nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

La violència econòmica també serà violència de gènere

El portaveu de Govern, Marc Pons, durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern | CAIB

El Consell de Govern ha aprovat aquest divendres el projecte de Llei d'Igualtat de dones i homes de Balears que tipifica l'impagament de les pensions d'aliment com a violència econòmica. Així, es considera en el text que existeix violència quan l'home no paga la pensió d'aliments de forma voluntària i com a forma de seguir controlant i maltractant econòmicament la dona. Aquest tipus de violència forma part dels sis que la llei reconeix.

En aquest sentit, es matisa que la pensió d'aliments inclou no només l'alimentació dels fills sinó tot allò que aquests necessiten per a subsistir en condicions de normalitat, com és el material escolar o la roba. L'impagament voluntari d'aquest concepte s'entendrà com una voluntat de control econòmic a la dona, que sense aquesta prestació es veu amb dificultats per fer front a aquestes despeses.

Conseqüència per a elles
La llei reconeix a les dones afectades el dret a accedir a les mateixes ajudes que les víctimes d'agressions físiques o psicològiques. De la mateixa manera, la renda social també possibilitarà que les dones que denunciïn l'impagament de la pensió d'aliments puguin ser beneficiàries de la prestació.

Efectes a l'àmbit públic i privat
El text incideix també en els àmbits educatius, de l'administració o privats. Així, per exemple, en el camp de l'activitat privada, no es podran concedir subvencions, beques o ajudes als sol·licitants sancionats o condemnats per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

En l'àmbit de l'administració, destaca la incorporació de la perspectiva de gènere en totes les polítiques dels poders públics per valorar el seu impacte en la situació de les dones i dels homes com a col·lectiu. En aquest sentit, l'informe d'impacte de gènere també es farà extensiu als avantprojectes de pressupostos.

En el plànol de l'educació, s'estableix la necessitat de garantir que als centres s'engeguin projectes coeducatius, que fomentin la construcció de les relacions igualitàries de les dones i els homes sobre la base de criteris d'igualtat. En aquest sentit, s'haurà de garantir que en tots els centres hi hagi una persona responsable de la coeducació.


Altres novetats: competències i sancions

El projecte de llei defineix per primera vegada les competències de cada institució balear sobre violència de gènere; estableix i defineix les competències de totes les institucions en matèria d'igualtat; fixa prohibicions i sancions que van des dels 3.000 euros fins als 90.000 per infringir la normativa en matèria d'igualtat d'oportunitats, i inclou la creació de noves figures com l'Observatori de la Igualtat o el defensor de la Igualtat de Dones i Homes.

El projecte de llei va ser impulsat per la Conselleria de Serveis Socials i ha estat presentat per la Conselleria de Presidència, de la qual ara depèn l'Institut Balear de la Dona (Ibdona). Es preveu que la norma entri en vigor aquest any.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per El mateix, fa mes de 8 anys

Suís: És el mateix que el primer cas: El d´un home o una dona amb ingressos i salut, que fa que l´altre el mantengui i que també el cuidi i faci tota la feina de casa.

Valoració:2menosmas
Per Es suis, fa mes de 8 anys

I quan Madrid no paga lo que deu a ses comunitats autonomes "assimilades" (Balears, Catalunya i Valencia) tambe es violencia economica ido, no??

Valoració:5menosmas
Per Juan, fa mes de 8 anys

¿y si es la mujer que no paga al marido?

Valoració:0menosmas
Per Margalida, fa mes de 8 anys

Aquest senyor que surt a la foto, no va ser el que va dir, fa un parell de setmanes, que entre els càrrecs del govern no hi ha paritat, ni tampoc no n'hi haurà, perquè els acords i les lleis no s'han d'imposar, sinó que s'han d'anar adoptant amb "naturalitat"?

Valoració:0menosmas
Per I, fa mes de 8 anys

No pagar la pensió dels fills o també vivint en parella i comptant amb ingressos propis, no col.laborar amb les despeses ni amb les feines domèstiques, també en el plànol moral, se considera violència de gènere.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente