Aquest dimecres, 6 de novembre, la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, a través de la Direcció General d’Empresa, Autònoms i Comerç, ha presentat el Pla Director d’Economia Social de les Illes Balears 2024-2027, amb l’objectiu principal d’«incrementar el pes de l’economia social en el creixement econòmic de les Illes Balears».
El conseller, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha destacat que la redacció s’ha fet de manera participativa amb la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB), la Red de redes de Economía Alternativa y Solidaria (REAS) i Cooperatives Agroalimentàries per a «donar resposta a les necessitats del sector des del consens i la col·laboració».
Sáenz ha explicat que el punt de partida d’aquest Pla ha estat l’anàlisi i la reflexió sobre el Pla anterior i de forma consensuada: «S’ha fet feina, principalment, sobre aquelles iniciatives i estratègies marcades per les principals necessitats i mancances del sector avui dia, un sector molt rellevant dins l’economia balear que desenvolupa polítiques de creixement més socials, distributives i justes».
José Antonio Caldés, director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, ha agraït la participació activa de les tres entitats i ha explicat que s’ha partit de les polítiques i directrius europees d’economia social i de l’Avantprojecte de llei d’economia social del Govern espanyol, tenint en compte que l’economia social suposa el 10% del PIB estatal i compta amb 43.000 empreses.
Així, han anunciat que el Govern destinarà 1.370.000 euros cada any per a dur a terme el Pla que afecta a més de 1.400.000 persones. «S’ha prioritzat que sigui un pla clar, real, pràctic i executable basat en tres eixos: impuls des de l’administració pública, professionalització del sector i foment i difusió de l’economia social i solidària», han assenyalat.
Per tal d’aconseguir un desenvolupament efectiu del Pla s’ha previst la creació d’una comissió de seguiment que coordini les iniciatives proposades amb un sistema d’avaluació objectiva basada en indicadors claus quantitatius i qualitatius.
La UCTAIB ha agraït la resposta del Govern a les demandes del sector alhora que «esperam que es duguin a terme les actuacions proposades, fruit del treball conjunt amb REAS i Cooperatives Agrolimentàries i faciliti l’augment del nombre de cooperatives i microcooperatives i l’increment de l’activitat de les que ja existeixen, així com la diversificació del sector».
Algunes de les actuacions previstes dins el Pla Director d’Economia Social de les Illes Balears 2024-2027 són:
- Comptar amb una estructura administrativa estable per facilitar les iniciatives, a la vegada que es doni una empenta i es faci un seguiment de les estratègies i resultats.
- Millorar la formació dels agents que intervenen en el procés de creació i tutorització d’empreses d’economia social i cooperatives.
- Promoure el seu desenvolupament, així com donar suport al seu creixement i l’accés al finançament.
- Compromís econòmic per part del Govern per donar suport a les iniciatives i estratègies a mitjà i llarg termini.
- Professionalització del sector per tal d’aconseguir una millor eficiència i consecució de resultats.
- Posar en marxa un grup de treball.
- Que les organitzacions d’economia social participin en el Consell Econòmic i Social.