La recollida selectiva porta a porta consisteix en lliurar els residus, que s’han separat prèviament a casa, davant de la porta de casa o en un punt proper, en uns dies i hores determinats per a cada fracció (rebuig, paper i cartó, vidre, matèria orgànica i envasos) segons s’estableix al calendari de recollida (adjunt). Des del moment que comenci a funcionar aquest sistema a cada un dels barris, s’eliminaran els contenidors dels carrers i camins, contribuint així a la neteja i la imatge del barri.
«És el sistema més eficient per a incrementar el reciclatge, més còmode i pràctic per a la ciutadania. Així ho demostra l’experiència a molts municipis de Mallorca, on ja funciona des de fa anys, i és un sistema acceptat per la ciutadania i amb taxes de recollida selectiva superiors al 50% i que poden arribar al 75%. De fet, és, ara per ara a Mallorca, l’únic sistema de recollida que permet superar el 50% de recollida selectiva establert a les diverses normes autonòmiques, estatals i europees», han explicat.
Funcionament del nou sistema
En el cas de Son Espanyol, Son Sardina, sa Garriga i Establiments, els habitatges situats a zones accessibles per als vehicles de recollida hauran de treure els residus a la porta de casa, cada dia només la fracció establerta al calendari. Quan els vehicles no poden arribar a la porta dels domicilis, s’ha habilitat un punt d’aportació proper, amb uns penjadors per a un conjunt d’habitatges, on els veïns podran deixar les bosses o poals per a cada fracció el dia corresponent.
EMAYA està repartint als habitatges d’aquestes zones diversos recipients per a facilitar la separació i la recollida dels residus (bosses, poals per a l’orgànica i multiusos per al paper i el vidre), a més d’un calendari i material informatiu. Donat que en aquests barris també hi ha habitatges en zones rurals disperses, s’habiliten 3 àrees d’aportació de residus, amb videovigilància, tancades i accessibles amb la targeta ciutadana (prèvia sol·licitud), on d’una forma neta i endreçada es podran dipositar els residus separats en les fraccions corresponents entre les 6 i les 23 h. Existeix un servei específic per a les famílies que requereixin la recollida de bolquers, al quals s’han d’inscriure prèviament.
A més a més, aquests barris també seran pioners en comptar amb un nou servei de recollida de poda, que s’haurà de sol·licitar a EMAYA a través de la pàgina web o per telèfon.
Els residus que es treguin sense respectar el calendari o no separats correctament no es recolliran. S’hauran de retirar i tornar a treure correctament. Els servei d’inspecció i l’equip educatiu informaran als habitatges on es detectin problemes i incompliments del calendari, de l’ús adequat dels diversos recipients o no se separin correctament els residus.
Per tal de donar a conèixer a tots els veïns les característiques d’aquest sistema de recollida, explicar com fer una correcta separació dels residus, el bon ús dels recipients i informar del punt de recollida que correspon a cada habitatge, des de mitjan mes d’octubre s’estan realitzant xerrades i taules informatives. En el cas de Son Espanyol ja s’ha informat i s’han distribuït els recipients a més del 94% dels habitants del barri.
Per a la realització d’aquestes activitats informatives ha estat imprescindible la col·laboració de les associacions de veïns d’aquests barris, a les quals Perpinyà ha agraït la seva col·laboració. També han participat en el procés de disseny del servei aportant propostes.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Bones aquí teniu (pels que consideren que Son Sardina és Palma) la notícia on es diu que es va implantar la recollida de fems "porta a porta" a Son Sardina. https://www.dbalears.cat/balears/ciutat/2009/04/14/15141/son-sardina-fa-net.html
jo visc a s sardina i crec amb el porta a porta, pero ha se ser porta porta no que el que vivim a carrers estrets hem de dur el poals a un punts distants de la meva porta ,feim la feina perque els senyors de emeya pasin amb el coche AIXO NO ES PORTA A PORTA . Com ho feim?
Perdoneu, però aquesta idea me fa gracia....Porta a porta? A Palma? Inviable... No ho veig. És broma....No?
M'autoesmen. Perquè fa quatre legislatures quan es va implantar el porta a porta a Son Sardina... Va ser el 2009 i a la següent legislatura, el PP la va llevar. Si no vaig errat en aquells anys EMAYA la preseidenta era Cristina Cerdó de UM.
Hauríeu de fer un poc recerca i veuríeu que a Son Sardina ja es va fer recollida porta a porta. Fa tres legislatures es va implantar i a la següent, amb l'entrada del PP a l'Ajuntament de Palma es va eliminar i es tornar a implantar els contenidors. Si EMAYA diu que és per primera vegada, menteixen. Ja que varen ser ells qui ho implantaren a Son Sardina amb una gran celebració. Ara que si voleu dir que Son Sardina no és Palma... això ja són altres cinc-centes... :P