algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Política Lingüística concedeix ajuts a 34 actuacions en favor del català

La Comissió d'Avaluació de la convocatòria d'ajudes per a actuacions de foment de l'ús de la llengua catalana va considerar que 19 de les 22 sol·licituds presentades, gestionada per la Direcció general de Política Lingüística de la Conselleria de Transparència, cultura i Esports, compleixen els requisits per rebre una subvenció.

L'objecte d'aquesta convocatòria és el de reconèixer actuacions que fomentin l'ús del català en la societat, segons informa el Govern en un comunicat.

En aquest sentit, entre les activitats que reben ajuda hi ha activitats de foment de la lectura en català, parelles lingüístiques, cinema a l'aire lliure en català, poesia, música i combat de glosses o material interactiu per emprar a l'aula.

En total han estat valorades positivament 34 de les actuacions presentades per aquests dinou sol·licitants, que com a màxim podien rebre un total de 20.000 euros, independentment de les activitats presentades.

Així, l'Ajuntament de Alcúdia, amb 5 activitats admeses en la convocatòria, és una de les entitats que rep el màxim d'ajuda, juntament amb l'Obra Cultural Balear, que ha presentat el treball que realitza a través de la Xarxa territorial.

L'Associació Pa i Mel, amb 3 activitats admeses, el material interactiu per aprendre català a l'escola presentat per l'Institut Francesc de Borja Moll, i els tallers de teatre escolar i el cinema a l'aire lliure de l'Ajuntament de Son Servera, han obtingut les majors puntuacions, superant les ajudes concedides els 10.000 euros en cada cas.

Fomentar el català

La directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, ha assegurat que «volíem tornat a donar suport a activitats que fan altres institucions que fomenten l'ús de la llengua catalana. El nostre objectiu és consolidar aquesta línia d'ajudes i donar suport a les entitats que es preocupen per fomentar l'ús del català en la societat».

Per la seva banda, la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, ha matisat que «l'any que ve volem arribem encara a més gent, ampliant la convocatòria a ajuntaments majors -aquest any les ajudes han estat para consistoris de menys de 20.000 habitants - i esperem augmentar també la dotació».

Les activitats subvencionades han suposat una despesa total de 208.338 euros, mentre que el suport rebut per part de la Direcció general de Política Lingüística, mitjançant aquesta convocatòria d'ajudes, aconsegueix els 129.878 euros.

Tal com establien les bases, la quantitat màxima que podia rebre un sol beneficiari era de 20.000 euros. Podien optar a aquesta convocatòria els ajuntaments de menys de 20.000 habitants i les associacions o entitats sense ànim de lucre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Josep Miquel, fa mes de 7 anys

Kilios, d'acord just en part. No es tant com es pensa vosté. Ara be miri el perque i a poc que perdi una mica de temps veurà que el pobre nivell de castellà no es dona en els nins que duen un anyet d'escolarització aquí, salvo en poquissims casos de nins als que el Bon Jesus no els va dotar de gaire llumetes en aquestes questions. En acabar els estudis practicament tots surten dominant bastant per damunt dels nivells, sensa anar mes enfora de Extremadura o Murcia o Andalucia els dos idiomes. Sap qui son els que ho fan malament, i que si que es cert que ni ha alguns, els nou vinguts de fa poc temps, molts d'ells de paisos de parla castellana pero que culturalment i académicament no son Finlandia i, quasi en la seva totalitat de families amb un nivell académic que no arriba ni al dels estudis primaris. Les familes amb estudis, per molt que siguin castellanoparlants no sofreixen aquests problemes. Salvo es clar que siguin uns trabucats per l'odi a la nostre llengüa própia. Ho digui tot faci el favor. Ara amb la resta de que es cultura i s'ha de mantenir estic completament d'acord, pero dic mantenir no pretendre que acabi amb la nostra. Cosa que la gent normal com vosté segur que no dessitja, pero miri una mica mes per abaix i a altres comentaris que facin referéncia a la llengüa i estic segur que sentirà vergonya aliena. I li puc assegurar que conecmolt be la gran majoría de pobles de la part forana.

Valoració:-1menosmas
Per M, fa mes de 7 anys

Però resulta que els que empobrrixen la llengua castellana, no son els catalanoparlants bilingües, ni trilingües ni plurilingües, sinó que són els monolingues d' d'aquesta mateixa llengua castellana, que també son els que clamen en contra del Català. A banda d' un grup fanàtic de dretes que ho fa per política, la resta de detractors, protesta en contra del Català perquè té greus problemes lingüístics i no és ni capaç d'assimilar la seva pròpia llengua, pel que el fet d'aprendre un segon idioma, s'els fa molt costa per amunt.

Valoració:1menosmas
Per Kilios, fa mes de 7 anys

La realitat és que la llengua castellana, a la part forana especialmente, està en retrocés. Cada vegada es parla pitljor i més empobrida, fins al punt que molts joves tenen ja un déficit preocupant i una expressió pobríssima en aquesta lléngua.
No crec que sigui una bona noticia, el biligüïsme és una riqueza que cal no perdre per la politització de la llengua. Res a dir que se fomenti el català, però alerta, ara mateix, en gran part de población, la lléngua empobrida és el castellà.

Valoració:0menosmas
Per ARRUIX FORASTERUM, fa mes de 7 anys

AL DBALEARS:
ÉS BEN HORA QUE CENSUREU LES FLEUMES VERDES DE MOC ANTIMALLORQUÍ DEL FORASTERUM INVASOR QUE APROFITA AQUEST FÒRUM PER INSULTAR LA NOSTRA LLENGUA NACIONAL.

Valoració:5menosmas
Per Emigrante, fa mes de 7 anys

Un poco mas de dinero público para "nostra" lengua, religión de los catalanistas.

TM: espero que la OCB haya pillado algo.

Valoració:1menosmas
Per I que ho és de pesat, aquest fatxa!, fa mes de 7 anys

Incult! Il.luminat no significa boig ni curt. Il.luminat significa que s'es un sant o un profeta, que ha rebut una revel.lació divina.
I tot lo altre que dius, a més de ser mentides, pareix que fas propaganda hijadista i vols que patiguem un atemptat terrorista a les nostres illes.
I si trobes que aquest digital és tan dolent, no el miris i sobre tot no hi escriguis, que falta no en fa cap.

Valoració:4menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

Es vergonzoso. Llevan tropecientos años llorando para que les den dinero para potenciar una lengua pijama que ni siquiera es nuestra.

Valoració:0menosmas
Per slort, fa mes de 7 anys

La cosa que molesta més els que escriuen en foraster en aquest fòrum, com a "trolls" que són, no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, allò que podem fer és no respondre'ls, deixar-los la puntuació en blanc i, molt millor encara, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no fa efecte.

Valoració:6menosmas
Per Al primer, fa mes de 7 anys

Ves-t'en a la merda, fatxa pancastellanista maleducat!
Amb els milers de mil.lions recaptats a les Balears, Catalunya i València,.que s'en van a l' Institut Cervantes, i tu, renegat de la teva terra, t'esqueixes els vestits perquê el Govern, ha destinat una partideta per ajudar a difondre el Català.
I per molt que digueu els feixistes, el Mallorquí, el Menorquí i l' Eivissa, no són cap altra cosa que varietats del Català. I el Balear no existeix.
A gronyir a un altre gital decdretes, que aquí no ho tens lloc!

Valoració:11menosmas
Per Jaume, fa mes de 7 anys

Tú si que ets un insult a la intel·ligència, tros d'ase incult i analfabet. Rata forastera

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente