El pròxim dimecres, 26 de març, tendrà lloc a les 20 hores a Can Lliro (Manacor), una taula rodona on participaran tres grans investigadores en càncer. Elles són les doctores Gwendolyn Barceló-Coblijn, Míriam Sansó Martínez i Antònia Obrador de Hevia. Les tres són professionals especialistes i parlaran sobre les fites aconseguides i els reptes pendents pel que fa a la investigació sobre el càncer.
L'acte es fa en el marc dels Dimecres de l'Obra de l'OCB de Manacor.
Gwendolyn Barceló-Coblijn
La Dra. Barceló-Coblijn estudià Química a la Universitat de les Illes Balears (UIB, 1993-1998).
Després, començà el seu doctorat al laboratori del Dr. Tibor Farkas al Centre de Recerca Biològica de Szeged, Hongria (1999-2003). Va fer el seu primer postdoctorat al laboratori del Dr. Eric Murphy a la Universitat de Dakota del Nord, EUA (2004-2007). Després d'un segon postdoctorat a la UIB (2007- 2012), va obtenir una contracte per a establir el seu propi grup de recerca, Lípids en Patologia Humana, a l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) situat a l'Hospital Universitari Son Espases (Palma). El grup de Lípids investiga quin paper tenen els lípids en el cáncer i si es poden fer servir com a biomarcadors de diagnòstic, pronòstic o seguiment de tractament. Per a fer això, fa servir una tècnica pionera a nivell internacional, la imatge per espectrometria de masses. Des de l'any 2019, és Investigadora Titular a l'IdISBa, gràcies al Decret de Carrera Investigadora aprovat al 2019, únic a l'Estat.
Miriam Sansó Martínez
La Dra. Sansó es va llicenciar en Biologia i Bioquímica per la Universitat de les Illes Balears i es va doctorar en Biologia Molecular per la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona).
Des de llavors, ha treballat com a experta en genètica i biologia molecular del càncer a centres com el Mount Sinai Hospital de Nova York, el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona i l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron, també a Barcelona. La Dra. Sansó ha mantengut una estreta relació amb l'AECC, rebent finançament d'aquesta fundació com a investigadora per al desenvolupament de projectes en medicina personalitzada a través de l'estudi genòmic en pacients amb càncer de pulmó i de mama. Des de 2022, dirigeix un grup de recerca a la Fundació de Recerca Sanitària de les Illes Balears (IdISBa). La seva investigació actual se centra en el càncer de mama en dones joves, i el paper que desenvolupen l'embaràs, la lactància i el postpart en el curs de la malaltia. El seu treball més recent, duit a terme en col·laboració amb Vall d’Hebrón, és pioner en la detecció del càncer de mama a través de la llet materna, fins i tot abans del diagnòstic convencional per imatge.
Antònia Obrador de Hevia
La Dra. Antònia Obrador és actualment responsable de l'àrea d'Oncologia Molecular de la Plataforma de Genètica i Genòmica de les Illes Balears a l’Hospital Universitari Son Espases i investigadora de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa). En l’àmbit assistencial es dedica a l’estudi genètic i molecular del càncer hereditari, tumors sòlids, biòpsia líquida i farmacogenètica. A l’IdISBa és investigadora principal del grup de Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Clínica.
Ha estat professora associada de la Universitat de les Illes Balears i actualment és membre vocal del Comitè d’Ètica d’Investigació de les Illes Balears. Va estudiar la carrera de Biologia a la Universitat de Barcelona i posteriorment va realitzar la tesi doctoral a l’Institut Català d’Oncologia. El seu interès científic se centra en l’estudi de noves estratègies terapèutiques i la cerca de nous biomarcadors en diferents tumors sòlids amb l’objectiu de desenvolupar una recerca traslacional, en la qual, els resultats obtenguts al laboratori siguin útils en l’àmbit clínic.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.