algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

24.053 persones, en emergència

La llista d'espera per accedir als serveis socials ha baixat un 48% el 2009, tot i que la demanda de famílies que necessiten ajudes ha crescut un 30% respecte del 2008

114384
Una treballadora social de l'Ajuntament du menjar a domicili a una usuària. | S. AMENGUAL

El 2009 ha estat, per ara, el pitjor any pel que fa a la quantitat de persones i de famílies que han hagut de recórrer als serveis socials de Palma per problemes econòmics, per falta d'aliments o per no tenir accés a un habitatge, entre d'altres. L'Àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma va haver d'atendre des de gener fins a setembre de l'any passat un total de 24.053 persones, mentre que el 2008 varen ser 20.067. Així es desprèn de l'informe que va fer públic ahir la Regidoria de Benestar Social, que lidera el tinent de batle Eberhard Grosske. Segons les dades d'aquest document, l'augment de la demanda també es tradueix amb un creixement del nombre d'expedients oberts. Els serveis socials han tramitat en el mateix període 4.795 nous expedients, un 30% més sobre el 2008 (l'increment del 2008 respecte del 2007 va ser només d'un 10%).

Tanmateix, la suma total dels nous expedients, més els que ja hi havia, eleven la xifra de casos treballats el 2009 als 8.387, que representen 1.443 expedients més que el 2008, un augment del 40% de famílies amb necessitats d'emergència. No obstant això, aquesta pujada de la demanda contrasta amb el descens de les llistes d'espera de persones que volen accedir als serveis socials. Segons Grosske, el temps de demora actualment ha experimentat la primera davallada d'un 48% des del començament de la crisi econòmica. A final del 2009 Cort tenia en llista unes 559 persones, mentre que el mes d'octubre eren 742. El Consistori espera que aquestes dades es converteixin en un dels primers símptomes que signifiquin que la crisi comença a remuntar-se. I és que el regidor de Benestar Social va destacar que durant la primera setmana d'abril la llista va assolir el punt més àlgid, amb 81 dies d'espera, mentre que a final de 2009 aquesta quantitat s'havia reduït a 42 dies.

Grosske va detallar, a més, que aquesta remuntada va duplicar de sobres el que s'ha produït el 2008, que ha estat del 12%, amb 3.710 casos atesos, respecte dels 3.414 que es van comptabilitzar el 2007. Així, l'agument acumulat des del començament de la crisi i fins a final de l'any passat ha estat del 28,81%. Per altra banda, Grosske va assenyalar que la llista d'espera dels serveis socials se centra en els casos que no són urgents, en canvi, les persones amb situacions greus "s'atenen de manera immediata". Es consideren casos urgents els ciutadans sense accés a aliments, sense accés a un habitatge o en situació de maltractament o abandonament (especialment dones, infants i gent gran).

El tinent de batle va manifestar que la intenció és que la llista d'espera per accedir a aquests serveis "tendeixi a zero", tot i que, al seu entendre, encara s'esperen "mesos de molta dificultat", especialment durant el període de gener a març d'enguany. La davallada de les llistes d'espera ha estat possible, segons Grosske, gràcies a l'augment de recursos humans. El 2010 els serveis socials tindran 81 professionals respecte dels 61 que hi havia l'any passat i els 49 del 2008. Aquesta plantilla, gairebé duplicada, s'enfrontarà a un volum important de treball.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Antoni Burgos, fa mes de 13 anys
Enhorabona al serveis socials de Palma. Perquè després només critiquin a n'en Grosske. També sap fer coses bé.
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente