algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
23°

L’STEI denuncia l’incompliment de la matèria lingüística a sanitat

@exllengua

L’STEI Intersindical denuncia la manca de respecte i sensibilitat que demostra el Govern de les Illes Balears cap a la llengua catalana i cap als usuaris de la sanitat pública. Així ho ha fet saber a través d’un comunicat on s’ha assegurat que «d’ençà que tenim competències en matèria de sanitat  sempre hi ha hagut desinterès de part de tots els governs i sindicats que han estat i estan presents a la Mesa Sectorial envers aquest tema».

L’STEI considera que «la decisió política d’excloure el català com a requisit a les convocatòries de selecció i mobilitat d’algunes categories sanitàries és un menyspreu per als professionals que, per un sentit de responsabilitat i respecte cap als usuaris de les Illes, han passat les proves de capacitació de la llengua catalana dels diferents nivells».

Davant l’afirmació que l’exigència de coneixements de la llengua catalana pot dificultar la selecció de personal sanitari ho tenen clar, «és fals». És per això que posen d’exemple el llistat definitiu d’admesos de la borsa única per a la selecció de personal estatutari temporal de la categoria d’infermer/infermera, «dels més de 5.000 aspirants, n’hi ha més de 1.500 que acrediten el nivell B2 o superior. A la propera oferta pública es convocaran 394 places de la categoria d’infermeria i queda demostrat, per tant, que hi ha suficient personal capacitat lingüísticament per cobrir-les totes». 

També recorden la Llei 4/2016, de 6 d’abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català a la funció pública que: «preveu que, quan la prestació assistencial pugui resultar afectada per la manca o insuficiència de professionals capacitats lingüísticament, les convocatòries de selecció i mobilitat que afectin determinades categories de personal estatutari o laboral, poden eximir, excepcionalment, els requisits de coneixements de la llengua catalana» asseguren.

És per això que «en cap moment la llengua catalana suposa un entrebanc, al contrari, es tracta d’un element essencial per donar un servei sanitari de qualitat als ciutadans de les Illes Balears». Expliquen que després de 30 anys de la Llei de Normalització lingüística «és inadmissible la por a fer complir tota la normativa relacionada amb l’ús de la llengua catalana en l’àmbit sanitari».

Per tot això: «Demanam i exigim al Govern i al Servei de Salut de les Illes Balears polítiques serioses al respecte i l’exigència d’acreditar els coneixements de la llengua catalana en totes les categories».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere, fa mes de 4 anys

El sanitaris necessiten tenir una idea més integral del que és el bon tracte i el benestar dels seus pacients. El concepte més modern de salut inclou els aspectes psicològics i emocionals (i per tant culturals).
Què hi farem¡ deia la meva padrina, Què hi farem?, no aturar de fer¡¡¡, li responia jo.

Valoració:0menosmas
Per Pere, fa mes de 4 anys

Crec que no només és feina del govern, també els sanitaris mateixos han de ser més sensibles amb el tema i prendre consciència del dany moral que fan. Avui a Son espases quasi tot estava en castellà: dispensador tiquets, monitor de cites, infermeres, metgessa ( i això que era mallorquina¡¡¡¡), recepcionista....jo som bilingüe, perquè no ells? perquè polititzen tan la llengua?
el govern ha d´actuar amb contundència però també ells mateixos han de fer un esforç per ser més cultes, més educats, més amables.

Valoració:0menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 4 anys

No puc canviar ses valoracions des comentaris, es nombre de manetes verdes i vermelles es manté inalterat

Valoració:0menosmas
Per ciudadano, fa mes de 4 anys

Noticias como esta hacen reir...

Valoració:3menosmas
Per ciudadano, fa mes de 4 anys

Noticias como esta hacen reir...

Valoració:3menosmas
Per Magda, fa mes de 4 anys

Anar pels passadissos dels hospitals de les Illes, aturar un sanitari, fer-li una pregunta en català i que et miri amb cara estranya i et demani que li repeteixis en castellà és un fet que es repeteix massa sovint...
L'actitud d'aquest Pacte de Govern amb el tema del català és de vergonya en matèria de Sanitat.

Valoració:2menosmas
Per Pere, fa mes de 4 anys

Just avui he rebut un missatge recordatori que demà tinc cita a Son espases en castellà. He quedat estupefacte....després del xoc hauré de canviar el dermatòleg pel psiquiatra.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente