algo de nubes
  • Màx: 18.78°
  • Mín: 13.93°
18°

ARCA: «S’han de mantenir els carrers de Gabriel Rabassa, almirall Churruca i almirall Gravina a Palma»

ARCA ha volgut defensar aquest dimecres el motiu pel qual es varen dedicar carrers als almiralls Churruca i Gravina: «No tenia res a veure amb noms de vaixells de guerra. Per tant, de cap manera cal apreciar cap connotació franquista en la seva designació». «Aquests dos carrers es varen inaugurar l’any 1942 en record d'aquests mariners que varen morir a la batalla de Trafalgar. Així consta als documents històrics consultats», explica l'Associació.

Cal recordar que l'Ajuntament de Palma ha aprovat canviar el nom de 12 carrers de Palma d'origen franquista en compliment de la Llei de memòria i reconeixement democràtic del Govern. Els carrers estan inclosos en el Cens de símbols, llegendes i mencions franquistes elaborat per la Comissió Tècnica basant-se en la norma.

Per altra banda, ARCA també considera un error el canvi de nom del carrer dedicat a Gabriel Rabassa que «va ser atorgat pel fet que aquesta persona va impulsar la protecció del Patrimoni dels Molins de Mallorca. De fet va ser pioner i fundador de l’Associació d’Amics dels Molins, a més d'un home fomentador de la cultura de les Illes». A més, remarquen que «intentar recercar passats vinculats a la Falange o al Franquisme es podria també estendre a d’altres insignes mallorquins -el cas de Llorenç Villalonga, sense anar més enfora- amb una obra literària en català que, evidentment, no durien enlloc».

A criteri d’ARCA els carrers que varen ser atorgats com a homenatge a aquells que ajudaren a instaurar o mantenir el règim franquista han de ser retirats de la guia de carrers. «Ara bé, una vegada feta durant bastants d’anys aquesta tria i modificació, s’ha d’anar amb molta cura, ara, en la darrera decisió de Cort, perquè es pot caure en un revisionisme molt equivocat i nociu per a la convivència. De fet i en una primera revisió hem trobat aquests tres errors, que consideram que s’han de corregir urgentment per no confondre la ciudadanía ni faltar al rigor i la veracitat històriques», han conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 3 anys

D'acord amb es segon comentari. Que quedi clar que sa dedicatòria és a s'almirall en qüestió i no an es vaixell. De totes maneres, quin mèrit hi ha en morir a sa batalla de Trafalgar? A Eivissa tenim passeig, monument, carrer i col·legi dedicats an es general Joaquín Vara de Rey y Rubio, mort a sa guerra de Cuba. Morir per un imperi en decadència

Valoració:3menosmas
Per Marc, fa mes de 3 anys

L'Ajuntament s'ha ficat en un vesper del qual no serà capaç de sortir indemne. Això passa quan es prenen decisions que no són científiques ni consensuades. Com es valora la col·laboració franquista? Pels càrrecs? Pels escrits? I si es tracta d'un/a exfranquista? També li toca el rebre? Què feim amb Francesc de B. Moll, que va vigilar presos al castell de Bellver? O amb Miquel Dolç, que va lloar el franquisme? O amb Miquel Forteza, primer president de l'OCB? Etc., etc.

Valoració:3menosmas
Per antifa, fa mes de 3 anys

Decissions de l´any 1942 = decissions franco-feixistas.



Per a més clar, l´aigua !

Valoració:4menosmas
Per antifa, fa mes de 3 anys

Decissions de l´any 1942 = decissions franco-feixistas.



Per a més clar, l´aigua !

Valoració:3menosmas
Per Quins doiots!, fa mes de 3 anys

El nom d'Adolfo Suárez no li va posar cap batle de Palma ni ningú d'aqui. Al nom d'aquest personatge que va disfressar al franquisme de democràcia, que també que ens va negar al poble un referendum sobre la monarquia, li van posar al ministeri de Fomento, a Madrid.
Molt de venir a imposar el Castellà dins els diaris en llengua catalana, molt de tractar nos d'analfabets i de curts a tots noltros, molt de renyar nos, de faltar nos al respecte i de presumir de superioritat i de set ciències, però resulta que a l'hora de la veritat, ni tan sols s'ha llegit la Constitució.

Valoració:5menosmas
Per vaya maneras de medir, fa mes de 3 anys

Y mientras tanto, muy cerquita del mar, tenemos una vía que lleva por nombre Adolfo Suárez. Y un aeropuerto. Me figuro, que este caballero Q.E.P.D., no tenía nada que ver con el franquismo.
Pero seamos coherentes y no hagamos el tonto delante de toda España.

Valoració:-4menosmas
Per Cap ferrerico, fa mes de 3 anys

Un cop més ARCA pixa fora test.
Cal una associació alternativa a favor del patrimoni històric i cultural que no tengui aquestes veleïtats feixistoides.

Valoració:8menosmas
Per mallorqui, fa mes de 3 anys

i amb tot el que tenim a sobre que faci aquests polítics inútils aquestes xorradas demostra el nivell cerebral d'aquesta tropa

Valoració:-6menosmas
Per falsos, fa mes de 3 anys

que vergonya de polítics que tenim,, aquest és el màxim nivell al que arriben

Valoració:-9menosmas
Per Jaume, fa mes de 3 anys

Cada vegada em decep més ARCA. El nom és espanyolista.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente