algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

Josep Maria Ballarín mor a 96 anys

Les obres millor acollides de l'escriptor van ser Mossèn Tronxo, amb més de 100.000 exemplars venuts i Santa Maria, pa cada dia, guanyadora del premi Ramon Llull

Josep Maria Ballarin ha mort aquest dijous a 96 anys. El religiós ha deixat una extensa obra literària entre la qual destaquen els títols de Pluja neta, bassals bruts o Terra Santa i torna a Gósol. Amb tot, les obres més ben acollides de l'escriptor van ser Mossèn Tronxo, amb més de 100.000 exemplars venuts i Santa Maria, pa cada dia, guanyadora del premi Ramon Llull.

El religiós va arribar al públic amb les col·laboracions a Catalunya Ràdio o al diari Avui;  l'activitat de Ballarin i el compromís d'aquest amb la independència es van expandir més enllà de la divulgació religiosa, tancant la llista de Junts pel Sí a les eleccions al Parlament de Catalunya.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Vicenç, fa mes de 8 anys

M´agradava la forma d´escriure de Ballarín. Feia bons articles als diaris. Trista pèrdua. Al cel sia!!

Valoració:5menosmas
Per En resum, fa mes de 8 anys

Al Cel sia Mossen Troxo.

Valoració:5menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

Tenia un gran sentit de l´humor
Transcric part d´una entrevista feta a El Punt avui el 20 de novembre de 2013
"I del papa d'ara, Francesc, què en pensa. Diu al llibre que és un “miracle”...
No ens adonem d'una cosa, i és que a les Amèriques hi ha uns espais on el cristianisme encara està fresc. A les zones dels pobres. I s'hi coneix. Aquest home, i això és molt important, va arribar a bisbe i a cardenal, però no va deixar de ser capellà. Aquest home és un capellà.
És com es mostra?
És com el veiem, segur. T'explicaré una cosa... Els medievals tenien una visió del món molt més lliure que la dels renaixentistes, i sobretot més que la dels dèspotes il·lustrats. Per exemple, van inventar el Corpus. Ningú del Renaixement o la Il·lustració seria capaç de fer-ho. I això és així perquè ho va inventar el poble, i no la jerarquia. I a més a més, allò que se'n diuen pecats de la carn ocupaven el lloc que els pertoca. No són els pitjors. Entre el Renaixement, el despotisme il·lustrat i les escoles de moral van inventar el sisè manament en el sentit que deien que tots els que estaven o estarien a l'infern era per aquest pecat... El van posar de moda. El papa d'ara, a més a més de ser capellà, fa una altra cosa sobre el sisè manament: situar-lo al seu lloc i no parlar-ne gaire.
I quin és el pitjor pecat?
El pitjor pecat és ser un merda seca. Creure's important.
Supèrbia, vanitat?
Sí... Però el pitjor defecte no és el pitjor pecat. El pitjor defecte és no tenir bon humor. Cal tenir-ne prou per fer les coses de gust, i donar la volta a aquelles que no t'agraden. Per exemple, jo no vaig a missa, perquè ‘yo me guiso y yo me como', oi? Si no pogués fer-ho jo, hi aniria, a missa. A Gósol va venir un capellà nou, i jo l'ajudava a dir missa. Li vaig dir: “Fes-ho tu, jo m'asseuré i no et faré nosa.” Va fer tan bé com podia, amunt i avall, s'hi mirava molt, en el sermó... I a la sortida, vaig demanar als del poble què deia l'Evangeli del dia... Res, no l'havia seguit ningú. I això que el pobre xicot s'ho havia preparat bé. Ho feia massa bé.
Massa bé...
Saps què han descobert? Que els originals dels Evangelis estan escrits en arameu popular. Els fragments que s'han trobat són molt frescos. Perquè et facis una idea, i no vol dir que Jesús parlés així: quan són a l'hort de Getsemaní, un diu: “Hi ha dues espases.” Jesús, en arameu vulgar, hagués respost: “Bona cosa en fotrem, de dues espases!” No hagués dit fotrem, però hagués tingut una sortida de poble.
Com recuperar la frescor?
Per recuperar la frescor aquí caldria que l'ensenyament als seminaris fos fresca. No ho és. Mira una cosa... Nosaltres tenim la guia del bisbat de Solsona, que és molt gruixuda. Vas a buscar i et trobes que hi ha un seminarista. Un. No hi ha vocacions. I això que ara viuen independents, el cap de setmana van a casa... Res. I hi ha una cosa curiosa: els capellans que surten ara són més carques que nosaltres... I tant!"

Valoració:10menosmas
Per Ropit, fa mes de 8 anys

Al Cel sia.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente