algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 18°
24°

[VÍDEO] Explicació de la història de les banderes: l'oficial de les Balears té 40 anys, l'oficial de Mallorca, 112 anys. La senyera sense castell, 800 anys

234235

El perfil d'instagram 'Parlars mallorquins' ha fet públic un vídeo divulgatiu molt aclaridor sobre la història de les banderes de Mallorca i de les Illes Balears.

La conclusió és que la més antiga és la que rep un homenatge cada 31 de desembre a la Festa de l'Estendard: la senyera de les quatre barres, que és la que va arribar amb la Conquesta del Rei En Jaume i que ha identificat els mallorquins durant 800 anys. Un símbol que hauria estat creat fa més de mil anys. Amb el naixement del mallorquinisme polític, Benet Pons i Fàbregues va proposar la senyera amb el castell. Ja amb el procés autonòmic, es va crear l'actual bandera oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es va col·locar el castell 'a l'americana'.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per pregunto, fa 23 dies
De Asprer: Com que no existeix la nacionalitat catalana.Catalunya és una nació,sense estat però una nació.La nacionalitat mallorquina existeix?
Valoració:5menosmas
Per Via fora els adormits!, fa 23 dies
"Pocs anys després de caure Mallorca el juliol de 1715 s’escampà un opuscle, 'Via fora els adormits!', que defensava una República Catalana formada per tots els territoris de la nació: València, el Principat, les Illes i, fins i tot, els confiscats arran del Tractat dels Pirineus."

Bartomeu Mestre i Sureda, 'Balutxo' (2022)
Valoració:6menosmas
Per una pàtria completa, fa 23 dies
"Per a la tasca que hem de dur a terme cal que somiem una pàtria. Però l'hem de somiar com hauria volgut el poeta Pere Quart: completa. De Salses fins a Guardamar i de Fraga fins a Maó."

Josep Maria Llompart (1991)

Pissarra_1992_n065.pdf
Valoració:7menosmas
Per la meva glòria, fa 23 dies
«Tot el meu passat que la història allunya
el tenyeix de glòria la Gran Catalunya
Jo sóc mallorquí i és la meva glòria
esser català per la meva història!»

Pere Capellà (1935)
Valoració:7menosmas
Per total Catalunya, fa 23 dies
«Veieu-la bé, la nacionalitat catalana, espargida i esquarterada a través de les costes llevantines d’Espanya i més enllà de la mar, i fins més enllà de la frontera francesa. Per sobre aqueixa total Catalunya ha passat un fibló de raons d’estat artificials, de dogmes i doctrinarismes pedantescs, pels quals se l’ha volguda junyir violentament a una raça estranya, se li ha volgut rompre la seva unitat íntima i nadiua, i fins s’ha declarat estranger a una part del solar originari».

Gabriel Alomar (1931)
Valoració:7menosmas
Per Res d’Estat Balear, res de provincianisme, fa 23 dies
«Menorca és catalana, genuïnament catalana (…) [i cal] enfeinar-nos en la tasca, àrdua és ver, però també bella i justa de la catalanització radical de la nostra illa. (…) Advinguda la República, que no pot ésser altra que federativa, ens cal tombar els ulls vers la història i regenerar-nos com a poble lliure. (…) Res d’Estat Balear, res de provincianisme. Volem ser catalans, tot essent menorquins, com en són els empordanesos, els rossellonesos, els mallorquins mateixos. (…) Si Menorca és una regió catalana ha de seguir una política catalana.»

Joan Timoner i Petrus, Menorquit (1931)
Valoració:7menosmas
Per Catalunya integral, fa 23 dies
«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, participant amb ella de la unitat de raça, de la unitat de llengua i de la unitat de cultura, la qual ha enriquit molt sovint amb aportacions de gran vàlua. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit».

La Nostra Terra (1930)
Valoració:7menosmas
Per d’arreu de Catalunya, fa 23 dies
El gener de 1928 apareix a Mallorca LA NOSTRA TERRA, una magnífica revista mensual d’Art, Literatura i Ciència que es publicarà fins a l’aixecament feixista-militar de juliol de 1936. En els editorials teoritza i propugna la reconstrucció nacional a partir de la llengua, la cultura i els eixos identitaris de la personalitat col·lectiva del conjunt de la nació. La revista comptava amb col·laboradors destacats d’arreu de Catalunya (Amades, Carner, Chabàs, Coromines, Fabra, Macabich, Martínez Ferrando, Maseras, Moll, Saltor, Soldevila, Villangómez…). En les seves quatre mil cinc-centes pàgines, no apareix l’expressió Països Catalans i, en canvi, és habitual la denominació Catalunya Gran i molt freqüent el gentilici catalans aplicat als mallorquins i als valencians. Els editorials i els nombrosos articles referits a la qüestió nacional catalana, són una font imprescindible de referència.
Valoració:6menosmas
Per Catalunya (de Salses, etc.) és una nació, fa 23 dies
«Catalunya és una nació. I deixau-vos anar de literatures i regionalismes “sanos y bien entendidos”. Sense paliatius [sic] de cap casta, el fet és l’existència de Catalunya com a nació; aquest és el fonament de tot, fonament tan fort que permet afirmar que per sota les ruïnes de l’edifici actual de la causa catalana seguiria bategant l’esperit del poble presoner del dret i la llengua i el poder d’un altre poble, lluitant sempre i espiant l’hora de fer sortir altre cop a la llum del dia la seva personalitat».

Joan Pons i Marquès (1919)
Valoració:6menosmas
Per mil vegades comprovat, fa 23 dies
«Això de què els naturals de Mallorca se deien a si mateixos i se comptaven com a catalans és ben positiu, i ho he vist mil vegades comprovat».

Estanislau Aguiló (1907)
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente