cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 18°
22°

S’ofereixen, per primera vegada, visites explicatives al refugi antiaeri ubicat al Palau del Consell de Mallorca

En el marc de la Diada de Mallorca 2021, el Consell de Mallorca ha organitzat una activitat al voltant dels refugis antiaeris utilitzats durant la Guerra Civil, un dels quals es conserva al Palau del Consell. L’activitat ha consistit en una conferència al saló de Plens a càrrec de l’expert en aquesta matèria, Bartomeu Fiol, autor de llibre, publicat l’any 2019, Els refugis antiaeris de Palma i la defensa passiva a Mallorca durant la Guerra Civil (1936-1939). Posteriorment, s’ha fet una visita per grups al refugi situat davall l’escala d’honor del Palau.

El conseller de Presidència, Javier de Juan, ha recordat que aquest espai, que es va construir a l’edifici de la que era llavors la Diputació Provincial de les Illes Balears, i ara és l’edifici del Consell de Mallorca, va protegir les vides de molts homes, dones i nins dels bombardejos aeris que es varen produir durant la Guerra Civil. De Juan ha mostrat la seva satisfacció per l’èxit i la bona acceptació que ha tengut aquesta proposta inclosa en el programa d’activitats de la Diada, en la qual han participat 35 persones. També ha destacat la voluntat del Consell de Mallorca de «donar a conèixer aquest patrimoni tan oblidat i que és tan important en la memòria col·lectiva com a part fonamental de la nostra història».

Per la seva banda, Fiol ha explicat que varen passar set mesos després del cop d’estat del 18 de juliol i dels primers bombardejos fins que es va crear la Jefatura de la Defensa Pasiva Antiaérea de Baleares que va promoure la creació de 130 refugis públics. La xarxa de refugis servirien per protegir la població de Palma que era en aquella època de 95.000 persones.

Aquest dimarts les entrades han quedat exhaurides i pràcticament està complet l’aforament de la visita del 29 de desembre, quan tendrà lloc la segona i darrera visita a aquest refugi antiaeri.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.