El Teatre Principal de Palma ha acollit aquest dissabte vespre la gala dels Premis Ciutat de Palma, durant la qual s'han entregat els nous guardons convocats. En total, la dotació de tots els premis ha ascendit a 100.000 euros.
El dramaturg Bernat Molina ha estat el mestre de cerimònies de la vetllada, i ha estat acompanyat per Marian Lush i Alexandra Muñoz. Els ballarins que han pujat a l'escenari han estat Tary Barceló (coreògrafa), Silvia Sánchez, Esther Martí, Igor Santos, Javier Vachiano i Néstor Navarro. Hi ha col·laborat Jesse, 'el hombre bandera'. Han interpretat cançons de cabaret, les lletres de les quals han estat adaptades per a la gala. D'aquesta manera, han sonat temes de musicals escrits per Kander and Ebb, autors d'obres com "Chicago" o "Cabaret". La Banda Municipal s'ha encarregat de posar la música.
En la seva intervenció, el batle de Palma, Antoni Noguera, ha fet incís en quatre aspectes: les infraestructures culturals, el projecte Ramon Llull 2030, la memòria històrica i l'Any Llompart. Així, ha començat el seu discurs afirmant que els Ciutat de Palma «no són només el reconeixement a una obra de creació artística, literària o plàstica, o a un treball de recerca d'altura; es tracta, ni més ni manco, de la prova fefaent del compromís de la ciutat amb la cultura i els seus creadors».
Segons el batle, «les infraestructures i els projectes culturals han de permetre una cultura pública, democràtica i accessible, i nosaltres, des de les institucions, hem de treballar perquè la ciutadania s'impliqui en la gestació dels projectes». «La presó antiga de Palma, la fàbrica tèxtil de Can Ribes o fins i tot les torres del Temple han de ser els mitjans que puguin encabir les iniciatives que genera una societat inquieta i en moviment constant», ha afirmat Noguera.
La iniciativa Ramon Llull 2030 ha centrat la segona part del discurs. «La façana marítima de Palma conserva un patrimoni històric i arquitectònic de gran valor que permet explicar una ciutat amb una llarga història, des de la Palma romana fins a les grans transformacions urbanes de principis del segle XX», ha dit el batle. Ara, «es fa necessari integrar-los en un projecte estratègic cultural, perquè cada un tingui un paper clau i una aportació pròpia en un model de ciutat creativa». I, a més, «és l'hora d'incidir en els altres aspectes de la cadena creativa que implica totes les fases del projecte: la creació, la producció i l'exhibició dels béns i dels serveis culturals».
El batle ha volgut remarcar, en relació a la memòria històrica, que «les institucions tenim el deure de preservar la memòria col·lectiva, d'escriure i completar la història de la nostra societat, aquells fragments del relat furtats per la dictadura». Finalment, ha volgut recordar que durant 2018 se celebrarà l'Any Llompart, «poeta i activista cultural i polític, va lluitar sempre per la recuperació de les llibertats i els drets nacionals i culturals del poble de les Illes Balears». Per últim, ha assegurat que «Palma és una obra col·lectiva. Tothom té alguna cosa a dir o a fer. Com a la cultura, que és l'essència mateixa de les nostres vides».
Poemes de Llompart
Durant la gala s'han llegit dos poemes de Josep Maria Llompart que s'han musicat ex professo per a l'ocasió. El primer, "Per a una musica de chopin", s'inspira en una peça de Chopin. Li ha posat veu Alexandra Muñoz i l'ha acompanyat Marc Witz al piano. El segon, "El circ", ha estat musicat per Antoni Parera Fons. L'ha cantada Marian Lush acompanyada per Witz al piano.
Fa anys que aquests premis estan devaluats i, a més, avui ja no tenen cap sentit, i és significatiu que primer de tot destaqueu les autoritats i només al final hi poseu el nom dels premiats.