muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
17°

Intenta fer efectiva la reserva d'un cotxe de lloguer però els dependents de Click&Rent li exigeixen que parli «en castellano!»

El denunciant també indica que la Policia Local no l'ha atès correctament

El conegut periodista mallorquí Biel Cadilla ha denunciat una discriminació per raó d'opció lingüística, patida aquest dilluns a les dependències de l'empresa de lloguer de cotxes Click&Rent de Menorca.

El periodista ha relatat els fets públicament. També els ha denunciat a la Policia Local de Maó i ha presentat la corresponent reclamació.

Cadilla ha explicat els fets: «Sento la necessitat d'explicar el que m'acaba de passar a Menorca. Amb tristesa i estupefacció, acabo de veure doblement trepitjats els meus drets lingüístics, tant per part de l'empresa de lloguer de cotxes Click&Rent, com per part d'un agent de la Policia Local de Maó.

Teníem una reserva feta a l'esmentada empresa. Només arribar al taulell, l'únic dependent que hi havia al darrere, un home d'uns 50 anys, mentre xerrava per telèfon, en veure que m'atansava, m'ha etzibat: 'No atiendo'. Comencem malament, he pensat.

En penjar, ha cridat el següent i llavors m'ha començat a atendre. Primer m'ha demanat la documentació i l'hi he donat. I, en preguntar-me el número de telèfon, he començat a respondre: 'sis-dos-sis...'. 'En castellano!', m'ha exigit. Li he repetit i m'ha dit: 'no le entiendo'

He mirat d'explicar-li que, treballant de cara al públic, almenys hauria d'entendre el català. S'ha posat fet una fera i ho ha negat, tot asseverant que no té cap obligació d'entendre'l i que ni jo ni ningú no li pot obligar. I s'ha negat a atendre'm, si no parlava en castellà

L'altra dependenta, que havia tornat al taulell, era menorquina, i m'entenia perfectament, però també ha dit que ella no em volia atendre i fins i tot m'ha subratllat que tenien reservat el dret d'admissió. Li he recordat que jo tenia una reserva i que bé m'havien d'atendre.

He demanat el full de reclamacions i, després d'una estona, me n'han portat un exemplar. M'han deixat a una banda, mentre atenien altres clients que estaven darrere meu. He trucat a la Policia Local de Maó i m'han dit que la solució era ben fàcil, donant a entendre que cedís.

Quan el policia ha arribat, m'ha tornat a insinuar que era jo qui estava generant un conflicte. M'ha fet diversos comentaris en aquest sentit i li he hagut de recordar que la llei de normalització lingüística estableix el dret a ser atès en català. Ha arrufat el nas.

Al cap d'una hora, i quan ja no quedaven més clients, finalment l'agent s'ha adreçat a la noia i aquesta m'ha atès de mala gana (en català!). En acabar, l'agent m'ha retret que volgués presentar una reclamació de totes maneres perquè, segons ell, la situació s'havia resolt!

He de dir que, a tot això, la noia, evidentment, ens ha donat un cotxe pitjor del que teníem reservat, amb l'excusa que no en quedaven i que, segons ella, el que ens ha donat era igual (cosa que no és veritat). Però ja no em quedaven forces ni ganes de posar més reclamacions».

El periodista ha valorat els fets: «Una llàstima veure amb quina condescendència tracten els qui han de fer complir la llei a aquells que la vulneren i, a sobre, es victimitzen. El dependent, Wilson, ha tret pit, tot dient que fa cinc anys que viu a Menorca i ningú li ha demanat mai que entengui el menorquí»

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Macià, fa devers d'un mes
Prenguem nota del final de la notícia: "fa cinc anys que viu a Menorca i ningú li ha demanat mai que entengui el menorquí". Si només un de cada vint clients li hagués parlat en manorquí i no hagués girat la llengua, faria estona que el problema s'hauria resolt.
Valoració:4menosmas
Per Paula Oliveres, fa devers d'un mes
L’única acció efectiva és no girar la llengua. I, si no et volen atendre, full de reclamacions i, a continuació, marxar sense comprar.

Si no hom fem així, la llengua és morta.
Sense remei.
Valoració:5menosmas
Per @Sicallamhoperdremtot, fa devers d'un mes
Amic, tu ets hispano, siguis catala, mallorqui o vasc, ets hispano.
A EEUU, on he viscut casi 13 anys, els hispanos no estan mal vists. Estan mal vits els parasits que no fan feina i els funcionaris que no rendeixen (gracis a Deu casi no exiteix el concepte funcionari a USA).
Xerrant d´idioma ... el espanyol es molt comú a sa educació i esta de moda. Molt d´moda.
Per acabar, a USA nomes hi ha un idioma oficial. I es va imposar a tot l´estat el angles malament no fos sa llengo mes xerrada, que per cert era el alemany fa 300 anys.
Pero no te enganis, tu no ets caucasico, ets hispa.
Valoració:-2menosmas
Per Mallorca per als mallorquins!, fa devers d'un mes
Mallorca per als mallorquins.
Colonitzadors forasters arruix cap a espanya!
Valoració:6menosmas
Per De Asprer, fa devers d'un mes
En un negoci privat, libertat. I punt.
Valoració:-9menosmas
Per Si callam ho perdrem tot, fa devers d'un mes
Ara començam a comprendre, perque els "hispanos" estan tan mal vists als Estats Units.
I pensem una cosa: Si als iankis que poden anar i van armats, son grans i grossos i ténen ells les lleis, les forces d'ordre públic i la justícia al seu favor, encara els compixen, que no faran amb noltros, que no just no podem dur armes, sinó que la justícia i els mitjans de comunicació estan de la seva part, quan aquests nouvinguts decideixen que ni han de deixar- nos parlar la nostra llengua, que fa vuit, cents anys que se parla aquí que també és la nostra terra, o que ens han de menysprear perque ens trobem diferents a ells i son incapaços de veure, que la seva obligació és adaptar- se a noltros i a la nostra societat.
Això acabarà molt malament per noltros, si no ens movem i no reaccionam defensant "lo nostro".
Valoració:7menosmas
Per Pobret, fa devers d'un mes
A veure, Wilson, el teu nom és anglès americà. El rètol del negoci és en anglès. I si un dia tengués la desgràcia de llogar-te un cotxe Deu no ho vulgui, te parlaria en anglès, i mai, mai, mai en foraster. No m'entens?. Dons tu t'ho perds!.
Valoració:7menosmas
Per Arxi, fa devers d'un mes
Per el nom, deu ser un extranger "Machu Pichu", una colla d'ignorants, xulos i prepotents, i nosaltres burros per girar la llengua quan ens dirigim a un foraster! Si no ho fessim ja s'espavilarien a entendre'ns!!
Valoració:8menosmas
Per jbm, fa devers d'un mes
Quan s’admet que puguin ocupar un lloc de feina de cara a la gent en general, persones incompetents en una de les llengües oficials, s’està fent un atemptat contra els drets lingüístics de tots, i un atemptat contra els drets laborals de la gent que, … ... perquè ha estudiat aquí, o perquè s'ha esforçat en aprendre-les de gran, les coneix i les entén sense problemes, i que ha de veure que llocs de feina que haguessin pogut ocupar ells són ocupats per gent que n’és incompetent.
Valoració:8menosmas
Per Anselm Llull, fa devers d'un mes
Que cerquen acabar amb un tret enmig de les celles, aquests treballadors tan rebels?Els hem de dir el que diuen els de la srva calanya, NOS HEMOS QUEDADO CON TU CARA?
Jo tendria esment a fer segon quin desbarat.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente