Cinquanta per cent en català i cinquanta per cent en espanyol. Ho preveien totes les travesses i així ha estat. El bilingüisme s’ha tornat a imposar als Premis Ciutat de Palma de Literatura que atorga l’Ajuntament de Palma: obra guanyadora en català per al premi Llorenç Villalonga de Novel·la, i poemari en espanyol com guardonat en la categoria Joan Alcover.
La nova fórmula de Fernando Gilet d’acceptar títols d’obres en català i castellà indistintament sembla que no ha acabat de funcionar. Els escriptors en llengua catalana han tornat a secundar la convocatòria de l’AELC i el PEN a l’acte reivindicatiu de Can Alcover de Palma. Mentrestant, al Teatre Principal tornava a imperar el protocol i poca cosa més, talment com un acte de partit amb una absència total d'escriptors.
El jurat també s’ha decantat pel bilingüisme i, com qui no vol la cosa, han escollit una obra en castellà i una en català. El guardó Joan Alcover de Poesia, dotat amb 12.000 euros, se l’ha enduit Ben Clark, escriptor eivissenc d’origen britànic amb deu títols poemaris a l’espatlla. L’obra guanyadora es titula La Fiera. Clark ha dedicat el premi “a la poesia que es fa a Eivissa i a Marià Villangómez”. El jurat que li ha concedit aquest guardó estava format per Juan Bufill Soler, Joan Planas Bennassar i Miquel Dalmau Soler.
Mentre que la professora de Sant Pere Pescador (Girona) Maria Rosa Font i Massot ha obtingut el Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Novel·la per La dona sense ulls. Font té publicades dues novel·les i set poemaris. Ella ha estat l'única que ha reivindicat dels guardonats que ha assegurat que “em fa il·lusió que el premi sigui per una novel·la en català, que cal que sigui una llengua que tinguem present i preservem”. El jurat d'aquest guardó dotat amb 26.000 euros estava format per Ponç Puigdevall Aragonès, Jordi Forteza i Javier Fernández de Castro.
Pel que fa a la resta de reconeixements, el Ciutat de Palma d’Animació Independent ha estat per Viola Baier per Wedding Cake d’Alemanya; mentre que el de Còmic, gran proclamat pel sector insular, ha estat per Jorge Enrique Isaurralde Gómez, Tatúm, amb El funeral de John Mortonson y otros cuentos. En l'apartat de Curtmetratge de Ficció, s'ha premiat Miguel Angel Carmona per Subterráneo.
En la categoria de les Arts Plàstiques, l’Antoni Gelabert se l’ha enduit Levi Horta, per Creación política 2010-2013, mentre que el guardó d’Arquitectura ha estat reconegut a Juan Miguel Tizón Garau i José Ripoll Vaquer pel projecte Ripolltizon S.L.P. Pel que fa a la Beca d'Investigació, ha recaigut en el mallorquí Bartomeu Vallori per Urbanisme romà a la ciutat de Palma.
Una vetllada cultural amb tot el PP
L'acte, presentat per Joan Monse en català i per Raquel Rozalén en castellà, ha estat una vetllada amb tota la plana major del PP entre el públic. Des del batle de Campos, Sebastià Sagreras o de sa Pobla, Biel Serra, fins a l'exconseller d'Educació, Rafel Bosch.
A les primeres files no hi faltà el batle de Palma, Mateo Isern; el tinent de batle de Cultura, Fernando Gilet; la presidenta del Parlament, Margalida Duran o les diputades Marga Prohens i Mabel Cabrer, aquesta última acompanyada pel seu marit i director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Antoni Vera. Alguns els consellers de José Ramón Bauzá tampoc faltaren a la cita com Martí Sansaloni, Joaquín García o Núria Riera. Per part del Consell insular de Mallorca, Joan Rotger i per part del Govern espanyol, la delegada a Balears, Teresa Palmer.
La vetllada que començà passades les 19 hores durà poc més d'una hora i mitja i transcorregué sense cap acció reivindicativa per part de les camisetes verdes. I és que l'únic verd que es veié a la sala fou l'americana que del marit de la diputada Aina Aguiló.
No crec que la notícia es mereixi cap comentari.