nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 6.85°

Ple convuls a Cort on el PP aprova l'ordenança cívica en solitari

Fernández i Gijón a l'arribada al ple. | Joan Torres

L'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dilluns amb els vots favorables del PP i el rebuig de PSIB i MÉS la nova ordenança cívica de la ciutat en un ple en què els crits i insults de partidaris i detractors que omplien la sala han predominat sobre el debat.

El batle, Mateu Isern, que ha consentit pacient constants interrupcions i improvisades intervencions irades de persones presents a la sala de plens, ha hagut d'aplacar els ànims apel·lant al respecte a les opinions alienes com «essència de la democràcia».

Onze associacions veïnals i patronals han intervingut en la convulsa sessió extraordinària, la majoria per expressar el seu suport a la normativa impulsada per l'equip de govern municipal, el coordinador, el regidor Álvaro Gijón, ha assegurat que l'ordenança va ser originalment una iniciativa dels partits de l'esquerra i es basa en el model aprovat per la Federació de Municipis.

Els portaveus de l'oposició han posat èmfasi que l'ordenança té com a propòsit reprimir les protestes, recaptar a través de les múltiples sancions previstes i, sobretot, perseguir prostitutes i persones sense recursos en lloc d'oferir-los alternatives.

«Cada any es reben en aquest Ajuntament més de 15.000 peticions de temes que apareixen en aquesta ordenança», ha sostingut Gijón, qui ha considerat «de sentit comú» algunes regulacions contemplades en la norma com la prohibició d'anar amb el tors nu fora de les platges, de deixar excrements de gossos al carrer, d'orinar a la via pública, fer botellada, realitzar pintades i trencar mobiliari urbà.

L'edil ha negat que l'ordenança sigui fruit de la imposició, ja que s'han modificat el 40 % dels seus articles en atenció a les al·legacions presentades.

Respecte a les crítiques més severes de l'oposició, ha subratllat que no es multarà cap persona en risc d'exclusió social ni es perseguirà captaires i prostitutes, sinó als que exigeixin diners amb amenaces i als homes que sol·licitin serveis sexuals a la via pública.

La portaveu del PSOE, Aina Calvo, ha assegurat que la de Gijón és l'ordenança «de cinisme» i ha insistit que «primer arribarà la sanció per a les persones més vulnerables i després, molt després, arribarà algun programa d'ajuda».

Ha titllat la norma de «repressora, recaptatòria i antisocial» i ha lamentat que el PP ignori l'opinió d'entitats de prestigi que treballen amb persones en risc d'exclusió, que han presentat alguns dels més de 1.000 recursos que reclamaven la retirada del projecte.

Neus Truyol, regidora de MÉS, ha afirmat que la regulació forma part del «viatge al franquisme» del PP, que vol «la ciutat sigui una vitrina perquè la gent rica i els turistes es passegin».

Ha apuntat que molts dels problemes que es pretenen abordar amb l'ordenança ja estan contemplats en altres normes que no es compleixen. «És aplicar solucions policials a problemes socials», ha manifestat.

A l'inici de la sessió plenària, entre constants interrupcions amb ovacions i esbroncades, han intervingut a favor de la norma representants d'associacions de veïns i de patronals de sales de festes, hotels, comerços turístics i atraccions.

En contra han parlat un representant veïnal i les responsables de l'associació ATTAC i de Metges del Món, que ha incidit que les prostitutes i les persones sense llar no han de ser tractades com a «delinqüents».

Malgrat l'ambient tumultuós del ple, la sessió ha conclòs amb un respectuós minut de silenci com a senyal de dol per l'assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pops en salsa, fa mes de 9 anys

Quins morts de fam aquets, però no passen tanta fam com la gent de a peu.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente