algo de nubes
  • Màx: 17.52°
  • Mín: 12.03°
17°

Cort comença a canviar les plaques de carrers amb noms franquistes

L'Ajuntament de Palma ha començat a executar aquest dimarts el canvi de plaques de carrers i places per a eliminar al·lusions franquistes, començant per l'avinguda Joan March, que passa a dir-se 'Avinguda del Gran i General Consell', en record del màxim òrgan del Regne de Mallorca.

El regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, i el regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo, han assistit aquest matí al canvi de placa. Des de l'Ajuntament han recordat que així donen compliment a la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtic, ja que els carrers afectats estan incloses en el cens de símbols, llegendes i esments franquistes.

Els criteris per a atorgar els nous noms han estat «la coherència toponímica, recuperar la història i els topònims tradicionals, així com reivindicar el paper de les dones en la història».

Altres carrers que es modificaran els pròxims dies són la plaça Almirall Churruca, carrer de l'Almirall Gravina, carrer de Toledo, carrer de l'Almirall Cervera, passatge Castillo d'Olite, carrer José Oleza, carrer d'Alfambra, carrer Brunete, plaça del Bisbe Planas, carrer Gabriel Rabassa i carrer del Canonge Antoni Sancho.

Els canvis del nomenclátor es materialitzen el dia en què es canvien les plaques al carrer. Aquest mateix dia es notificarà a les comunitats de propietaris i els veïns que s'ha canviat el nom. L'Ajuntament s'encarrega de comunicar el canvi a les empreses de serveis (electricitat, telefònica, aigua...), les administracions públiques, taxistes, cadastre, serveis d'emergències, Seguretat Social o el padró, entre altres entitats o organismes.

Des de l'àrea de Participació Ciutadana i Govern Interior, el servei de Població està treballant en una convocatòria de fins a 40.000 euros d'ajudes econòmiques per a fer front a les despeses derivades del canvi de denominació de carrers i places de Palma. Aquestes subvencions aniran destinades als establiments comercials, empreses de serveis i autònoms amb activitats que es desenvolupen en un establiment permanent, situats en carrers i places afectades.

Carrer de Toledo
L'Ajuntament ha confirmat que es canviarà el nom del carrer Toledo, perquè fa referència a la batalla de la Guerra Civil en l'Alcázar de Toledo. La batlessa de Toledo, Milagros Tolón, s'havia dirigit a l'alcalde de Palma, José Hila, per a mostrar-li el seu malestar davant la decisió de retirar-la i li ha sol·licitat que el nom de la ciutat de Toledo romangui en la llista de carrers de l'illa.

Tolón ha afirmat que el batle de Palma ha entès la seva posició, per la qual cosa ha demanat no «crear enfrontaments entre ciutats, perquè no és moment». Segons ha informat l'Ajuntament de Palma, els batles han acordat que la ciutat de Toledo «tendrà presència» a Palma, si bé el Cort no ha especificat si això es concretarà amb el nom d'un carrer o plaça o d'una altra forma.

Preguntat per aquesta qüestió, el regidor d'Educació, Llorenç Carrió, ha subratllat els noms dels carrers que ara es canvien es varen posar «durant o després de la Guerra amb la intenció de militaritzar tota la ciutat i posar-la al servei del règim». «Aquests carrers estaven enaltint el règim», ha dit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per inca, fa mes de 3 anys

Bona decisió, encara que sigui el premi de consolació per no tomar la feixina.

Valoració:4menosmas
Per Ben fet, fa mes de 3 anys

Ben fet. Ja en ho ha prou, d'haver de retre homenatge a colpistes, a criminals i a ua persoa que va subvencionar una guerra provocada per us militars rebels.Totes aquestes plaques fora i ben capolades

Valoració:7menosmas
Per paco, fa mes de 3 anys

Grans èxits d'aquest inutil, radars per recaptar a palma comptadors d'arbres i ara treure callles segons el franquistes de fa 75 anys abans que naixés franco de

Valoració:-6menosmas
Per falsos, fa mes de 3 anys

i pensar que estem governats per incapacitats amb aquest govern que fins a un nen de 5 anys és mes intel·ligent que aquesta tropa és terrorífic

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente