La batlessa Aina Calvo va anunciar ahir que en "dues setmanes" espera tenir l'informe jurídic definitiu encarregat a la UIB, que "avali o no l'enderrocament del monument del Baleares", situat a la Feixina. L'informe jurídic determinarà si el monòlit compleix o no la Llei de memòria històrica, aprovada en el Congrés dels Diputats, que obliga a eliminar tots els símbols franquistes dels espais públics. Així, Calvo va anunciar que, com a molt, a principi de febrer compareixerà amb els resultats de l'esmentat informe per explicar la decisió que adopta l'Ajuntament.
En aquest sentit, va destacar la "importància" que té disposar de tota la informació per adoptar l'actitud més "fonamentada possible". Calvo també va puntualitzar que Cort prendrà decisions en funció del que digui l'informe jurídic i no pas sobre el subinforme, inclòs en el primer, que determina el valor històric o patrimonial del Crucero Baleares. La primera vara va dir que aquest és un dels molts informes que s'han sol·licitat per elaborar el document jurídic general sobre el qual es prendrà la decisió definitiva. "Necessitam tenir rigor jurídic".
Ramon: "Em sembla molt agosarat fixar una data"
La batlessa Aina Calvo no s'ho va pensar gaire a l'hora de fixar una data per anunciar què farà el Consistori amb el Crucero Baleares. Més prudent va ser la regidora de Cultura i Patrimoni, Nanda Ramon, que no tenia tant clar si en quinze dies l'informe jurídic encarregat a la UIB estaria enllestit. "Em sembla molt agosarat haver dit en dues setmanes. Jo no m'atrevesc a dir que estarà fet", va manifestar Ramon. En tot cas, la regidora va corroborar que els resultats de l'informe jurídic seran els elements decisius per a Cort a l'hora de decantar-se per esbucar o contextualitzar el monument de la Feixina.
D'aquesta manera, Ramon va insistir que gràcies a l'estudi general "sabrem si el monument s'ajusta o no a la Llei de memòria històrica i quines són les fórmules jurídiques d'aplicació". Concretament, l'article 15 de la Llei de memòria històrica, que fa referència als símbols i monuments públics, estableix que "les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura".
Encara que soni a conya vos felicit. Heu argumentat en el vostre escrit i això m'ha agradat.
M'agrada el monument? NO! però si hem de ser coherents haurem d'esbucar la Seu per haver encobeït durant segles l'ideari de la Santa Inquisició. O sigui, sense enfadar-nos, a mi el monument no m'agrada però certament crec que dedicar-li atenció, esforços i debats es anacronic i sobretot molt, molt pesadet.