algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 18°
18°

«L'últim» acte de resistència enfront del bilingüisme de Cort

Diferents autors van llegir a Baltasar Porcel en un homenatge a la seva figura. | Pere Bota

Com uns soldats esperant el moment d'atacar a la trinxera, i amb les seves veus com a armes enfront «l'adversitat», els escriptors en català, -convocats pel PEN Català, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i l'Obra Cultural Balear (OCB) -, es van citar aquest dimarts nit a Can Alcover de Palma amb motiu de la celebració del quart Sant Sebastià Literari per reclamar, «amb més ganes que mai», uns Premis Ciutat de Palma «de prestigi i en català».

Són paraules de Miquel Bezares, delegat de l'AELC a Balears, que va avisar que «aquest serà l'últim any que ho fem» perquè confien «en què l'any que ve puguem reunir-nos tots al Teatre Principal». És a dir, «al maig anem a manar el PP a l'oposició».

Malgrat l'esperit de lluita, el nombre d'escriptors reunits a la casa de Joan Alcover del carrer Sant Alonso va ser molt menor que anys enrere, ja que amb prou feines superava els 11 o 12 autors. «Serà la pluja», es comentava en petits grupets, i també hi va haver algunes lesions, com la d'Antonina Canyelles. Entre ells, Antoni Vidal Ferrando, Laia Martinez i Lopez, Sebastià Perelló, Aina Ferrer, Pau Vadell, Miquel Àngel Llauger, JM Vidal-Illanes, Glòria Julià, Heike Nottenbaur, Joan Perelló o Àngel Terrón. També van acudir editors i llibreters de Ciutat, com Susanna Moll, Xesc Sanchis i Miquela Serra, per citar alguns.

Els eterns recitals dels primers Sant Sebastià Literari van passar ahir a lectures més curtes, i en aquesta ocasió, en homenatge a «un autor que va guanyar el Ciutat de Palma el 1960, Baltasar Porcel», va anunciar l'actriu Maria Rosselló, que va iniciar la vetllada amb un discurs en nom de les entitats organitzadores. Es van llegir fragments de dues de les seves obres, Els pensants i La lluna feliç. El primer va anar a càrrec de sis escriptors, mentre que en el segon van fer el mateix el citat Bezares (AELC), Jaume Mateu (OCB) i Miquel Àngel Llauger (PEN Català).


Música
Anit, per primera vegada, també hi va haver música a Can Alcover. Els encarregats d'animar la vetllada van ser Glòria Julià i Joan Carles Vaquer, o el que és el mateix, el grup Llunàtiques. Junts van malbaratar energia i emoció, ja que estaven rendint un altre tribut, en aquest cas al valencià Ovidi Montllor, actor i músic mort fa ara vint anys.

Els que no van fallar van ser els polítics, això sí, de l'oposició, com Biel Barceló i Toni Noguera, en representació del mes, mentre que les cares socialistes van ser les de Xisco Dalmau, del Consell, i del candidat a l'alcaldia de Cort, José Hila, qui va debutar en aquest esdeveniment.

Ara, els escriptors només els queda esperar 365 dies i, llavors, «veurem com estan les coses, tots esperem, insisteixo, en poder anar al Teatre Principal».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per catalibans en perill d´extinció, fa mes de 8 anys

Els catalalibans no es reprodueixen? Cada any pareix que hi ha menys....

Darwinisme?

Valoració:-5menosmas
Per campos, fa mes de 8 anys

Si, sí, "de prestigi i en catalâ". Aixó de prestigi ho posen per dissimular lo segon, que és lo que els importa. Es com "escola pública, de qualitat i en catalâ", nomès interessa lo darrer.

Valoració:-8menosmas
Per Biodramina, fa mes de 8 anys

Hay más rollos de papel de váter que personas.

Valoració:0menosmas
Per Pep, fa mes de 8 anys

Quan no fegeu política a tots aquests actes podré començar a pensar en que ses vostres reivindicacions amb sa llengua tenen sentit. Fins llavonses...

Valoració:-14menosmas
Per Endavant, fa mes de 8 anys

No entenc com us espantau tant dels premis en castellà. És ben clar que no voleu sumar sinó restar. Entre els escriptors en llengua catalana, els exemples d'autors és bastant llarg i comença ja a l'època moderna fins als nostres dies. Per exemple, podem recordar el cas recentíssim de Maria de la Pau Janer, premi Planeta, i diputada electa del Partit Popular...La llista és molt i molt llarga...
Que passeu un bon dia de Sant Sebastià, advocat contra la pesta...

Valoració:-14menosmas
Per jordi, fa mes de 8 anys

.....amb prou feines superava els 11 o 12 autors. «Serà la pluja»......

No hase falta desir nada más...

Valoració:-11menosmas
Per Com més enfora, millor, fa mes de 8 anys

És que volem ser provinciàns! Hi ha madrilenys que vénen aqui, segurament castigats. i tan sols saben insultar-nos i dejectar-nos, fíns i tot les nostres platges els pareixen molt lletges. Afortunadament no son tots els madrilenys, els que mostren els peus d'aqueixa manera, però en hi ha.

Valoració:16menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 8 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són una burla cap a la llengua castellana ni tampoc cap als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (21-1-2015), continuen menyspreant el català anomenant-lo -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar una expressió similar per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:12menosmas
Per joan, fa mes de 8 anys

per en xiscxo...
a madrid el premis literaris els fán en madrileny,
i a ciutat,s,han de fer en ciutadá.

Valoració:19menosmas
Per xiscxo, fa mes de 8 anys

Estos tios son unos intolerantes, que no permiten ninguna opinion contraria a las suyas. ¿Que hacen políticos del Psoe en esta muestra de intolerancia?¿Por que no puede haber premios C de P. en catalan y en castellano?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente