Memòria Històrica

Condemna contra el feixisme

L'Associació per a la memòria històrica organitza avui una ruta per alguns monuments franquistes i exigirà que es retiri el del creuer Baleares a la Feixina i el monòlit dels italians al cementeri de Palma

TW
0

L'Associació per a la recuperació de la memòria històrica de les Illes ha organitzat avui dissabte, a les 19.00 hores, un acte de rebuig del feixisme. Aquest serà una ruta guiada per experts i es farà amb motiu del Dia europeu de la condemna del franquisme, el 18 de juliol.

Segons comentà ahir la presidenta del grup, Maria Antònia Oliver, l'activitat consistirà a fer un recorregut per la simbologia "feixista" amb tota una sèrie d'actes i la lectura d'un manifest. A més d'explicar com es va viure aquella època a Mallorca, els experts proposaran una visita al monument Baleares, a la presó de les dones de Can Salas i a les escoles republicanes, entre d'altres.

Notícies relacionades

Així, el traçat s'iniciarà a la porta de la plaça de Santa Catalina, on des de fa un parell de setmanes hi havia l'obelisc en honor del grup de colpistes del 1936 anomenat Jinetes de Alcalá. Posteriorment, la comitiva es desplaçarà a la Feixina, punt en què es troba el monòlit dedicat al creuer Baleares. Serà aquí on l'associació explicarà els "atacs" perpetrats per aquesta embarcació, especialment a la costa d'Andalusia i a Catalunya, contra els civils que fugien de la repressió dels militars feixistes i falangistes. En aquest indret els mateixos experts aprofitaran per recordar la història de l'escola Jaume I, situada davant d'aquesta plaça. Aquest fou el primer col·legi republicà de l'Illa i encara "es conserva". La ruta continuarà a l'actual biblioteca de Can Sales de la plaça de Santa Catalina, que antigament fou la presó de dones en què els falangistes condemnaren dirigents comunistes i republicanes d'esquerres.

El recorregut es completarà amb la lectura d'un manifest a càrrec de víctimes i familiars que van sobreviure a la "carretera de la muerte". Es tracta d'una de les massacres fetes pel règim més oblidades: la de la població civil de Màlaga mentre es desplaçava cap a Almeria per fugir dels bombardeigs marítims en què participà el Baleares. L'acte, que s'organitza de manera conjunta amb el col·lectiu Unió cívica per la república, acabarà amb un concert de Xus Santana, Tomeu Quetglas i Tambors Africans.

A part d'això, la presidenta de l'associació aprofità per recriminar el fet que, després de dos anys, Cort encara no ha posat en marxa el projecte per "dignificar" la fossa comuna del cementeri amb els noms de tots els desapareguts i les víctimes del règim. Oliver també demanà que a la porta de Santa Catalina s'erigeixi un monument per a totes les dones que lluitaren contra la repressió i que foren assassinades o empresonades a Can Sales.