nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

El Jonquet ja és BIC

El Consell declara la protecció d'aquesta zona un any després que els veïns engegassin la campanya en contra del macroprojecte urbanístic a l'esplanada Mar i Terra

La Ponència Tècnica de Patrimoni va donar ahir el vistiplau a la declaració de BIC amb categoria de conjunt històric de la zona del Jonquet. Més endavant, l'acord assolit haurà de ser ratificat per la Comissió Tècnica d'Urbanisme i Patrimoni Històric, que, si ho considera oportú, ho elevarà al ple del Consell de Mallorca perquè sigui aquest òrgan el que atorgui el màxim grau de protecció a l'emblemàtica barriada de Palma.

La catalogació de BIC arriba un any després de les reivindicacions veïnals i, de fet, la preservació d'aquest entorn depèn de la manera com l'Ajuntament de Palma permeti materialitza-ho. Segons el director insular de Patrimoni, Biel Cerdà, aquesta protecció recupera l'esperit del PERI del 1985, que acabà finalment per desvirtuar-se amb la segona modificació puntual que patí la zona, aprovada pel PP l'any 2003.

La declaració de Bé d'Interès Cultural avala "la responsabilitat històrica" d'aquesta única zona de la dàrsena de la ciutat que encara manté el seu estat natural, ja que no ha estat destruïda per cap edificació. També considera que el Jonquet és una barriada històrica de Ciutat -ja documentada el segle XII. A més a més, fa referència als aljubs que conserva, a la seva situació "privilegiada" i al seu talús, l'únic que queda a la façana marítima.

Ara Cort haurà d'elaborar un nou pla especial per a aquest nucli. Segons Cerdà, el fet que el Jonquet disposi del màxim grau de protecció implica únicament que qualsevol tipus d'intervenció haurà de tenir l'autorització prèvia de la Comissió de Patrimoni Històric, fins que el Consistori redacti un pla especial per a l'àmbit declarat. Això no suposa en cap cas una eliminació taxativa de llicències d'obra, però sí que, a partir d'ara, aquestes seran controlades més detalladament per tal que el barri conservi els trets més significatius.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Llum Esteva, fa mes de 14 anys
L'enhorabona als veïns i veïnes del Jonquet; com activista veïnal no puc més que alegrar-me de que les iniciatives del moviment veïnal fructifiquin.
Valoració:14menosmas
Per Vudyalien, fa mes de 14 anys
Alabat sia Deu, hem de donar gracies als veïns que amb la seua lluita s'ha conseguit preservar el barri. Ara anem per feina i aconseguir un barri emblematic i digne.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente