Després de tres anys manejant distintes alternatives que han acabat al buit, Cort ha reorientat una nova solució per al problema social i d'insalubritat que genera l'estadi degradat del Lluís Sitjar. La regidoria d'Urbanisme ha optat per executar el mateix sistema que amb l'hostal Sayonara i ha engegat, des d'ahir, el procés per declarar en ruïna l'estadi, esbucar-lo i poder, així, transformar aquest solar en un espai digne per a les barriades de l'entorn: el Fortí, Son Cotoner, el Camp d'en Serralta i Son Dameto.
La batlessa de Palma, Aina Calvo, i la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, van anunciar ahir aquesta decisió, els terminis de la qual depenen de la "bona voluntat" que tinguin els 660 copropietaris del vell camp de futbol de fer-la efectiva. L'expedient de ruïna estarà conclòs en dos mesos, però si els nombrosos accionistes no executen l'ordre de demolició, que costa 1,8 milions d'euros, ho haurà de fer l'Ajuntament de manera subsidiària, i això allargaria el procés.
En tot cas, la batlessa va indicar que molt probablement l'estadi no es veurà a terra abans d'eleccions. La idea és integrar els més de 25.200 m2 del terreny al projecte de la falca verda i construir-hi, també, un equipament esportiu. Per fer això, segons Garví, no caldria modificar el pla general però, de totes maneres, Cort també pot aprofitar el procés que està fent de revisió del PGOU per replanejar-se el futur del solar. La proposta no va en la línia de les converses que l'Ajuntament i el Reial Mallorca -el màxim accionista de l'estadi- van tenir fa justament una setmana. En aquella reunió es va apuntar la possibilitat de reconstruir el Lluís Sitjar en comptes de demolir-lo.
Urbanisme justifica que l'informe dels tècnics constata que el cost de la reparació de l'estadi seria superior en un 50% al valor actual de l'edificació. Per tant, conclou que el Lluís Sitjar compleix els requisits de ruïna econòmica. Calvo va explicar que la decisió es pren arran d'un informe elaborat pels tècnics del Servei de Protecció dels Edificis, el mes d'octubre passat, com a conseqüència d'una denúncia policial (de 30 de juliol), una altra de particular (23 de juliol) i, a més a més, l'incendi del passat 31 d'agost. Pel que fa a la batlessa, aquests fets van evidenciar el creixent risc de seguretat que es deriva de la degradada situació de l'estadi. Així, un cop obert l'expedient de ruïna, ara es notificarà als copropietaris l'inici del procediment perquè tinguin deu dies per al·legar. Cort també ho publicarà al BOIB perquè ha detectat que hi ha propietaris desconeguts o de qui no pot localitzar la seva actual adreça de notificació.
Els propietaris de l'estadi acusen la batlessa de robatori
"Això és robar, al meu poble!", exclamà ahir, indignat, el president de l'Associació de Copropietaris del Lluís Sitjar, Joan Aguiló, quan s'assabentà de les intencions de Cort per fer-los esbucar l'estadi. "Ens volen fer pagar 1,7 milions per enderrocar-lo i després expropiar-nos-el", declarà. Considera que si l'Ajuntament vol fer-ne un parc i una zona esportiva pública primer els haurien d'expropiar i que fos el municipi qui pagàs l'enderroc. "Fa anys que demanam a la Sala que ens digui què hi podem fer", afegí Aguiló, que culpa el Consistori de l'estat de les instal·lacions. Diu que Cort no els ha donat cap resposta durant tot aquest temps i que, per tant, no els pot acusar ara d'haver abandonat l'estadi.
A més, assegura que hi ha hagut "un intent sistemàtic" de Cort i de la batlessa, Aina Calvo, per "coaccionar amb maneres poc democràtiques als propietaris". Aguiló parlà d'obscurantisme i de maneres de fer que "recorden temps passats". Aguiló, que atengué els periodistes per telèfon des de la República Dominicana, fins i tot comparà la batlessa amb el revolucionari cubà Fidel Castro i volgué recordar-li que "vivim en un estat democràtic en què la propietat privada és sagrada". El president dels copropietaris també acusà Calvo de "secretisme" perquè diu que just la setmana passada els copropietaris s'hi reuniren per presentar-li idees de projectes que es poden fer als terrenys del Lluís Sitjar. "Ens van dir que les estudiarien", assegurà Aguiló, "però això ja ho tenien pensat", afegí amb referència a la demolició forçosa.
El president del Mallorca, Jaume Cladera, no va ser tan dur com Aguiló, però també es mostrà sorprès per la decisió de la Sala perquè no els en van dir res a la reunió que van tenir amb l'equip de govern el dia 2. "Vam tenir una reunió amb la primera vara fa pocs dies i en cap moment no se'ns va anticipar res d'això, és una sorpresa", declarà. Aguiló recordà que el club hauria de pagar mig milió del cost de l'enderroc, segons Cort, i l'equip no passa precisament un bon moment econòmic. Amb tot, els copropietaris no es rendiran. Aguiló assegura que contractaran un advocat, presentaran al·legacions a la decisió de Cort i lluitaran fins on calgui. També denuncia les "maneres" de la batlessa perquè els propietaris han sabut la decisió tan sols a través de la premsa.