algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

Cort revisarà el nom dels darrers carrers franquistes

La comissió de toponímia estudiarà i decidirà a partir d'octubre la substitució dels llinatges de la dictadura a les vies de Palma

La comissió de toponímia formada per la regidoria de Cultura de Cort, la UIB, les dues federacions de veïns de Palma i Memòria Històrica de les Illes engegarà el nou procés de canvi de noms franquistes als carrers a partir de l'octubre. Serà en aquestes dates quan es decidirà si s'ha d'aplicar la Llei de la memòria històrica, entre d'altres, al carrer Joan Alemany Vich, les plaques i les parts del qual aparegueren amb pintades al començament d'aquesta setmana.

Fonts municipals asseguraren que, si existeix la petició de la comissió de toponímia, se substituiran els noms i, de fet, la sol·licitud ja ha estat realitzada des de l'Associació per a la memòria històrica. La seva presidenta, Maria Antònia Oliver, manifestà que Cort va preveure canviar el nom de 68 carrers de l'Eixample posteriors al decret del 1942 i recriminà que aquesta democratització de les vies no afectàs "el carrer de José Alemany Vich", que també va ser posterior. Oliver lamenta la lentitud amb què estan eliminant aquests signes del règim.

El batle franquista de l'època, Jorge Dezcállar Montis -el mateix que erigí l'obelisc dels Jinetes de Alcalá- fou qui dedicà aquesta via a Alemany, capità d'artilleria de l'exèrcit franquista en la Guerra Civil i comandant de la 250 divisió d'infanteria de la Wehrmacht, coneguda com la "división azul" a la II Guerra Mundial. Alemany morí al front d'Stalingrad el 19 de juliol del 1943. Aquell mateix any, el batle Dezcállar posà el seu nom al carrer per morir en acció de guerra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per un més, fa mes de 13 anys
Recordau que josep melià va ser també membre del "moviment nacional" franquista amb càrrec remunerat, a meam si li llevan es carrer que li han dedicat...
Valoració:1menosmas
Per X, fa mes de 13 anys
Me deman què necessita tant d'estudi...
Valoració:4menosmas
Per makinet, fa mes de 13 anys
Molt bé això de l'aplicació de la LL.M.H., però per ara sols s'ocupa dels monuments i les plaques de carrers.
Això pel que fa a l'aspecte material...
Però què succeix amb la part sentimental o social de les víctimes i dels seus parents?
Perquè hi ha personal que encara opina davant jo: a Mallorca els "rojos morts" varen ser molts pocs, no va passar res, a la península el Front Popular va cometre desastres, i després de 70 anys hem d'obrir ferides tancades, Amb Franco hi va haver 40 anys de "pau".
Què passa amb els assassinats al cementeris de Ciutat, Manacor, Porreres i Calvià? Quan els identificaran? Qui ens explicarà perquè hi són allà? Com repararan als familiars despres´de 70 anys? Quan condemnarà el "democratic" PP el cop d'estat del 1936, la guerra civil fins el 1939 i el posterior règim franquista?
Valoració:5menosmas
Per Apagafocs, fa mes de 13 anys
Aquest Foc I Fum es un beneitet fatxa que no te ni punyetera idea de res pobret, i que a cada escritet-opinió que fa, demostra la seua imbecilitat congènita.
Valoració:2menosmas
Per vladimir, fa mes de 13 anys
Serà, foc i fum, perquè Alemany Vich participà en la guerra civil en el bàndol sublevat i a les ordres del general Saliquet. Si t'interessa el tema, entra a http://www.memoriadelesilles.org/wordpress/wp-content/uploads/2009/04/josealemanyvich1.pdf i després jutja.

Per cert, el règim stalinista era en aquells moments aliat dels països democràtics i lluitava per defensar Rússia de la invasió estrangera.
Valoració:8menosmas
Per foc i fum, fa mes de 13 anys
I que tendrà a veure el nom del comandant Alemany amb la guerra civil si varen nominar el carrer perquè va caure a Rusia lluitant contra l'exercit stalinista, regim que de democratic no tenia res?
Valoració:-5menosmas
Per Robbie, fa mes de 13 anys
No hi haurà collons de llevar el nom a l'avinguda de Joan March Ordinas. Significaria enfrontar-se al clan de la Paca-March, i hi ha interessos econòmics pel mig i "necessitat" de mantenir-hi bones relacions. No sé per què; aquesta gent no ens aporta res.
Valoració:7menosmas
Per INTOCABLE, fa mes de 13 anys
Llevaran la "menudalla" ("flechas navales" i altres noninguns), però no passeu ànsia que no gosaran tocar el nom del patrocinador de la rebel·lió militar, sponsor de les armes que executarien la matança. El seu nom, amb la placa més grossa de tot Ciutat, és al cantó d'on era Can Mir.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente