La guerra contra els moscards no s'aturarà, tot i que la regidora de Salut de l'Ajuntament de Palma, Begoña Sánchez, anuncià ahir que ja n'havien controlat la plaga sorgida arran de les pluges de final de setembre.
El 010 ja no rep tantes trucades de veïns dels verals de l'Arenal, les Fontanelles, Son Ferriol, el Pla de Sant Jordi i Casablanca, desesperats a causa de les picades. Això no obstant, Cort continuarà la batalla fins que no disminueixi la quantitat d'aigua embassada i arribi el fred. Segons una nota de premsa, "mantindrà el protocol contra els moscards a la Platja de Palma fins la seva eradicació". Després de les pluges de final del mes passat, els veïnats de les zones afectades notaren a la pròpia pell com tornaven els mosquits, més aviat típics de la primavera i de l'estiu.
Tanmateix, la humitat, les pluges i les altes temperatures d'aquests dies han afavorit que els insectes tornassin amb més força que mai. Els comerciants fins i tot es queixaven que els mosquits els farien acabar la temporada abans d'hora. Una veïna de Sant Joan de Déu, María Jesús Fernández, explica que hagueren de dur el cunyat a l'hospital, perquè sortí un vespre a passejar i els moscards l'ablaniren. El culpable és, sobretot, una espècie concreta: l'Ochlearotatus caspius. Es tracta d'un mosquit que es pot trobar des de Rússia fins al nord d'Àfrica i des d'Europa fins a Mongòlia. Viu a zones que s'inunden a temporades i preferentment a la vora de la mar, però té un radi d'acció d'uns cinc quilòmetres. A més, pica tothora, tant si és de nit com de dia.
Guerra biològica
Per tal d'eradicar-lo, Cort fa fumigar les zones inundades amb un insecticida biològic. Cada dia, en dos torns de vuit hores, dotze persones ruixen camps i bassiots amb el bacteri Bacillus thuringiensis. Es tracta d'un microorganimes molt relacionat amb el Bacillus anthracis, també conegut com a àntrax, però que només afecta els insectes. En concret, mata les larves de mosquit. Quan l'ingereixen, els causa diarrea i vòmits, fins que moren deshidratades. Segons Cort, l'insecticida no afecta la fauna de la zona i, en cas que arribàs a la mar, no hi provocaria cap problema. A les zones on no és sifocoemt, també s'hi fa servir, puntualment, un insecticida que mata els mosquits adults.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
LUCHAREMOS HASTA LA MUERTE