algo de nubes
  • Màx: 18.67°
  • Mín: 13.93°
18°

Can Balaguer, el nou espai de cultura, obre les seves portes

Can Balaguer, Palma.

Palma compta des d’aquest divendres, amb un nou espai per a la cultura. La planta baixa de Can Balaguer obre les seves portes per mostrar a través d'una exposició els seus orígens, la seva història, la seva rehabilitació i el seu futur.

A més, s'han programat una sèrie d'activitats per acostar el projecte a la ciutadania. L'objectiu és que Can Balaguer es converteixi en un dels eixos del futur Museu d'Història de la Ciutat, segons informa l'Ajuntament de Palma. «Avui és un dia important per a Palma perquè, després de molts anys tancat, Can Balaguer comença de nou la seva activitat. Fem una obertura progressiva perquè els ciutadans de Palma puguin començar a conèixer Can Balaguer», ha assegurat el batle de Palma, José Hila.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha explicat que «per les seves característiques i la seva ubicació, Can Balaguer ens permet reunir, custodiar, investigar i fer valdre una part del patrimoni de l'Ajuntament. La planta noble es dedicarà exclusivament a això», ha precisat. «Volem que Can Balaguer mostri el ric patrimoni artístic que allotjaven els centres i que sigui un museu que mostri les arts decoratives», ha indicat Carrió.

Diferents espais

Can Balaguer tendrà diferents espais que es destinaran a donar a conèixer la història de Palma. La planta baixa que acull la sala d'exposicions temporals s'obrirà de dilluns a divendres, de les 16.30 a les 20.00 hores i els dissabtes, de les 10.15 a les 14 hores. En aquesta sala es podrà veure la mostra 'Can Balaguer. Un nou espai per a la ciutat', que presenta l'armari contenidor que es va mostrar en la passada edició de la Biennal de Venècia.

Es tracta d'un recorregut pel procés creatiu de la rehabilitació del Balaguer amb plànols, maquetes i fotografies, muntats tal com es muntaren en l'estudi dels arquitectes a Barcelona. A més, també es fa un recorregut històric pel Balaguer des dels seus orígens fins a la seva rehabilitació. La rehabilitació, que es va dividir en tres fases, va suposar una inversió de sis milions d'euros provinents del programa europeu de fons Feder, el Govern i l'Ajuntament de Palma.

Planta noble museïtzada

La mostra també explica el projecte de museïtzació de la planta noble de Can Balaguer, que permetrà explicar la història de les cases senyorials dels segles XVIII, XIX i principis del XX.

Es recrearan alguns dels espais característics de la zona pública d'una casa major de Palma, concretament la sala gran d'entrada i les habitacions que es disposen al voltant del pati central. En aquests àmbits es reconstruirà una càmera barroca amb la seva alcova, una sala de música, un saló d'influència francesa, un menjador del segle XIX, la galeria d'un col·leccionista molt aficionat al modernisme i una sala de principis del segle XX. Per dur a terme aquest programa s'han seleccionat mobiliari i objectes d'art procedents del Fons Balaguer i d'altres fons municipals, com Can Morell, actualment en procés de restauració.

Així, la col·lecció de pintura de Josep Balaguer, amb el seu important fons d'Antoni Gelabert, es completarà amb peces adquirides al llarg de la història per l'Ajuntament de Palma en un recorregut representatiu de l'evolució de la pintura i les arts decoratives de Mallorca. El conjunt es veurà ampliat amb el dipòsit de peces procedents de col·leccions privades i d'altres institucions illenques.



Planta porxo

A la planta porxo hi haurà un centre de documentació auxiliar entorn del patrimoni i un espai educatiu amb recursos pedagògics, des del qual es coordinaran programes de mediació en aquest camp. Una part important d'aquesta planta serà la seu del Cercle de Belles Arts, d'acord amb la voluntat de la família Balaguer, i també acollirà la part administrativa de Can Balaguer. Finalment, en la planta superior, s'ha situat una aula per a la realització de conferències, tallers i altres tipus d'activitats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.