cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.26°

L'ASM denuncia el retrocés del català dins Cort i remarca «el paper dels polítics del PSOE i Podemos que no parlen en català»

L'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) ha denunciat a la Direcció General de Política Lingüística el retrocés del català dins l'Ajuntament de Palma, i l'ha instada a prendre mesures en defensa del seu ús a les dependències municipals.

L'entitat sobiranista denuncia que a les convocatòries d'oposicions a l'Ajuntament ja no es faciliten les preguntes dels exàmens en català per defecte, sinó que a la inscripció es dóna la opció de seleccionar català o castellà. «Essent el català un requisit per treballar a l'administració local, incentivar d'aquesta manera que no se'n faci ús és un insult a la nostra llengua», han apuntat.

Per altra banda, també remarquen que les Oficines d'Atenció a la Ciutadania atenen majoritàriament en castellà, fins i tot si el ciutadà es dirigeix al funcionari en català. «Així mateix la quantitat de documents que entren a l'Ajuntament sense estar redactats en català és molt elevada, amb la conseqüència que les respostes de l'Administració marginen igualment la nostra llengua», han explicat.

A més, l'ASM ha deixat clar que «dins aquest procés de substitució lingüística hi juguen un paper decisiu tant els dirigents polítics del PSOE i Podemos, molts dels quals no parlen en català ni a les rodes de premsa, com la pressió en contra del català de Vox i Ciudadanos».

Tot plegat, per a l'entitat, suposa «una marginació de la llengua pròpia que no podem tolerar, de la mateixa manera que a Madrid o a Sevilla no consentirien que el castellà no fos la llengua habitual als seus consistoris».

Per tant, reclamen a la Direcció General de Política Lingüística «que prengui mesures en defensa de la llengua dels mallorquins el més aviat possible, tant de promoció com de compliment de la normativa lingüística».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per voluntariat, fa mes de 3 anys

A Catalunya tenen els Voluntaris per la Llengua. Queden entre setmana per a xerrar un poc, aprendre català, i que el nouvingut se senti amb més seguretat en tots els aspectes.
És clar si hi ha algun foraster que no es vol integrar, allà ell, però que després no vagi plorant per tot arreu que no se sent integrat. La culpa serà seva i de ningú més.

Valoració:4menosmas
Per És surrealista, fa mes de 3 anys

A jo, una persona vinguda de Sudamèrica que me plorava perque deia que aqui se sentia molt marginada per ser immigrant, li vaig aconsellar que aprengués Català, perque l'ajudaria molt a integrar se. Però la seva resposta me va deixar de pedra. Me va dir que "Aprender Catalán es perder el tiempo y yo no tengo tanto tiempo libre para malgastarlo en cosas inútiles". Sobra dir que li vaig contestar a aquesta persona que qui marginava als damés era ella. Però el problema és que hi ha molta gent estrangera i espanyola que pensa d'aquesta manera i que és tan insensible i poc educada, que encara ho escupen a la nostra cara. I curiosament, aquest fet se dóna més entre gent monolingue del Castellà, que no en gent que.té com a llengua materna altres idiomes i que ja ha tingut que fer un esforç per aprendre Castellà. No sé si és xuleria, que se senten duperiors a noltros per només parlar una llengua, que son uns ganduls rematats o tot junt, però aquedta actitut no és gens normal.
No m'imagino als compatriotes d'aquesta persona que han emigrat als Estats Units, fent aquest mateix comentari als estat unidencs amb respecte a l'Anglès.

Valoració:6menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa mes de 3 anys

Es cert que alguns polítics del PSOE no contesten en catala missatges en catala

Valoració:5menosmas
Per Toni, fa mes de 3 anys

Amb el tema de les oposicions a l'Ajuntament no sé què pretenen, quan la majoria (per no dir totes) d'acadèmies o preparadors fan tot el material i explicacions exclusivament en castellà. La gent s'avesa a estudiar en castellà i després és lògic que demanin l'examen en castellà. És a dir, el problema ve abans de l'examen. De tota manera, me consta que s'està fent una bona feina des de l'Oficina de Drets Lingüístics del GOIB per a revertir situacions de discriminació lingüística que ara per ara són molt freqüents, en àmbits com per exemple el sanitari. A nivell de Palma no veig cap iniciativa de pes, com seria per exemple el foment de la retolació en català per part de comerços.

Valoració:13menosmas
Per mateu, fa mes de 3 anys

@Pere es que a Palma el català està pitjor que a València ciutat i molts de nins i joves amb llinatges mallorquins no parlen ni volen parlar català.

Valoració:-1menosmas
Per balmany, fa mes de 3 anys

Pere:
Me alegro que alguien hable de prensa palmesana, ya que he sido el único que ha denunciado esta, llamémosla, anomalía en varias ocasiones.
Si U. Hora y/o Diario de Mallorca, editasen en catalán, cerrarían en dos días.
Tienen el ejemplo del "Baleares" papel muy presente.
Y que no me vengan con Franco, que lleva 45 años fallecido.
No es Franco, es el mercado. Y el que no quiera verlo, allá él.
Los de este digital, no dejan pasar ni una, pero se hacen el longuis ante la realidad. ¿Ha dicho algo del tema Lladonet, o el mismo Martí, por ejemplo?.
Ni hablar.
Hay cosas que son cera del Corpus. Intocables, por lo tanto no las toques.
Mientras a nuestra lengua se la siga llamando catalán, lo sea o no, recibirá fuerte rechazo por una parte muy importante de la población.
Basta leer y escuchar.

Valoració:-11menosmas
Per Pere, fa mes de 3 anys

Cada dia pitjor. Ho visc en carn pròpia. Hi ha una acceptació de que es una llengua minoritària, minoritzada i que no val la pena. Premsa UH i Diario de Mallorca 100% castellà. Retolació s de comerços en castellà. Vas a la piscina de IME, parles en mallorquí i te contesten en castellà. Potser seurà massa tard quan despertem.
Necessitam polítiques proactives en favor del català. El PSOE no li interessa perquè beu de vots forasters. I MES no se exactament què hi pinta... es dedica mes a fer accions antisistema però res per la llengua. Estam ben ferits...

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente