cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
21°

L'Illa es va mantenir tancada per mar i aire

Per ordre de la Delegació del Govern a les Balears, l'aeroport de Son Sant Joan fou tancat ahir des de les quatre de l'horabaixa, aproximadament, fins a les sis. Els ports de Palma i d'Alcúdia continuen amb trànsit restringit

L'aeroport de Son Sant Joan i els ports de Mallorca també sofriren els efectes de l'atemptat d'ahir. Faltaven pocs minuts per les quatre de l'horabaixa quan des de la Delegació del Govern de les Balears ordenaren tancar l'aeròdrom, en un dia en què havien previst un total de 660 operacions i el trànsit de 86.900 persones.

Això no obstant, passades les cinc encara arribaven avions a Son Sant Joan, perquè les ordres indicaven que els vols amb destinació a Palma que ja s'haguessin enlairat podrien aterrar sense problemes mentre hi hagués lloc. Així, es va permetre que hi arribassin 17 aeronaus i una més va ser desviada cap a l'aeroport de Reus.

Amb tot, dues hores més tard, devers les sis, l'aeròdrom de Ciutat es va tornar a obrir, de manera que les operacions es tornaren a posar en marxa quan quedaven uns 200 vols pendents de ser operats. Sens dubte, durant les dues hores d'‘aïllament' de les instal·lacions hi hagué molts passatgers perjudicats ja que, en total, ahir es varen cancel·lar 30 vols i es començaren a acumular retards de més d'una hora. De fet, en aquests 120 minuts es veieren afectats 26 viatges de sortida i 21 més d'arribada.

Ports

Pel que fa al port de Palma, els turistes dels vaixells patiren demores en les sortides. En aquest sentit, cal assenyalar que per ahir s'havien previst les sortides de quatre creuers, el Fantasia de MSC, el Costa Concordia de Costa Cruceros, el Thompson Destiny de Thompson i l'Oceana de la companyia P&O Cruisers, que tenia programada la partida a les cinc de l'horabaixa. Tot i això, va patir un retard de prop de dues hores perquè, segons indicaren fonts de l'Autoritat Portuària, "tot i que no s'ha cancel·lat cap sortida, els agents de la Guàrdia Civil inspeccionen amb detall els bucs i després n'han d'autoritzar la sortida".

Un dia després de l'atemptat, els ports de Palma i Alcúdia es troben en situació de trànsit restringit, la qual cosa significa que totes les sortides dels vaixells es realitzen sota "prèvia autorització expressa" del Ministeri de l'Interior.

Segons ha informat avui l'Autoritat Portuària de les Balears en un comunicat, la Guàrdia Civil està realitzant estrictes controls de seguretat als vaixells que tenen previst sortir d'aquests dos Ports, per la qual cosa es preveu que es registrin retards durant el dia. La mesura en canvi no afecta l'entrada de vaixells a cap dels ports de l'arxipèlag.

La resta de ports de les Illes; Maó, Eivissa i La Savina (Formentera), no es veuran afectats per aquesta situació, per la qual cosa mantenen de moment l'activitat prevista per a aquesta jornada.

Així, al port de Palma una dotzena de vaixells de diferents navilieres podrien sofrir demores a la seva sortida a causa dels controls de la Guàrdia Civil. Per la seva part, al port d'Alcúdia es veuran afectats tan sols les dues embarcacions programades per a aquest divendres; 'Platja d'Alcúdia' i 'Nure Nova', amb sortides previstes a les 14:00 hores i les 17:00 hores.

Aquests controls, que ahir també es van aplicar en el trànsit rodat de Mallorca, formen part de l''Operació Gàbia' en un intent de localitzar els autors de l'atemptat que va provocar la mort de dos Guàrdies Civils a Palmanova, en el municipi mallorquí de Calvià.

Amb relació a les altres embarcacions, les partides estaves organitzades, per a una, a les onze de la nit i, per a les dues restants, a la una de la matinada. A més a més, s'havia previst que la línia regular d'Acciona que cobreix el trajecte cap a Barcelona partís de la capital balear també cap a la una de la matinada. Així mateix, en el port d'Alcúdia, el vaixell de la línia regular de la companyia Iscomar que fa normalment el viatge fins a Ciutadella va patir retards a causa de la inspecció que va dur a terme la Guàrdia Civil com a conseqüència de l'operació Gàbia.

D'altra banda, els touroperadors espanyols i els estrangers també es van posar en marxa tot d'una que es va saber la situació de Son Sant Joan, de manera que varen començar a alertar els clients del que estava passant i els varen mantenir dins els hotels per tal d'evitar col·lapses a l'aeroport de Palma. En aquest sentit, cal assenyalar que Aena va reforçar la dotació de control aeri amb l'objectiu d'agilitar al màxim les operacions a l'aeròdrom. Així mateix, es varen coordinar les mesures necessàries amb les aerolínies i amb els serveis de terra que operen a Ciutat amb la intenció de recuperar la normalitat tan aviat com fos possible.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.