algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
24°

[VÍDEO] Què opinava Palma de la mort de Franco el 1975?

Recuperam d'hemeroteca un fragment d'entrevista a Palma en ocasió del decés del dictador

206665

Avui es compleixen quaranta-set anys de la mort del dictador Francisco Franco, esdeveniment que generà tot un reguitzell d'opinions i sentiments diferents entre la societat espanyola i, com és evident, entre la ciutadania de les Illes Balears. El seu decés suposaria l'inici d'un procés, carregat de virtuts i de mancances, de transició cap a l'actual sistema polític.

En ocasió d'aquest aniversari, hem volgut consultar l'hemeroteca i esbrinar què era notícia durant aquelles dates i, sobretot, quin ressò se'n feia la població illenca respecte quelcom tan rellevant dins l'actualitat política. És il·lustratiu un fragment de programa de ràdio, emès aquell mateix dia a Ràdio Popular, en què s'anaven entrevistant a peu de carrer diferents persones per demanar-los-en l'opinió.



Les opinions expressades per les persones entrevistades, que probablement no reflectien plenament què pensaven en aquell moment, són carregades de lloances i denoten tristesa i compunció pel succés, però també se'n pot extreure certa indiferència. Era ja llavors vox populi el delicat estat de salut de Franco i ja feia setmanes que es temia pel seu imminent traspàs. Les institucions, per la seva banda, ploraven la mort del dictador amb les típiques proclames nacionalistes del franquisme, combinant missatges bel·licistes amb una profunda religiositat.

Mentrestant, l'oposició al règim franquista romania a l'espera del curs dels esdeveniments. L'esquerra balear, sempre a cavall del progressisme estatal, romangué durant aquells dies pendent de què passava a Madrid. Enlloc ha quedat constància de cap manifestació pública de signe contrari als missatges institucionals de condol dins el territori de les Illes, més enllà d'eventuals concentracions de caràcter privat. Haurien de passar mesos perquè l'esquerra s'atrevís a fer mostres públiques de rebuig al règim i prengués el rol explícitament combatiu que ocupà durant tota la transició.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
@Maleducat!

Discúlpeme, pero es usted lelo.
No me haga partícipe de sus pajas mentales y alucinaciones oníricas.
Valoració:-4menosmas
Per Maleducat!, fa dervers d'un any
@Claro que si, guapi.
Noltros ja llegim, i molt i bons llibres.
Per tant, te pots aplicar a tu, la recepta que ens dones i comprar i llegir llibres condrets, enlloc d'aquests fulletins plens d'arnes, vells i amb pudor d'humitat i de pols, que compres als mercadets, encants i baratillos, venuts pels nets i nebots de falangistes morts de vells, per treure quatre monedes alhora de que s'els treuen de damunt. Perque se veu meridianament clar, que aquesta és tota la literatura que t'interessa a tu i que te permets.
No entenc a aquest diari, que no només admet fatxes que espenyen la línia editorial, si no que insulten i falten al respecte a la gent que el llegaix.
Valoració:7menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
@Pau.

Lea usted un poco.
Pero no el Ara, claro.
No pienso hacer su trabajo.
Valoració:-5menosmas
Per Pau, fa dervers d'un any
@Claro que si,guapi.Mostrens alguna de les sentències que va signar Companys.Si us plau
Valoració:7menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
No pareix veritat, que amb tanta gen intel·ligent(?) com se suposa hi havia dins l'Espanya, la dictadura Franquista hagi durant tants i tants anys... i la quantitat de personal que hi queda, que el ressuscitarien. Però no puc de cap de les maneres, saber, perquè insisteixen en dir.se Cristians CATOLICS, si són un vertader insult a la moral catòlica, o cap altra religió... CALÍCULAS en seria mes encertat. Ostres, quin mal de panxa me fa pensar amb ells!
Valoració:7menosmas
Per escardapenyes, fa dervers d'un any
La fi de un mal són, molts dels que tenían privilegis i xuclavan de la mamella, avui dia encara ho fan les famílies, no era un amor platònic.
Valoració:8menosmas
Per Crims injustícies d'uns, indiferència dels altres, fa dervers d'un any
Una persona que va causar tantes morts i tantes tragèdies i que va fer tornar a la naciò cent anys enrrera, no se mereixia morir de vell i al llit, com va passar.
I tot perque els aliats, sobre tot per part d'Anglaterra i del seu primer ministre Winston Churchil, tenien por de les esquerres i de que aquestes s'extenguèssin per Europa i suprimssin als nobles i als mil.lionaris els seus privilegis, fet pel qual no el varen voler jutjar a Nüremberg junt amb els nazis i col.laboradors seus, pels seus crims i per col.laborar amb Hitler.
I consentiren que Espanya continuàs essent una enorme sala de tortures, just per la seva paranoia. Anys després, amb l'al.liança que Franco se va saber cercar amb els Estats Units, ja va ser impossible lliberar a Espanya dla seva dictadura.
No tenim res per agrair a aquella gent, que massa vegades se recorden.com els salvadors de la Humanitat.
I és que com deia el meu padrí, la política és molt bruta.
Valoració:8menosmas
Per Joan Miró Font, fa dervers d'un any
Record com mon pare es queixava que es titular de s'Última Hora que es reprodueix en es marge inferior esquerr de sa imatge era molt lacònic, mancat de tot tipus de lloança (que segons vaig llegir després va ser pactat)
Valoració:5menosmas
Per Un, fa dervers d'un any
El facherio commocionado y enlutado, amb por a la democràcia que podia arribar. Crema de documents i blanquejament generalitzat del règim. Fortor a naftalina. L'enhorabona general, festa social, i molts brindis amb cava !
Valoració:8menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Yo le ví en directo, emocionante.

Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente