mes
Serà per reforçar vincles d’autoodi
Valoració:10menosmas
Per Mascaró de Son Llodrà, fa devers d'un mes
Perpinyà és al sud de l'estat francès, però, alhora és al nord de Catalunya, de fet els seus ciutadans són catalans, com els del sud de la ratlla. Si feu aquesta afirmació a Perpinyà, ningú no s’escandalitzarà, la comparteixen amb absoluta naturalitat.
És evident, Perpinyà és tant catalana com Figueres o Girona, però, en general en referir-nos a Girona o Figueres no diem ( ni recordem, ni solem dir a la mínima ocasió ) que son ciutats al "nord d'Espanya", per la qual cosa situar "políticament" en referir-nos a la ciutat catalana de Perpinyà, no ho capeixo ben bé.
Per una altra banda l'actual Batlle de Perpinyà és de la corda del PP-Vox i com a bon "activista" (com els seus col·legues polítics xovinistes espanyols de les Balears i del País Valencià, "desfà" i canvia coses), entre altres, va eliminar el 2021 el lema municipal "Perpinyà la catalana", vigent d'ençà l'any 1993. Així substituí el mot "la catalana" per "la rayonnante" (?!). Curiosament la llengua, els nostres mots, la història, el què fan els catalans i la cultura catalanes "emprenyen" alhora, i ajunten, xovinistes espanyols i francesos. És això que "agermana" Martinez i Aliot ?
Amb les Illes Balears, els comtats del Rosselló i la Cerdanya van fer part del Regne de Mallorques, i durant aquesta època també es va promoure la construcció d'alguns dels principals monuments existents de la capital nordcatalana, com ara el Palau dels reis de Mallorca o el Castellet.
Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente