Cort fa una auditoria mecànica a l'empresa de manteniment de l'EMT

Sospita que Asipsa ha comès “irregularitats” en el contracte de renting pel cúmul d'avaries que tenen els busos. El Consistori li paga 1,9 milions d'€ a l'any, una quota “desorbitada” pel poc rendiment dels vehicles

TW
0

El mal funcionament dels autobusos de l’EMT de Palma ha arribat a una situació extrema. Les nombroses avaries i problemes mecànics que han anat patint aquests vehicles en un marge molt curt de temps han forçat Cort a haver d’encarregar una auditoria mecànica per investigar les condicions en què es troben els 160 autobusos de la flota.

Amb aquesta investigació es destapa tota la problemàtica que arrossega des de fa temps l’empresa municipal. El regidor de Mobilitat, Joaquín Rodríguez, confirma que no és gens usual que un consistori faci auditories mecàniques, llevat que apareguin situacions insostenibles i d’extrema necessitat.

La decisió és motivada perquè el Consistori sospita que l’empresa que du el manteniment dels vehicles, Asipsa, ha incomplert les clàusules del contracte de renting que té amb Cort. És per això que l’auditoria que està realitzant la Universitat Politècnica de València resoldrà en menys de sis mesos la possibilitat que aquesta empresa hagi comès o no cap "irregularitat". "Tenim sospites que el manteniment no s’ha fet correctament", remarca la gerent de l’EMT, Fontsanta París. La responsable no les té totes i vol esbrinar què s’amaga darrere d’aquest contracte –subscrit fa 8 anys amb Asipsa– i que estableix unes clàusules "massa abusives" i que van en detriment de l’Ajuntament.

Les condicions estipulen que l’esmentada empresa s’hauria d’haver fet càrrec del manteniment, de la neteja i de la benzina de tots els vehicles de l’EMT a canvi d’una quota mensual que paga l’empresa municipal a Asipsa de 1.087 euros per cada autobús. Un cost total que s’eleva a més de 163.000 euros al mes per tota la flota i que suposen una despesa anual d’1,9 milions d’euros, segons confirma la gerent: "És una quota desproporcionada perquè els autobusos no rendeixen al nivell que els tocaria pels anys que tenen i pels doblers que es paga a l’empresa". Afegeix: "Hi ha una gran descompensació. Asipsa té un marge de maniobrabilitat massa ampli a l’hora de fer-se càrrec del manteniment dels busos, mentre que totes les responsabilitats, en el cas que es produeixi cap accident, recauen damunt de l’EMT. Tampoc no s’entén per què l’anterior Consistori permeté unes condicions que revertien en contra seva.

El regidor destaca que en aquest any i busques de mandat "hi ha hagut massa protestes de conductors per les males condicions dels vehicles i massa autobusos aturats". I és que els vehicles només tenen 8 anys, encara que la mitjana de vida és de 15, corrobora Rodríguez. El contracte amb Asipsa rescindeix d’aquí a dos anys. Cort té molt clar que no el renovarà. Fins llavors, haurà de decidir si reclama a través d’advocats els doblers a l’empresa o hi arriba a un acord per la via del diàleg. Dependrà dels resultats de l’auditoria.