algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
20°

Antoni Maria Alcover ja és Fill Il·lustre de Palma

El Saló de Plens de l'Ajuntament de Palma va acollir dissabte l’entrega de les Medalles d'Or de la Ciutat de l’any 2022. Durant l’acte també es va reconèixer Antoni Maria Alcover com Fill Il·lustre de Palma. Aquests reconeixements s’emmarquen dins dels actes de commemoració de la Festa de l’Estendard que commemora l’entrada del rei Jaume I a la Ciutat de Palma el 31 de desembre de 1229.

Els guardonats amb les Medalles d'Or de la Ciutat han estat Naüm, Ses Oblates, José Carlos Llop i Juan Antonio Horrach Moyá a títol pòstum. Tots els guardons són fruit del consens de totes les forces polítiques representades al consistori palmesà.

Antoni Maria Alcover i Sureda (Manacor, 1862 - Palma, 1932) va ser un religiós, escriptor modernista, professor, lingüista, folklorista i publicista. De família pagesa, de tradició carlina, el 1877 entrà al seminari de Palma. De bon començament, s’interessà també per la literatura i la llengua catalanes.

És cèlebre la seva tasca de recollida de cançons populars i redactà, amb el pseudònim de Jordi des Racó, unes narracions dialectals recollides a les Contarelles (primera edició, 1885; segona edició refosa i ampliada, 1915), i, sobretot, destacà pel seu ric Aplec de rondaies mallorquines, aparegut en nombrosos volums a partir del 1896, que s’ha convertit en el llibre més llegit a Mallorca i amb el qual moltes generacions d’infants han après a llegir en català. El 1900 va emprendre l’Obra del Diccionari, que donà lloc al Diccionari català-valencià-balear, editat des del 1926 amb la col·laboració de Francesc de Borja Moll.

Medalles d'Or

Naüm: és un projecte Socioeducatiu sense ànim de lucre situat a la barriada de Son Roca de Palma. Es caracteritzen per promoure la inclusió social i el creixement integral de nins/nines, adolescents, joves i les seves famílies, mitjançant una metodologia proactiva i participativa, amb l’objectiu d’aconseguir la plena inclusió d’aquests col·lectius en els àmbits sociolaboral, socioeducatiu, sociocultural, sociosanitari i psicosocial del territori, fent front a les situacions de vulnerabilitat i exclusió social que pateixen, amb una actitud crítica, apoderada i encoratjadora.

Germanes Oblates del Santíssim Redemptor, 'Ses Oblates': congregació fundada per José María Benito Serra i Antònia Maria de Oviedo l’any 1870, establint-se a Mallorca el 1924. La seva tasca se centra en un compromís, a favor de la justícia, amb les dones que exerceixen prostitució i viuen situacions d'exclusió. L’any 1988 fundaren el Casal Petit de Palma que encara avui gestionen.

José Carlos Llop: (Palma, 1956) escriptor mallorquí. Ha conreat diversos gèneres, des de la poesia a la novel·la. La seva obra destaca per tenir un gran component autobiogràfic, se'l reconeix com un gran diarista de la seva generació. És col·laborador de diversos diaris espanyols, entre ells ABC, El País i Diari de Mallorca. Ha traduït al castellà al Premi Nobel de Literatura Derek Walcott, Llorenç Villalonga, Josep Melià, Patrick Modiano i Biel Mesquida Amengual. Part de la seva obra ha estat traduïda al francès, i el 2008 va rebre el Prix Écureuil de Littérature Étrangére.

Juan Antonio Horrach Moyá: (Palma, 1970- Toulouse, 2022 ) a títol pòstum. Empresari i reconegut galerista d'art. Va ser el fundador de la Galeria Horrach, una de les més importants de Ciutat, que compta amb un espai al carrer Catalunya i un altre a la Plaça de la Drassana. A tots dos llocs, va aconseguir reunir nombrosos creadors illencs. Horrach era a més de galerista, un apassionat de la cultura en general. Sempre actiu en totes les cites culturals, va impulsar la Nit de l’Art participant-hi cada any. Mai va perdre l’oportunitat de desenvolupar una tasca filantròpica i de col·laboració amb nombrosíssimes iniciatives culturals al llarg de tota la seva trajectòria

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa dervers d'un any
Doncs mira Marc tant de bo hi hagués mil Antoni Mir a Mallorca
Valoració:5menosmas
Per Marc, fa dervers d'un any
Què hi fa el fantasma d'en Mir pel mig?
Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente