Els guardonats amb les Medalles d'Or de la Ciutat han estat Naüm, Ses Oblates, José Carlos Llop i Juan Antonio Horrach Moyá a títol pòstum. Tots els guardons són fruit del consens de totes les forces polítiques representades al consistori palmesà.
Antoni Maria Alcover i Sureda (Manacor, 1862 - Palma, 1932) va ser un religiós, escriptor modernista, professor, lingüista, folklorista i publicista. De família pagesa, de tradició carlina, el 1877 entrà al seminari de Palma. De bon començament, s’interessà també per la literatura i la llengua catalanes.
És cèlebre la seva tasca de recollida de cançons populars i redactà, amb el pseudònim de Jordi des Racó, unes narracions dialectals recollides a les Contarelles (primera edició, 1885; segona edició refosa i ampliada, 1915), i, sobretot, destacà pel seu ric Aplec de rondaies mallorquines, aparegut en nombrosos volums a partir del 1896, que s’ha convertit en el llibre més llegit a Mallorca i amb el qual moltes generacions d’infants han après a llegir en català. El 1900 va emprendre l’Obra del Diccionari, que donà lloc al Diccionari català-valencià-balear, editat des del 1926 amb la col·laboració de Francesc de Borja Moll.
Medalles d'Or
Naüm: és un projecte Socioeducatiu sense ànim de lucre situat a la barriada de Son Roca de Palma. Es caracteritzen per promoure la inclusió social i el creixement integral de nins/nines, adolescents, joves i les seves famílies, mitjançant una metodologia proactiva i participativa, amb l’objectiu d’aconseguir la plena inclusió d’aquests col·lectius en els àmbits sociolaboral, socioeducatiu, sociocultural, sociosanitari i psicosocial del territori, fent front a les situacions de vulnerabilitat i exclusió social que pateixen, amb una actitud crítica, apoderada i encoratjadora.
Germanes Oblates del Santíssim Redemptor, 'Ses Oblates': congregació fundada per José María Benito Serra i Antònia Maria de Oviedo l’any 1870, establint-se a Mallorca el 1924. La seva tasca se centra en un compromís, a favor de la justícia, amb les dones que exerceixen prostitució i viuen situacions d'exclusió. L’any 1988 fundaren el Casal Petit de Palma que encara avui gestionen.
José Carlos Llop: (Palma, 1956) escriptor mallorquí. Ha conreat diversos gèneres, des de la poesia a la novel·la. La seva obra destaca per tenir un gran component autobiogràfic, se'l reconeix com un gran diarista de la seva generació. És col·laborador de diversos diaris espanyols, entre ells ABC, El País i Diari de Mallorca. Ha traduït al castellà al Premi Nobel de Literatura Derek Walcott, Llorenç Villalonga, Josep Melià, Patrick Modiano i Biel Mesquida Amengual. Part de la seva obra ha estat traduïda al francès, i el 2008 va rebre el Prix Écureuil de Littérature Étrangére.
Juan Antonio Horrach Moyá: (Palma, 1970- Toulouse, 2022 ) a títol pòstum. Empresari i reconegut galerista d'art. Va ser el fundador de la Galeria Horrach, una de les més importants de Ciutat, que compta amb un espai al carrer Catalunya i un altre a la Plaça de la Drassana. A tots dos llocs, va aconseguir reunir nombrosos creadors illencs. Horrach era a més de galerista, un apassionat de la cultura en general. Sempre actiu en totes les cites culturals, va impulsar la Nit de l’Art participant-hi cada any. Mai va perdre l’oportunitat de desenvolupar una tasca filantròpica i de col·laboració amb nombrosíssimes iniciatives culturals al llarg de tota la seva trajectòria
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Doncs mira Marc tant de bo hi hagués mil Antoni Mir a Mallorca
Què hi fa el fantasma d'en Mir pel mig?