L’antiga escola de Son Espanyolet fa dos anys que es va tancar. D’ençà, han estat nombroses les vegades que els veïns han denunciat la presència de persones a l’interior que hi viuen, hi fan fogueres, causen desperfectes o es reuneixen per beure i fer renou. Les parets són plenes de grafits i s’ha vist persones tirant el mobiliari per la finestra.
L’any 2006 els mestres i alumnes d’Educació Infantil i Primària del centre es traslladaren a un altre edifici, millor equipat i adaptat a les noves necessitats docents, el de Son Pizà, que està ubicat darrere del PAC amb el mateix nom.
Un espai "vàlid"
Francisca Perpinyà és membre de la Mesa d’Entitats del barri, que tot just ara s’està constituint per reclamar que el centre serveixi per dotar la barriada d’equipaments socials. Ella opina que en el moment en què es va tancar aquest espai "només s’hi havia de fer una sèrie de reformes de poc cost, perquè era perfectament vàlid". Però, segons Perpinyà, "van deixar que grups de gent el destrossassin" i la inversió que s’ha de realitzar per tornar-lo al seu estat original és "molt més elevada".
Segons fonts veïnals, estava previst que en tancar-se s’hi fes una escoleta per a infants perquè té "molts espais oberts" i que s’hi traslladàs també el centre d’ensenyament per a adults de La Balanguera, "però no va ser així". Des d’aquesta data "el centre s’ha mantingut tancat i no se n’ha tornat a fer cap tipus d’ús".
Francisca Perpinyà va voler destacar que fa un temps, "per tal d’evitar que la gent no entràs a l’interior de l’escola, es van tapiar totes les portes i finestres de la planta baixa, però van rebentar els maons per continuar entrant-hi". De tota manera, comenta que per la caseta del porter "la gent entrava i sortia quan volia perquè havien romput els vidres de les finestres".
Des de fa un mes hi ha dos picapedrers i un pintor que hi duen a terme un procés inicial de recuperació, però només a l’esmentat antic habitatge del conserge. La resta de la infraestructura continua estant en les mateixes condicions.
Si les parets xerrassin
L’edifici que va albergar fins fa dos anys l’escola pública de Son Espanyolet, va ser construït l’any 1935, durant la Segona República espanyola, per l’arquitecte Guillem Fortesa. I és per això que està considerat Edifici Singular, però no està protegit. Al centre hi ha mobiliari molt antic, amb el qual fins i tot, quan l’escola va complir 70 anys, es va recrear com era una aula en aquell temps.
A més, disposa d’un refugi antiaeri, que posteriorment s’habilità com a sala d’actes, gimnàs i altres espais. D’altra banda, veïns de la zona van puntualitzar: "Era una escola que formava part del projecte de gran envergadura que volia tirar endavant el Govern de la Segona República pel que fa a l’ensenyament", que per aquella data rebia el nom de Grup Escolar de Son Espanyolet.