nubes dispersas
  • Màx: 17.43°
  • Mín: 8.69°
17°

Cort nomena Alexandre Jaume fill il·lustre de Palma

Periodista i polític Alexandre Jaume.

L'equip de Govern municipal proposarà al Ple ordinari d'aquest mes de novembre, previst per al dia 24, la convocatòria del Jurat d'Honors i Distincions de l'Ajuntament de Palma per tal d'aprovar la proposta de nomenament d'Alexandre Jaume com a Fill Il·lustre de Palma. A més, es presentarà la concessió de les Medalles d'Or de la Ciutat a l'escriptora Antònia Vicens, el club de bàsquet Hispània, la comare Pilar Ferrer de Sant Jordi (a títol pòstum), l'entitat Respiralia i el lutier Antonio Morales Nogués.

L'equip de Govern municipal ha destacat que la proposta per al nomenament del fill il·lustre i les cinc medalles, que seran lliurades el pròxim 31 de desembre durant els actes de la Festa de l'Estendard, «són fruit del consens obtingut entre totes les forces polítiques representades al Ple de l'Ajuntament».

Alexandre Jaume: El polític i periodista Alexandre Jaume (Montevideo, 1879 - Palma 24 de febrer de 1937) fou regidor de l'Ajuntament de Palma en dues ocasions, a més de diputat a les Corts. El 24 de febrer de 1937 fou executat al cementiri per les tropes franquistes juntament amb els batles de Palma i d'Inca, Emili Darder i Antoni Mateu, i de l'empresari d'Alcúdia Antoni Maria Ques. Alexandre Jaume va ser qui va aconseguir la cessió del bosc i el castell de Bellver a Palma.

Antònia Vicens: Escriptora (Santanyí, 1941). Enceta la seva trajectòria literària amb "Banc de fusta" (1968), Premi Cantonigrós, 1965, un recull de narracions on plasma les observacions fetes als carrers de Santanyí i a l'hotel de Cala d'Or. Tot seguit, l'any 1967, guanya el premi Sant Jordi amb "39° a l'ombra" (1968), un èxit que la situa de ple en el panorama literari català. El 1998 és nomenada presidenta en funcions de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, de la qual n'és la vicepresidenta a les Illes del 1997 al 2004. La seva trajectòria és reconeguda el 2004 amb el Premi Ramon Llull del Govern.

Club de Bàsquet Hispània: El Club Esportiu Hispània es va fundar el 4 de setembre de 1942. La temporada 50-51 ha estat fins ara la més important en la història de l'Hispània i potser es podria dir que cap altre equip mallorquí de bàsquet ha arribat tan lluny com ho va fer aquell conjunt. L'any 1996 es van tornar a renovar les categories apostant fort per les categories base i reunint entrenadors que anteriorment havien estat jugadors del club. L'impuls que ha pres el Club en els últims anys a escala social ve exemplificat en l'augment de jugadors i equips de l'Hispania, que s'ha duplicat en l'últim lustre.

Respiralia: La Fundació Respiralia ha agafat el testimoni de l'Associació Balear de Fibrosi Quística, fundada el 22 d'abril de 1989 per un grup de pares i mares que decidí unir-se per sumar esforços per conèixer i cercar tractament per a la llavors desconeguda malaltia. En 2003 es va crear el nom de Respiralia, per englobar tots els actes socials i esportius que duien a terme per a la divulgació de la malaltia. En 2006, l'Associació i el Col·legi Oficial de Fisioterapeutes varen fundar la Fundació Respiralia Des de llavors, ambdues entitats treballen conjuntament per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen fibrosi quística.

Pilar Ferrer de Sant Jordi –professora emèrita de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears. Ferrer de Sant Jordi va ser una de les impulsores de la Unitat Docent de Comares de Mallorca de l'Escola Universitària d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB. La medalla s'entrega a títol pòstum, ja que Ferrer de Sant Jordi va morir el 2014.

Antonio Morales Nogués: Antonio Morales Nogués (Monestir, 1965) viu a Palma des dels 15 anys. Des de ben petit s'aficionà a l'art de construir amb fusta i feia feina a una ebenisteria. L'interès per la guitarra el va fer posar-se en contacte amb el prestigiós guitarrer George Moore Bowden (New York, 1920 – Palma, 2003), de qui fou successor i continuador de la seva escola. Morales ha esdevingut un prestigiós lutier que ha fabricat guitarres per a Paco de Lucía, amb qui li unia una amistat, i per Alejandro Sanz, entre d'altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.