L’entitat Ben Amics, associació LGTBI de les Illes Balears, ha publicat un informe que analitza en profunditat la situació del col·lectiu migrant LGTBI+ que resideix a les Illes Balears. L’estudi ha estat elaborat amb el suport de la Conselleria de Famílies i Afers Socials i ha comptat amb la participació de 71 persones al llarg de les tres fases del procés de recerca: qüestionaris, entrevistes individuals i grups focals.
Aquesta investigació ofereix una mirada necessària i actualitzada sobre les vulnerabilitats, discriminacions i necessitats específiques que afronta aquest col·lectiu en el territori de les Balears.
Els resultats publicats mostren una realitat preocupant: el 64,8% de les persones LGTBI+ migrants han patit discriminació per raó de la seva identitat o orientació sexual des que resideixen a les Illes Balears. Paral·lelament, el 63,4% ha estat discriminat pel fet de ser migrant. El 56,3% de les persones enquestades assenyalen haver patit ambdues formes de discriminació de manera simultània, evidenciant l’impacte de les discriminacions interseccionals i la vulnerabilitat específica d’aquest col·lectiu dins el territori, amb el perill afegit de l’increment dels discursos d’odi cap al col·lectiu, que com s’exposa a l’informe 'Estat de l’educació LGTBI 2024' realitzat per la FELGTBI+ amb 40d, indica un augment dels missatges d’odi en 130% entre el 2019 i 2022.
El 76% de les persones participants en l’estudi desconeix la possibilitat d’acollir-se a la Protecció Internacional, tenint en compte que es tracta d’un Dret Humà, tot i haver patit persecució al seu país d’origen per raó de la seva identitat de gènere i/o orientació sexual. Aquesta manca de coneixement suposa una barrera important per a l’accés a un dret fonamental, convertint-les en potencials sol·licitants d’asil que, per desconeixement, no exerceixen aquest dret.
La desinformació, la manca de claredat en els procediments i les dificultats burocràtiques identifiquen un panorama preocupant: només un 12,7% de les persones enquestades ha iniciat el procés de sol·licitud d’asil. D’aquestes, un 66,6% ho ha fet específicament per motius vinculats a la persecució relacionada amb la seva orientació sexual o identitat de gènere.
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
UepUna dada bastant random.
En cualquier lugar del mundo, para los nativos, el que llega nunca es bien recibido. Siempre se le mira de reojo, tenga la orientación sexual que sea. También podría ser que los del colectivo LGTBI, vean fantasmas donde no hay nada. Lo de los musulmanes, como tantas de sus cosas, colgar a los homosexuales es propio de bestias carnívoras sin entrañas. Con Allah, o sin él.
Vuit països musulmans consideren l'homosexualitat «una ofensa a Al·là» i la castiguen amb la pena de mort.