algo de nubes
  • Màx: 20.39°
  • Mín: 12.82°
20°

Cort canviarà el nom a 12 carrers amb simbologia franquista

L'Ajuntament de Palma canviarà durant aquesta setmana el nom de 12 carrers amb simbologia franquista, que seran reemplaçats per uns altres com el de la filòloga Aina Moll, la sindicalista Francesca Vidal i la política Frederica Montseny.

Amb aquesta mesura, el Consistori té l'objectiu d'avançar en democràcia i igualtat, així com complir amb la Llei de Memòria Democràtica de 2018 i «l'obligació moral» d'eliminar aquests símbols dels espais urbans de Palma.

Per a agilitar les gestions dels negocis que es troben en aquests carrers, que amb el canvi de nom de les vies hauran de modificar alguns documents, l'Ajuntament donarà ajudes de fins a 40.000 euros perquè puguin realitzar els tràmits amb normalitat.

D'entre els carrers a les quals se'ls canviarà el nom, destaca l'Avinguda Joan March, que passarà a dir-se Avinguda del Gran i General Consell, fent referència així a la màxima institució del Regne de Mallorca.

Segons ha indicat aquest dilluns el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, els criteris que s'han seguit per a triar els noms han estat la coherència toponímica, recuperar la història de Palma i reivindicar el paper de la dona.

En una roda de premsa, el regidor també ha explicat que els nous carrers han estat designades amb la intenció de recobrar la toponímia tradicional i intentant donar homogeneïtat als noms dels barris del municipi.

Així, es canviarà el nom de tres carrers del barri de Son Armadams, perquè la plaça Almirall Churruca passarà a dir-se plaça de Mateu Pruners; el carrer Almirall Gravina serà la d'Angelí i Dulcet, i la de Almirall Cervera durà el nom de Pere Rossell.

En el cas de Son Armadams, els tres carrers portaran el nom de tres cartògrafs que van viure entre el segle 14 i el segle 16, mentre que altres barris rendiran memòria a pintors, promotors culturals, sindicalistes, escriptores i filòlogues, entre altres.

D'altra banda, en el barri de Camp Redó es canviarà el nom de dos carrers, en concret, el Passatge Castillo Olite, que passarà a dir-se carrer de Francesca Vidal, i el carrer de Josep d'Oleza, que ara serà el carrer de Marc Ferragut.

També es posaran noms nous a dos carrers del Coll d'en Rabassa, totes dues amb noms de pintors, perquè el carrer d'Alfambra serà ara coneguda com el carrer de Joan Daurer i el carrer de Brunete passarà a dir-se carrer de Joan Desí.

Així mateix, el carrer de Toledo de la Vileta portarà ara el nom de Rafel Valls; la plaça del Bisbe Planas de Sant Jordi passarà a dir-se plaça Poble; el carrer Gabriel Rabassa de s'Indioteria serà la de Federica Montseny, i la de Canonge Antoni Sancho de Son Cladera recordarà a Aina Moll.

Cort notificarà aquests canvis a les empreses de servei

El regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior, Alberto Jarabo, ha explicat que l'Ajuntament notificarà aquests canvis als propietaris dels habitatges situats en aquests carrers, que es faran efectius quan es canviïn les plaques amb els noms.

El Consistori també avisarà d'aquesta modificació a les empreses de servei, com a electricitat, telèfon i aigua, a les administracions públiques, als taxistes, als cadastres, als serveis d'emergència i a la Seguretat Social, entre altres.

«Mai pactaríem amb feixistes, per això continuem canviant els noms dels carrers, obrint fosses i identificant els cossos per a poder retornar-los a les seves famílies», ha manifestat l'alcalde de Palma, José Hila.

Per part seva, Carrió ha lamentat que la Guerra Civil i la dictadura franquista varen ser una «pàgina negra» de la història d'aquest país i ha remarcat que aquests canvis «no faran oblidar aquesta època, però tampoc l'exaltaran més».

A més, el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha assegurat que esborrar «l'herència franquista» dels carrers de Palma «no és només una obligació legal, sinó també moral».

La Llei contempla la retirada de símbols franquistes

Pel que fa al procediment d'aquestes modificacions, l'Ajuntament ha precisat que el nomenclátor de Palma esmenta que les administracions públiques, quan són competents, han de retirar símbols, llegendes i esments franquistes.

La Comissió de Toponímia va analitzar aquesta qüestió i va considerar que s'havien de modificar deu noms de carrers de Palma, totes elles incloses en el cens de símbols, llegendes i esments franquistes, per la qual cosa es va acordar el seu canvi, a través de l'alcalde.

No obstant això, es va decidir mantenir els noms dels carrers del Bisbe Miralles, de Francesc Suau, de Gabriel Cortés i Gabriel Fuster Mayans 'Gafim', perquè no responen a «la finalitat d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura», com indica la Llei.

Segons ha indicat el Consistori, aquests quatre carrers reconeixen els mèrits i la trajectòria de les persones a les quals es van dedicar, per la qual cosa es va acordar traslladar més informació a la Comissió Tècnica del Govern perquè resolgui si es mantenen o es canvien.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Aina, fa mes de 3 anys

Els unics insultats han estat els toledans.
No potser que Toledo sigui lo mateix que franquiste. El batle i la ciutat haurien de demanar disculpes.

Valoració:0menosmas
Per nofret, fa mes de 3 anys

Per ser un referent pels franquistes i ser mereixedor de la seva veneració, no requereix esser franquista, basta compartir valors imperialistes de conqueridors, opressors i patriotes espanyols, no cal haver participat de la carnisseria de Franco contra la II República. Crist tampoc era cristià i Carlos Marx tampoc era marxista.

Valoració:1menosmas
Per balmany, fa mes de 3 anys

A "Oh":
Te sobre la razón. El "Baleares", de sus buenos tiempos llevaba el yugo y las flechas, per tot arreu. Además, y durante muchos años y ser "órgano de la prensa del Movimiento", era el diario de más tirada. ¡Qué cosas!. Recuerdo a "Rat", Brondo, Gafim, los Jiménez, Ricardo Z. Mora, Antonio Agustín y al joseantoniano, Antonio Pizá, sin olvidarnos de Pedro Serra, que después lo adquirió. Descansen en paz, todos ellos.
El crucero "Baleares", fue puesto en grada en 1.928 y ordenado años antes. Por lo tanto no era "franquista". Después, como todo lo que había, viejo y de baja calidad, actuó a favor del llamado bando nacional.

Valoració:1menosmas
Per Tiberi, fa mes de 3 anys

¿Voleu dir que Gafim, Cortès, Villalonga, Forteza, Salvà,..., la majoria dels escriptors mallorquins dels anys trenta, no varen exaltar la revolta militar, la Guerra Civil i la repressió de la dictadura? Qui hi estableix els límits? Una comissió integrada per becaris?

Valoració:3menosmas
Per balmany, fa mes de 3 anys

Almirante Gravilla (1756/1806); Almirante Churruca (1761/1805) y Almirante Cervera (1839/1909).
Está clarísimos que todos eran franquistas.
Sr. Hilla: haga lo que le dé la gana, pero no nos tome por idiotas. Afortunadamente, Vd. es sin lugar a dudas el alcalde más invisible que ha tenido la ciudad en muchos años Afortunadamente.
Estas cosas en los EE.UU, son impensables. Hasta un buque de guerra lleva el nombre de un simple marinero y, además, de nombre hispano.

Valoració:0menosmas
Per Oh, fa mes de 3 anys

Habrá que cambiar el nombre de este periódico porque el crucero ''Baleares'' era franquista😄

Valoració:1menosmas
Per Solleric, fa mes de 3 anys

Aquets almiralls del segle XIX eran franquistes?
Ignorants

Valoració:6menosmas
Per són molt pocs, n´hi ha més, fa mes de 3 anys

Ja era hora. Però tan sols en hi ha 12 ?
Tan sols deman un poc més de memòria històrica. Ací ja n´apuntau uns quants, però en queden més.

Valoració:5menosmas
Per Guillem, fa mes de 3 anys

I quan llevaran el monument de sa feixina? O la plaça de ses tortugues? (I no aquest nom horrible que du ara)

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente