cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.68°

Palma, una de les ciutats del món amb més rellotges solars catalogats per km2

179953

La història de la humanitat i la recerca de l'ésser humà per a conèixer el temps discorren paral·leles a la història del rellotge de sol. Un objecte que des de temps immemorials i fins no fa molt ha brindat el millor sistema de mesurament temporal creat per l'home, treballant de dia com un gira-sol i dormint a la nit fins a la següent aparició de l'astre rei.

«Les nocions astronòmiques dels egipcis varen fer possible que orientessin la piràmide de Kheops, c. 2550 aC a través de referències estel·lars. Mil anys més tard, en temps del faraó Tutmosis III (c. 1500 aC), es va dissenyar un instrument anomenat sechat, un petit rellotge solar per a mesurar el temps mitjançant la longitud de les ombres. No obstant, l'Estat espanyol va haver d'esperar als temps dels romans per a conèixer la seva existència i veure com els construïen situant-los en viles i camins. Amb la instauració al segle XIX de l'actual sistema horari (més artificial) en detriment de l'antic sistema solar, els rellotges solars varen perdre la seva utilitat fonamental i varen caure en el desús», ha explicat la Fundació Palma Turisme.

Curiosament, Mallorca concentra el major nombre d'aquests artefactes catalogats per quilòmetre quadrat a nivell mundial, amb un total de 829 rellotges solars. D’aquests, 112 estan situats a la ciutat de Palma, segons explica Miquel Àngel Garcia Arrando, autor de l’obra 'Els rellotges de sol de Mallorca' i membre de la Comissió de Rellotges de Sol de l'associació ARCA.

Es poden trobar fàcilment als edificis més característics de l'illa, sigui en grans finques o en senzilles cases de camp, així com en esglésies, convents, carrers, places, edificis públics i privats, moltes vegades desapercebuts per l'efecte mimètic del pas del temps. Aquesta gran quantitat de rellotges solars no només és mostra del gran protagonisme que varen tenir en el passat de l'illa, sinó que revela un desconegut 'paradís gnomònic' que situa Mallorca i la seva capital, Palma, com una de les regions més privilegiades per la seva presència.

Dues rutes per a descobrir la màgia i els secrets dels rellotges solars de Palma

Palma ofereix una rica varietat d’aquests ingenis. Per exemple, recorrent el centre històric poden trobar-se rellotges solars a la Plaça Joan Carles I (sobre la façana davant del Born), a l’Església de Sant Nicolau (al lateral de la Plaça de Santa Catalina Tomàs), al carrer Bolseria 1 (sobre la façana), a la Plaça Sta. Eulàlia (cantonada amb carrer Cadena, sobre el darrer balcó), a la Plaça Sant Francesc (sobre el frontó de l’església que porta el mateix nom), al carrer Portella 8 (a la cantonada amb l’edifici del costat) i al carrer Palau (on hi ha el Bisbat, al pati central, on hi ha dos exemplars).

Un altre itinerari interessant és el del Passeig Marítim de Palma, que compta amb rellotges de construcció més recent i, per tant, de característiques més tècniques. Un recorregut en el qual es troben els rellotges solars de Parc de la Mar (al costat de l’edifici de la Duana), Moll Vell (al camí de l’escollera), assecador de xarxes (Passeig Sagrera, Port), Jardins de Sa Feixina i Av. Gabriel Roca (Esplanada de St. Domingo i Moll davant de l’Auditorium).

A més, a les zones ajardinades d’aquest recorregut, existeix una important col·lecció de rellotges de sol monumentals realizats per Rafael Soler, soci d’honor de l’Associació d’Amics dels Rellotges de Sol (AARS). Aquesta ruta pot completar-se amb la visita als rellotges del Portitxol, Moll de Peraires i Escola Nàutico Pesquera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Memphis Holland, fa mes de 3 anys

Aquest és un GRAN article. Estaria disposat a tornar a publicar aquest article al nostre lloc web https://www.affordable mallorca.com amb una traducció a l'anglès. Necessitem més gent per entendre la rica història de Mallorca. Gràcies per la seva consideració.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente