«Sa Pobla sempre ha mostrat una gran sensibilitat i compromís en l'organització i participació en activitats entorn al 8M, i enguany no és una excepció», ha manifestat la regidora d’Igualtat, Xesca Mir, durant la presentació. «Totes les regidories s'impliquen i col·laboren per oferir un programa divers, dissenyat per arribar a totes les edats i gèneres. Aquest programa no només cerca generar debat i reflexió, sinó també fomentar la creativitat amb esperit crític i crear sinèrgies i espais segurs de diàleg i intercanvi», ha remarcat la regidora.
L'edició de 2025 dona rellevància a la importància de les dones al llarg de la història, moltes vegades invisibilitzades pel simple fet de ser dones. Per aquest motiu, donarem a conèixer figures femenines que han deixat empremta a sa Pobla, juntament amb altres dones de renom que han marcat un abans i un després en la nostra història. A més, les camisetes que es repartiran durant la Cursa per la Igualtat del 9 de març inclouran il·lustracions d'aquestes dones, realitzades per Margalida Serra Celià, estudiant de Belles Arts, com a homenatge al seu llegat. Es reconeixerà a:
-
Antonia Buades, pagesa, folklorista i cantadora (Sa Pobla 1911 - Palma 2007). Activista de la cultura popular i folklorista que potencià la investigació de cançons de feina pràcticament oblidades. Guanyadora de nombrosos concursos de cançons a Mallorca i la península.
-
Francesca Serra de Gaieta i Serra de Marina, benefactora social (Sa Pobla 1817-1902). Fundadora de l'escola de nines regentada per la congregació franciscana entre 1870 i 1879, dedicada a l'ensenyament de les nines i la cura dels malalts i dels pobres, finançada i protegida per ella. Avui dia, la coneixem com l'escola Sant Francesc d'Assís.
-
Dorothea Bate, paleontòloga, ornitòloga i geòloga (Gal·les, 1878-1951). Coneguda com "la caçadora de fòssils", va descobrir el Myotragus Balearicus en una cova de Capdepera el 1909.
-
Aurora Picornell, activista, política i sindicalista (Palma 1912 – Porreres 1937). Membre d’una coneguda família comunista del Molinar, fou una de les principals dirigents del Partit Comunista d’Espanya a Mallorca durant la II República. Detinguda durant la Guerra Civil, va ser afusellada al cementiri de Porreres el 5 de gener de 1937 juntament amb Catalina Flaquer, Antònia Pasqual Flaquer i Maria Pasqual Flaquer.
-
Margalida Jofre (Andratx 1905-1965). Dona excepcional que, malgrat ser sorda, va poder accedir a l’educació gràcies a la seva família adinerada. Es va dedicar a garantir que altres persones sordes poguessin comunicar-se i aprendre la llengua de signes, trencant la barrera del silenci. Va ser la primera presidenta fundadora d’una associació a Espanya i creadora de l’Associació de Persones Sordes de Mallorca (ASPM).
-
Emília Sureda i Bimet, poeta (Palma 1865-1904). Lligada a la possessió de Son Cladera, dedicà composicions a la ruralia de sa Pobla. Fou gran amiga de l'escriptora Maria Antònia Salvà. Una de les seves obres més rellevants, "Vida pagesa" (1898), contextualitza la vida pagesa i les costums de sa Pobla, i fou premiada als Jocs Florals de Barcelona.
Activitats destacades
Algunes activitats s’han consolidat al llarg dels anys, com ara l’exposició col·lectiva F-art(es), la Cursa per la Igualtat o el Concurs de Gloses per la Igualtat.
També es duran a terme les taules rodones Feines lliures d’estereotips, dirigida a estudiants i organitzada conjuntament amb CCOO; Dona i lleure, organitzada per l’AEG Sa Marjal; i Dona i Esport, oberta a tot el públic.
A més, comptarem amb la participació de diferents associacions, entitats i particulars que col·laboren i enriqueixen la diversitat de les activitats programades: Wowfit Women, Gent com Tu, l’IES Can Peu Blanc, l’AFA Can Peu Blanc, l’AEG Sa Margal, el Fons Mallorquí, CCOO i el programa Genèrica del Consell de Mallorca.
Amb aquest programa, sa Pobla reafirma el seu compromís amb la igualtat i la visibilització de les dones que han contribuït a escriure la història.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.