El batle de Palma, Jose Hila, la presidenta el Govern, Francina Armengol, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, han assistit avui a la signatura dels convenis de col·laboració entre l'Ajuntament, el Govern i el Consell per a concedir 11,5 milions d'euros en ajudes econòmiques directes als sectors econòmics del municipi per contribuir a pal·liar les conseqüències de les restriccions motivades per la pandèmia.
El batle de Palma ha valorat «la importància del conveni per a Palma». «Les principals institucions de les Illes ens hem unit per donar la millor de les respostes per a la ciutadania. L'objectiu és comú: ajudar als sectors econòmics més afectats per la crisi provocada per la COVID-19».
Armengol ha recordat que la col·laboració entre les tres institucions «que avui feim realitat a Palma també ja està en marxa en molts d'altres municipis de les Illes».
«Hem posat a disposició de l'Ajuntament de Palma, el que més volum d'ajudes, tramitació i milions mobilitzarà, l'agilitat i eficàcia de la nostra gestió d'ajuts econòmics», ha apuntat la presidenta Cladera. «Ara mateix, al Consell ja tramitam els ajuts directes per als sectors econòmics de 19 municipis de l'illa i Palma serà el vintè, perquè a més de finançar i aportar recursos econòmics, hem demostrat que podem donar una resposta potent, àgil i ràpida, que és el que la ciutadania reclama».
El conveni signat avui és part del conjunt de mesures d'acompanyament per fer front als efectes econòmics derivats de la crisi sanitària que es varen aprovar en el si de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació de les Illes Balears. Aquest paquet de mesures inclou la creació d'un fons d'ajudes de 30 milions d'euros per als sectors més afectats.
Ajudes
Els 11,5 milions d'euros es dividiran en fins a cinc convocatòries diferents. La primera de les convocatòries serà de 7,8 milions d'euros i es destinarà als sectors econòmics afectats per la crisi de la COVID-19 per a pal·liar la seva situació econòmica i garantir el seu sosteniment. La convocatòria la gestionarà de forma directa el Consell de Mallorca a través de la Fundació Mallorca Turisme.
Es concediran ajudes directes a persones físiques i jurídiques que desenvolupen la seva activitat econòmica en el municipi de Palma amb menys de 20 treballadors de mitjana anual computant els diferents centres de treball i amb una facturació el 2019 inferior a un milió d'euros, sempre que aquesta facturació hagi disminuït durant el 2020 en una quantitat superior a un 20%.
L'ajuda serà de 2.000 euros per centre de treball o establiment, amb un màxim de dos establiments per persona beneficiària (màxim: 4.000 euros). Aquestes ajudes són compatibles amb la percepció de qualsevol altra subvenció procedent de qualsevol entitat del sector públic o privat. Podran demanar-les els següents sectors: comerç, alimentació, allotjament, agències de viatges, educació i investigació; bugaderies, tintoreries, perruqueries i salons de bellesa; parcs d'esbarjo, fires i organització de congressos i recintes firals.
Les quatre convocatòries restants les gestionarà l'Ajuntament. Els ajuts econòmics es destinaran als comerços, autònoms i sector de la restauració, que gestionarà PalmaActiva (2,6 milions d'euros); Cultura (600.000 euros), Participació (210.000 euros) i taxis (840.000 euros). Els 3,8 milions d'euros municipals es complementaran amb 400.000 euros del pressupost propi, és a dir, l'Ajuntament atorgarà ajudes per un import de 4,2 milions d'euros.
No me sembla bé. Cal dirigir les ajudes a reforçar l'economia estable i no depenent d’altres regions ò estats, afavorir més i de manera progressiva a les empreses més beneficioses mediambientalment, que generen llocs de feina dignes i estables, que impulsen ò formen part de l’economia de proximitat i que no depenguin de l'economia d'altres regions.