muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.07°
12°

El pregó de la Festa de l'Estendard recorda Valtònyc i els presos polítics

L'escriptor Biel Mesquida ha recreat aquest divendres la Palma medieval en temps de Ramon Llull durant el pregó de la Festa de l'Estendard, que ha finalitzat recordant la condemna de Valtònyc i als polítics perseguits «per defensar la llibertat», en relació a Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Quim Forn, Carles Puigdemont, Tamara Carrasco, Meritxell Serret, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Anna Gabriel, Josep Rull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Raül Romeva, Jordi Turull, Marta Rovira i Adrià Carrasco.

Durant el pregó, que ha donat el sus a la Festa que s'ha llegit a la sala de plens de l'Ajuntament de Palma i que duu per títol, 'Mil i una Palma', l'escriptor ha incidit en la importància de la Festa de l'Estendard, descrivint-la com «l'epicentre, la tradició, la gatzara, el deliri o la convulsió».

Mesquida ha volgut fer una descripció detallada de com era Palma en temps de Ramon Llull, des de l'any 1232 fins a la seva mort. Així, ha repassat algunes de les estructures emblemàtiques i amb història de Palma, com la Seu, la plaça Vila de Madrid, els laberints dels barris, la varietat d'establiments «de tota casta», les esglésies, la Llotja, el mercat de Pere Garau...

A meitat del pregó, l'escriptor ha continuat llegint des de la mirada d'un protagonista de 70 anys que mira des de la finestra de la cabina d'un vaixell que el trasllada de Barcelona a Palma.

Aquí, l'autor detalla, sota la lupa del personatge Macià, altres emblemes de la ciutat, entre els quals destaca el Castell de Bellver, la zona del Terreno el Consolat de Mar, entre altres.

Amb tot, també ha ressaltat que «l'art de viure no té història ni evolució», referint-se al fet que «altres plaers arribaran però sense reemplaçar res».

Així s'ha expressat per a parlar del «salvatge» franquisme i d'una transició «en la qual la corrupció i la destrucció varen anar plegades».

Valtònyc i la Llibertat d'Expressió

Biel Mesquida ha conclòs la darrera part del pregó amb unes línies de dedicació al raper mallorquí Valtònyc, condemnat a l'Estat Espanyol per enaltir el terrorisme i injuriar el Rei Borbó en les lletres de les seves cançons, assegurant que avui dia «vivim un moment de paràlisi del procés democràtic».

En concret, l'escriptor ha subratllat que l'escriptura i la llibertat són sinònims i que la condemnar a presó a un cantant seria «condemnar-nos també a nosaltres».

A més, ha fet esment a «uns altres que es troben en l'exili per les seves idees», als «valents batalladors per la llibertat, la igualtat i la fraternitat», com Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Quim Forn, Carles Puigdemont, Tamara Carrasco, Meritxell Serret, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Anna Gabriel, Josep Rull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Raül Romeva, Jordi Turull, Marta Rovira i Adrià Carrasco, reivindicant la seva llibertat i apel·lant, amb tot, a la lluita per la llengua i cultura catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Al de baix, fa mes de 5 anys

Fas pena, amb aquesta obssessió.

Valoració:6menosmas
Per Emigrante, fa mes de 5 anys

Muy bien.

Con esto se ha ganado o una subvención o algún premio literario catalán.

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente