nubes dispersas
  • Màx: 18.8°
  • Mín: 13.93°
18°

Sarrionandia reapareix a Cuba 36 anys després d'una fuga de pel·lícula

L'escriptor basc concedeix la seva primera entrevista des de l'Havana.

No és fàcil de fer una bona fotografia de Joseba Sarrionandia, Sarri. Potser li passa com els africans, que senten que el fotògraf els vol robar l’ànima. De tota manera, aquest escriptor basc exiliat a l’Havana surt en totes les fotos amb la mateixa cara de fa trenta anys, la cara d’un nen que han enxampat furtant un caramel. De vegades se li endureixen les faccions i fa pensar que potser s’estimaria més que no li’n fessin mai, de fotos.

Ha plogut molt d’ençà del 7 de juliol de 1985, quan va deixar amb un pam de nas la seguretat de la presó de Martutene, on estava reclòs per haver format part d’ETA. Com si fos un guió cinematogràfic, en va fugir, juntament amb un altre membre de l’organització, Iñaki Pikabea, tots dos amagats dins un altaveu, després d’un concert del cantant Imanol Larzabal.

Durant aquests anys, les tavernes basques han cantat 'Sarri, Sarri' de Kortatu mentre el protagonista era en un indret desconegut i la fugida gairebé s’havia convertit en llegenda. Trenta anys més tard, el diari Naiz l’ha localitzat a l’Havana, on acaba de ser nomenat professor de la Càtedra de Llengua i Cultura Basca de la universitat.

Podeu consultar l’entrevista original a Joseba Sarrionandia a Naiz, o bé la traducció al català a VilaWeb

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Kortatu!!, fa mes de 7 anys

https://www.youtube.com/watch?v=Z3QxJmetVgY

Valoració:0menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

No tiene ningún mérito esconderse con la complicidad de un régimen comunista e intolerante como el de los hermanos Castro. Que le aproveche como a Ibarreche.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente