Reconversió de la Platja de Palma

La primera pedra de la reforma de la reforma de la Platja de Palma

Els treballs del Consorci han permès avançar les negociacions amb una dotzena d'hotels que estan en un estat "molt caduc"

TW
0

El president, Francesc Antich, va treure ahir la primera pedra del projecte de reconversió de la Platja de Palma. I la va llevar perquè no donà el sus a les obres per fer cap edifici, sinó perquè començà a esbucar-ne un, l'antic hotel Playa Náutico, a l'Arenal de Llucmajor. El mateix Antich activà el braç pneumàtic que va fer el primer forat a l'establiment, buit i tancat des de 2002.

Aquest enderroc és el principi de l'anomenat "esponjament" i de la rehabilitació de la Platja de Palma. De fet, però, és un esbucament que ja s'hauria d'haver executat fa devers vuit anys. Segons explicà el batle de Llucmajor, Joan Jaume, l'immoble, que era d'un empresari que traslladà les plaçes hoteleres al nord de l'Illa, és de propietat municipal des de 2002 i ja fa temps que l'haurien d'haver tomat, però se n'ajornà la demolició perquè és complicada. Ara el municipi ha cedit l'edifici al Consorci de la Platja de Palma, que aprofità que és buit per fer espectacle del començament de les obres d'un projecte que no està, ni tan sols, aprovat definitivament.

Només s'obrí un petit forat amb el braç mecànic en una de les parets, res més, però això congregà les principals autoritats implicades en la reconversió. Els fotògrafs i les càmeres de televisió, amb la presència de polítics com la batlessa de Palma, Aina Calvo; la consellera de Turisme, Joana Barceló;el president del PP de Palma, José María Rodríguez; regidors del PP, del PSIB i d'UM i fins i tot una dotzena de diputats alemanys que són de visita a Mallorca, aplegaren les mirades dels veïns del barri, dels banyistes i d'algun turista.

Veïns

El Consorci convertí aquest acte en un espectacle, però els residents s'ho miraven amb escepticisme. Alguns protestaven mentre la comissionada de la Platja de Palma, Margarita Nájera, els assegurava que el solar buit es convertiria en la porta d'entrada a un pati central de l'illa de cases, que serà una zona enjardinada. Miguel Àngel Marne, que viu al mateix carrer, li deia que tot això està molt bé, però que quan la gent sent la paraula "expropiació" s'espanta. "Al meu pare, els franquistes li expropiaren una casa a punta de pistola i això et mata", declarava.

Notícies relacionades

La demolició durarà més de dos mesos i costarà 600.000 euros i a qui més preocupa és a Manuel Recio, que viu amb els dos fills en una casa de planta baixa enganxada, paret per paret, a la dreta de l'hotel. Ahir es queixava que ningú no l'havia avisat que començaria l'enderroc. "M'havien comentat que es faria un acte i hi vindria aquesta gent", manifestà mentre assenyalava els polítics amb el dit, "però que tomaven això no m'ho havia dit ningú".

A Recio li fa por que alguna cosa vagi malament i que un tros de paret caigui damunt la seva llar. El president, la consellera Barceló i el batle de Llucmanjor provaren de calmar-lo i Antich li assegurà que, si havia de deixar l'habitatge uns dies, li cercarien allotjament. Amb tot, no ho veia segur. Des del reixat de ca seva mirava amb desconfiança com el president manipulava els comandaments del braç mecànic per començar la demolició i, quan tothom aplaudí i uns cambrers començaren a repartir cava i aperitius, entrà i tancà la porta. Just llavors començà a baixar una pancarta que estava enrotllada a dalt de l'edifici. Hi deia:"Cap a un turisme pròsper, innovador, sostenible i lliure d'especulació". Es tancaven el teló i l'espectacle.

Mentre se servia el piscolabis, Antich declarà que és "bo" que els ciutadans vegin que comencen les actuacions per remodelar la Platja de Palma.

Per la seva banda, Margarita Nájera revelà que el Consorci negocia l'adquisició de dotze hotels, dos dels quals ja no funcionen, però que topen amb l'import de compra. Afirmà que els hotelers "s'han enfilat pels núvols" i que demanen preus massa alts. La comissionada també parlà del conflicte que té el Consorci amb aquest sector, que s'oposa a mesures com la reconversió i el tancament de tots els establiments de menys de quatre estrelles. Explicà que ja fa un any que hi negocien i que alguns, "els més intel·ligents", s'hi adapten i reformen els edificis, mentre que els altres s'estimen més "quedar com estan".

La comissionada afirmà que el pressupost de l'any que ve per a la reconversió ja està gairebé tancat, tot i que l'haurà d'aprovar el Consell de Govern. Assegurà que no es retallaria respecte d'enguany i que superarà els cent milions.