algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.64°
15°

ARCA presenta al·legacions a l’estudi del tramvia fins a Son Espases

ARCA, com a entitat que vetlla per la defensa del Patrimoni cultural a Mallorca, ha presentat al·legacions a l'estudi previ que preveu executar un projecte de línia de tramvia fins a l'Hospital Universitari de Son Espases.

Possible alternativa ZERO

Aquest estudi preveu diverses alternatives, però segons el punt de vista de l'entitat també hauria de contemplar l'alternativa ZERO, que implicaria reforçar les línies de bus, l’estratègia de la bicicleta, facilitar el transport interurbà, i millorar l’entorn de l’Hospital perquè sigui més viable anar a peu i altres alternatives. «Una nova infraestructura sempre serà més costosa i onerosa pel territori, per les expropiacions i per la despesa pública i a més s’haurà de computar el manteniment i la gestió de la infraestructura», han remarcat.

El projecte afecta el Patrimoni hidràulic

Aquest estudi en les seves diferents alternatives contempla l'afectació en major o menor grau d'uns elements culturals d'una gran importància històrica i patrimonial, com serien les Fonts de la Vila, de Mestre Pere i d'en Baster, les quals presenten un grau màxim de protecció amb la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) per part del Consell de Mallorca.

Un informe d'EMAYA destaca els valors històrics i culturals d'aquests elements patrimonials i a més destaca el valor econòmic i d’abastament d’aigua potable d’importància per al municipi de Palma.

Des d’ARCA consideren que s’afecta greument aquests Béns d'Interès Cultural.

Altres béns culturals es veuen afectats

La possessió de Son Pax dels Fassers presenta un grau de protecció A2 segons el Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Palma. Aquesta protecció no només ordena la conservació de les cases, sinó que també inclou els camins, el jardinet, l’aqüeducte del costat sud de l’edifici i l’aljub.

Si finalment es projecta una plataforma o l’andana o baixador dins d'aquest espai cultural, s'haurà de tenir en compte en el projecte un Estudi d'Impacte Ambiental.

El projecte no contempla la inversió de l'1% cultural

Segons l’article 80 de la Llei 12/1998 i la Llei 16/1985, de 15 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol s'ha d'explicitar aquest punt, degut que el pressupost de l’obra pública, supera els 300.000 euros.

«Cal recordar que aquesta inversió de l'1% cultural no és per a 'corregir' els excessos o les afectacions del projecte, sinó per a conservar i enriquir el patrimoni històric, un concepte distint legalment determinat», ha explicat ARCA.

Finalment, l'Associació demana «consens i participació ciutadana» en la projecció d'aquesta línea ferroviària «ateses les afeccions que presenta preliminarment».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joanet, fa mes de 2 anys

¿No deien fa un temps que allargarien el metro de la UIB fins a Son Espases passant pel parc BIT? Seria millor fer això que no muntar tota una altra infraestructura nova, perquè segurament ni tan sols l'haurien de soterrar, a aquest nou tram de metro; entre la UIB, el parc BIT i Son Espases no hi ha ciutat, i el tren pot anar per la superfície. I només són dues estacions!

Valoració:0menosmas
Per p, fa mes de 2 anys

Quina casualitat que l'entidat que defensa els monuments feixistes es preocupi per una possesió (Son Pax) seu d'una fundació vinculada al ex president Gabriel Canyelles. Si aquesta proposta l hagues fet el PP o VOX no farien altre cosa que aplaudir,pero si la fan governs progresistes CARCA son els primers a possar entrebancs.

Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa mes de 2 anys

Des de Son Castelló no hi ha voreres per anar a peu a So n'Espases, sobre tot entre la rodona de Sóller i la carretera de Valldemossa.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente