Marc Morell: «L'espai urbà és sobretot de relacions entre la gent»

Avui a les 19:30 h es presenta a la llibreria Agapea el llibre «Cartografía de la ciudad capitalista»

TW
0

«Cartografía de la ciudad capitalista», és el títol del nou llibre que es presenta avui a les 19:30 hores a la llibreria Agapea de Palma. S'analitzen 9 ciutats de l'Estat espanyol i és un estudi sobre com el capitalisme organitza l'espai a les nostres ciutats. A l'acte hi assistiran el geògraf Ivan Murray, representats d'Attac Mallorca i Marc Morell, antròpoleg social, investigador i expert en temes de gentrificació qui ha escrit un dels seus capítols i ens avança algunes de les qüestions tractades al llibre:

Ciutat: del 1950 als nostres dies

«A Palma, destacam la manera com s'ha construït patrimonialment el centre històric i com el mercat amb la connivència de les institucions públiques ha anat mercantilitzant aquest espai».

«A partir de 1950 tenim una gran transformació del centre històric. Sovint creiem que aquesta ciutat turística que tenim es una cosa bastant nova però en realitat ens podem remuntar mig segle enrera per veure com es posa en valor tot un nucli amb la Catedral, el Palau de l'Almudaina i una sèrie de barris que es creen esnovo, com tota la zona de Jaume III, etc. Per crear noves centralitats. Això deixa zones de la ciutat perquè puguin ser transformades més endavant, a la dècada dels 80 i 90».

Lloguer turístic 

«Com més pisos de lloguer posem dins el circuit del lloguer turístic, menys pisos de lloguer hi haurà per als residents que necessiten llogar un pis. No només hi haurà un menor parc d'habitatges sinó que també s'aniran encarint. Ens trobarem amb una expulsió lenta de la població de diferents barriades. I el fenomen s'anirà estenent com una taca d'oli».

El significat de l'espai urbà

«L'espai és sobretot entre gent. Això després queda inscrit en l'entorn físic, però abans que res estem xerrant d'un espai social on hi ha unes relacions que es fonamenten en qüestions de poder i de projectes comuns.

La creació d'espais alternatius dins la ciutat, és factible?

«Sí, clar que sí. El problema és que moltes vegades aquestes iniciatives poden quedar segregades, guetitzades o corren el perill de quedar fagocitades pel mateix sistema. Sens dubte però, el fet de crear espais alternatius de vida és una molt bona idea» ha conclòs Morell.