algo de nubes
  • Màx: 18.79°
  • Mín: 8.69°
18°

Acciona reprèn les obres del palau

Cort i Govern desbloquegen el conflicte i l'empresa accepta un primer pagament de 10 milions després de tenir la construcció gairebé tres mesos aturada

32160

La constructora Acciona reinicià ahir les obres del palau de congressos de Palma, que feia gairebé tres mesos que estaven aturades perquè l'empresa reclamava un deute d'uns 27 milions d'euros. Una desena d'operaris començaren a fer feina ahir després que la constructora acceptàs, en un "acte de fe", un primer lliurament de 10 milions per part de l'Ajuntament de Palma i l'Executiu que presideix José Ramón Bauzá per desbloquejar les obres.
El tinent de batle de Turisme, Àlvaro Gijón, assenyalà ahir sobre el terreny que amb aquest primer acord Acciona ha acceptat continuar amb la construcció del palau, tot i que la feina, ara per ara, anirà a un ritme lent.

En els propers dos mesos, Cort fixarà un calendari de pagaments per intentar accelerar la construcció, tot i que la previsió és que el palau estigui acabat a finals de 2012 o a principis de 2013. Això suposa un any de retard respecte del calendari inicial. D'aquesta manera, segons Gijón, el recinte no acollirà els primers congressos fins al 2014.

El regidor constatà que, malgrat haver acordat aquest pagament de 10 milions d'euros, les administracions públiques encara en deuen a Acciona devers 20. El tinent de batle constatà la "mala fe" de l'anterior equip de govern per haver "desviat" els 20 milions dels fons estatutaris de 2010 provinents de Madrid. Segons el PP, l'Executiu de Francesc Antich cobrà aquesta quantitat, però no l'arribà a transferir a la societat gestora del palau de congressos (Cort i Executiu autonòmic) perquè, segons el Pacte, hi havia un problema de liquiditat (i no de pressupost), cosa que impedia realitzar el pagament, encara que, segons la mateixa versió, tan sols feia falta que el nou govern del PP donàs l'ordre per transferir aquesta quantitat. En tot cas, ara, per acabar de finançar aquestes obres, el Govern autonòmic està pendent de negociar el mes de novembre els 30 milions dels fons estatutaris de 2011. Cort, per part seva, ha de negociar amb les entitats bancàries l'aval de 30 milions que servirien a la societat gestora com a garantia de crèdit.

Explotació privada

A hores d'ara, encara falten uns 40 milions d'euros per acabar de finançar el palau. Per això també és molt important l'adjudicació del concurs per a l'explotació del recinte. Segons Gijón, durant el primer trimestre de 2010, es farà públic el plec de condicions i sortirà a concurs la gestió i l'explotació del palau de congressos i de l'hotel.
El PP pretén que els futurs gestors siguin privats i que el Govern i l'Ajuntament no hi tinguin cap responsabilitat. "Davant la falta de doblers de l'Administració, és molt important que el capital privat mogui l'economia", expressà Gijón, qui negà que el seu govern hagi retardat la publicació de les bases per al concurs d'explotació que en principi el Govern anterior, abans d'eleccions, els deixà preparades a punt per ser aprovades en el consell d'administració, tot i que el regidor ho desmentí. Ara, Cort ha de negociar per executar l'aval de 30 milions.
L'adjudicació del concurs implicava el compromís de dipositar un cànon d'explotació d'entre 30 i 40 milions perquè així Cort no estigués obligat a executar l'aval.

Un projecte tacat per la falta de fons i el retard en les obres

L'escàndol i els problemes amb les obres del palau de congressos començaren per maig de 2009, quan el grup Barceló anuncià la intenció d'abandonar-ne la concessió. Tanmateix, els inconvenients que ha ocasionat aquest projecte es remunten a l'inici, el 2007. El nou govern municipal hagué de solucionar el fet que un dels solars on s'havia de construir un dels dos hotels no era privat i no estava adjudicat.

A partir d'aquí vingueren les traves i Barceló justificava la seva partida afirmant que les obres tenien un sobrecost lligat als canvis respecte del projecte inicial ja esmentats. Els problemes de finançament i la manca d'acord entre el Govern, l'Ajuntament de Palma i el grup Barceló havien provocat un alentiment tècnic de les obres des de l'estiu de 2009. Això trastocà els plans d'execució d'Acciona i el lògic retard en la finalització. Els fets s'agreujaren quan, l'estiu de 2010, Acciona acomiadà més de la meitat de la plantilla per falta de pressupost. Ara, les administracions pagaran el cost de la construcció. Llavors, el Pacte garantí que el palau estaria acabat per al darrer trimestre de 2011. Ara, no hi ha data concreta, però el PP parla de final de 2012, la qual cosa propiciarà que Palau de Congressos pugui iniciar la comercialització d'aquesta infraestructura a partir de 2014.

Sansó presidirà el consell d'administració

El PP de Cort constituirà aquest mes de setembre el nou consell d'administració de la societat que gestiona el palau de congressos i que està formada per l'Ajuntament de Palma i el Govern balear. La presidència l'assumiria, en principi, el tinent de batle de l'àrea d'Infraestructures i Coordinació Territorial, Sebastià Sansó, que alhora és el president de l'EMOP. Aquest càrrec l'assumia en l'anterior mandat l'exbatlessa Aina Calvo.

D'aquesta manera, la renovació del consell d'administració implicarà la renovació de l'actual gerent de la societat, Mateu Crespí, que ocupà aquest lloc durant la legislatura passada. Segons manifestà el tinent de batle de Turisme, Àlvaro Gigón, la intenció de l'Ajuntament és agilitar els tràmits i, per això, tant el nou consell com el gerent estaran constituïts i nomenats abans que acabi aquest mes de setembre. Serà després de la nova constitució del consell d'administració que l'equip de govern de l'Ajuntament traurà a concurs l'explotació del palau de congressos durant el primer trimestre de 2012 i que en principi estaria resolta a mitjan mateix any.

Segons el tinent de batle, Àlvaro Gijón, a hores d'ara hi ha empreses interessades en la gestió del palau. L'adjudicació d'aquesta infraestructura i l'hotel és important per les administracions públiques, diu, també amb vista a negociar finançament amb les entitats bancàries que "volen veure la cara i els ulls" de l'empresa que n'assumirà l'explotació. Ara per ara, però, el més urgent és que Acciona continuï amb les obres, acabar de resoldre la resta de finançament que queda per poder finalitzar la construcció i renovar el consell d'administració de la societat gestora.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un, fa mes de 12 anys

Quin oi que me fa aquest edifici. Cada punyetero dia que hi pas per davant em dóna la sensació de que els polítics m´escupen a la cara.
Palau de congressos? I per què en lloc d´això no s´ha fet el següent? Netejar foravila dels pins que encara romanen del temporal de 2001, voreres netes de camins, ajudar a la pagesia, aixecar parets seques enderrocades, potenciar el transport públic baixant el bitllets, netejar més la ciutat i pobles, posar més vigilància policial efectiva, controlar els excessos de velocitat...................

Valoració:2menosmas
Per DoNotVisitMajorca, fa mes de 12 anys

A jo ningú no m'ha demanat opinió perquè es construeixi aquest monument al "pelotasso" amb doblers públics, dels quals jo en sòc partícip. Quina vergonya de pais. Tant de bo quedin sense doblers abans de poder acabar-lo.

Valoració:4menosmas
Per Arnau de Santacília, fa mes de 12 anys

Que bé i que ràpid s'han entès el PP i Acciona. Quin bon rotllo i quina alegria. Els doblers fan miracles.

Valoració:18menosmas
Per Pep Cardell, fa mes de 12 anys

Mallorca no té prou població per segons quines instal·lacions. I pels congressos que se puguin celebrar amb gent de fora... no sé si s'amortitzarà la inversió. Ah, no recordava que era amb doblers públics i que aquests es poden tudar.

Valoració:12menosmas
Per Berenguer, fa mes de 12 anys

Si aquests han de viure de congressos (a part de a costa nostra) no en treuran ni cinc.
Això acabarà sent el cetre tuti-fruti d'exposicions de cotxes i altres mandangues per a cobrir tot l'any.

Ves alerta no hi instal·lin un cinema i tot.

em jug un pesol a que un McGuarro o Burriquin acabarà per allà dedins, per poder recaptar euros.

Això acabarà com el poema aquell, de "L'ermità qui capta".

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente