Investigadors de la UIB detecten noves ones gravitacionals de forats negres massius

Foto: UIB

TW
0

Investigadors del 'Grup Gravity' i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han participat en una nova detecció d'onades gravitacionals de forats negres massius que desafien els models astrofísics actuals.

Segons ha indicat la institució universitària en un comunicat, la Col·laboració LIGO-Virgo-KAGRA (LVK) ha anunciat la detecció de la fusió dels forats negres més massius mai observats mitjançant ones gravitacionals, utilitzant els Observatoris LIGO Hanford i Livingston.

L'equip de la UIB ha tingut una participació destacada en la detecció de la fusió que va produir un forat final amb més de 225 vegades la massa del nostre Sol. A més de la seva gran massa, tots dos giraven ràpidament, cosa que converteix aquest senyal en un repte únic per interpretar i suggereix la possibilitat d'una història de formació complexa.

El senyal, designat GW231123, va ser observat durant la quarta campanya d'observació (O4) de la xarxa LVK, el 23 de novembre de 2020. Aquest descobriment suposa un desafiament per a la comprensió actual de la formació de forats negres, ja que els models estàndard d'evolució estel·lar no contemplen l'existència d'objectes tan massius.