algo de nubes
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 8.9°
16°

Cort demana a Madrid que «doni eines a les autonomies i als municipis per a poder regular el preu del lloguer»

L'Ajuntament de Palma ha sol·licitat, una vegada més, a l'Estat espanyol en relació a la futura Llei d'Habitatge d'Espanya, que «doni eines a les autonomies i als municipis per a poder regular el preu del lloguer enfront de les bombolles immobiliàries que cada vegada fan més inaccessible l'habitatge en ciutats com Palma».

Segons ha informat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, aquest dimarts en roda de premsa, «davant les últimes declaracions que arriben de Madrid sobre la futura Llei d'Habitatge, el Consistori sol·licita mesures valentes i urgents per a posar fre a les bombolles immobiliàries que cada vegada fan més inaccessible l'accés a l'habitatge en ciutats com Palma».

«L'Estat ha d'establir paràmetres legals per a determinar aquelles zones més tensionades i donar eines a autonomies i a municipis per a allí on estigui tensionat el mercat immobiliari poder regular el preu del lloguer», ha afegit.

Palma, una ciutat en estat «d'emergència residencial»

Pel que fa a la «emergència residencial» que viu Palma, Truyol ha volgut recordar una sèrie de dades, entre ells els oferts pel Banc d'Espanya, un estudi elaborat per Cort i xifres de l'Oficina antidesnonaments de Palma.

Sobre aquest tema, ha explicat que el Banc d'Espanya assegura que entre els anys 2013 i 2019 va pujar un 55 per cent el preu del lloguer a Palma. A més, l'estudi d'aquest organisme oficial xifra la caiguda del preu del lloguer a la ciutat en l'últim any entorn d'un nou per cent.

Per a la regidora de l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de Cort, «si es contrasta l'increment del preu del lloguer a Palma els últims anys amb el descens registrat en l'últim, el balanç és molt negatiu i mostra que la bombolla continua existint en la capital balear».

Enfront d'això, ha posat d'exemple el cas de Berlín, una ciutat on, segons ha dit, «abans de la regulació del passat any un pis de 45 metres quadrats valia 600 euros i després de congelar els preus i marcar límits als mateixos ara costa 300 euros».

Així mateix, en referència a l'estudi realitzat per l'Ajuntament de Palma, es pot extreure, ha detallat, que el preu mitjà del metre quadrat de lloguer a Palma és 12 euros; així com també, s'observa que a causa de la pandèmia l'atur ha pujat un 43 per cent a la ciutat i les persones que busquen treball s'ha incrementat un 112 per cent.

Amb tot, respecte a les dades de l'Oficina antidesnonaments, ha apuntat que s'han incrementat en un 80 per cent els casos d'impagament del lloguer en relació a fa un any. Per a Truyol, aquestes dades no fan si no revelar una «situació totalment dramàtica, límit, en la qual es pot arribar a perdre a la ciutadania per una situació totalment irresponsable dels agents privats i amb el perill que els públics no regulin el preu del lloguer».

Aquesta situació, ha posat l'accent, «evidència la necessitat d'implementar una normativa perquè les autonomies o ajuntaments amb un problema residencial demostrat puguin regular els preus dels habitatges de lloguer».

«Davant un mercat absolutament tensionat es fa imprescindible que els dos partits que governen Espanya es posin d'acord», ha insistit Truyol, qui ha considerat que «si el Govern no actua serà còmplice d'aquesta situació d'emergència residencial».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.