algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

El Tots Sants més laic

Unes 50.000 persones visiten els cementeris de Palma per recordar els familiars. El PSOE de Cort queda sol a la comitiva sense cap representació d'UM ni del Bloc. Calvo elimina enguany la missa als panteons

Sense misses, ni precs ni sermons. El Tots Sants d’enguany va estar tenyit d’un caràcter més intimista, més intern, més de reclusió personal. Ara bé, no per això la festivitat fou menys sincera. De fet, més de 50.000 persones –segons càlculs de la Policia Local– acudiren ahir als cementeris de la capital mallorquina (Sant Valentí, Sant Jordi, la Vileta, Establiments i Gènova) per commemorar aquest dia i recordar els seus familiars difunts.

Els ciutadans aprofitaren aquesta data per netejar i adornar amb flors els nínxols i tombes en què reposen les restes dels seus éssers més estimats. El degoteig de gent que es congregà al camp sant de Ciutat es produí de manera gradual amb dues hores punta més concorregudes. L’afluència més massiva a l’interior dels recintes es concentrà entre les 10.30 i les 12.00 hores del migdia, coincidint amb una jornada marcada pel bon temps primaveral.

En aquest ambient amb moments de nostàlgia, de dol i silencis, la comitiva institucional, encapçalada per la batlessa Aina Calvo, acompanyà els ciutadans de la capital en aquest dia de reconeixement als morts per posar les tradicionals corones de flors a la sepultura dels empleats municipals, a les víctimes per la llibertat, al panteó dels bombers i a la fossa comuna antiga. Enguany com a novetat, el seguici institucional eliminà el breu oratori que solia incloure l’ofrena en cada tomba. Així mateix, cap membre de l’equip de govern, de manera oficial i en comitiva, tampoc no assistí a la missa religiosa. "És un dia de memòria als difunts i els representants institucionals l’única cosa que feim és acompanyar els familiars. Participar a l’acte ecumènic és una decisió personal", expressà Calvo.

La sorpresa, la protagonitzaren els socis de govern a Cort. El BLOC i UM deixaren sol el PSOE per presidir la comitiva. Ni els regidors d’UM, Miquel Nadal ni Cristina Cerdó no assistiren al cementeri en acció d’institució. Tampoc no ho feren els dos membres del Bloc, Nanda Ramon i Eberhard Grosske. Del PSOE, hi acudiren, a banda de la batlessa, la regidora i presidenta de l’EFM, Begoña Sánchez, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Donaire. Del PP no hi faltaren la cap de l’oposició, Catalina Cirer, Marina Sans i Margalida Ferrando.

La Policia Local desplegà un dispositiu específic per als cementeris de 35 agents, distribuïts en dos torns que controlaren el trànsit d’entrada i de sortida a les principals vies. També s’instal·laren paradetes de flors als carrers circumdants, a les quals molta gent aprofità per comprar de camí. D’altres decidiren agafar la línia que l’EMT oferí com a mesura dissuasiva de l’ús del vehicle privat. A la fi, la jornada va transcórrer amb absoluta normalitat, llevat de petites retencions de trànsit al migdia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.