algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
26°

S’ha mort Biel Florit, sineuer, gran poeta, escriptor i articulista de Diari de Balears

231269

Aquest dimarts ha mort Biel Florit i Ferrer, Sabateret, sineuer, defensor de la llengua i la cultura catalanes, articulista a Diari de Balears i excel·lent poeta.

Nacut a Sineu Gabriel Florit Ferrer el primer de desembre de l'any 1944. De família humil, el seu pare era fuster d'ofici, estudià peritatge mercantil quan acabà el batxillerat.

Ben aviat, però, deixa la comptabilitat i el seu treball es centra en el món del comerç. Paral·lelament a les seves activitats professionals, Gabriel Florit, que ja havia guanyat la Viola als Jocs Florals de Felanitx als 23 anys, ecrivia versos, i el 1980 publicà Carussa, aplec editat per ell mateix. Tres anys més tard, el 1983, publicà també el seu primer llibre de prosa, de narrativa breu, Prims de barra, on l'autor deixava entreveure el seu estil fortament arrelat a la parla de Sineu, on l'anècdota és local però els efectes de la història són universals.

Durant els anys noranta, Gabriel Florit escriví nombrosos aplecs de versos i llibres de prosa, també. El 1990 publicà el seu segon llibre de poesia Amb els ulls fits, i el 1991 el de narrativa, Històries de son Sarigot. Els anys 1992 i 1994 respectivament, els poemaris Pols de corc: en clau de sístole i Diàstole i quatre poemes d'amor, fan que els seus versos comencin a ser coneguts més enllà de les illes. Entre 1997 i 1999 publica tres poemaris més i el seu primer llibre de prosa articulista, fruit de les col·laboracions que inicia el 1996 al Diari de Balears. És dels seus articles setmanals a aquest diari d'on sorgeixen les publicacions, primer el 1996, d'Albellons de la memòria i posteriorment amb Pa llescat, el 2001 i Terra prima, el 2005.

Al mateix temps que escriu i publica, Gabriel Florit col·labora activament en la vida del seu poble , i el seu interès per la gent i la cultura de Sineu es veu convertit en llibre, específicament amb la publicació de Les fires i mercats. Sineu, l'any 2003.

El 2005, l'editorial madrilenya Calambur, a la seva col·lecció Biblioteca de las Islas Baleares, publica Barloventa. Antología poética/A Sobrevent. Tria poètica, una antologia preparada per Sebastià Bennassar, que inclou poemes dels deu aplecs que havia editat fins el moment. Dos anys més tard, el 2007, apareix El salt de l'àngel, a l'editorial El Gall, de Pollença.

Algun dels seus relats d'Històries de Son Sarigot va ser duit a l'escenari per una companyia de teatre de Sineu mateix. Gabriel Florit va ser un articulista habitual a les pàgines del Diari de Balears.

Aquí podeu llegir l'article que li dedica la revista Díngola, de la qual en va ser col·laborador puntual i lector fidel.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lluís Barceló, fa devers d'un mes
Crec que els mallorquins hem perdut una gran persona, personal, cultural i emocional i en tots els espectes lluitant fins el darrer alé. DESCANSI EN PAU.
Valoració:11menosmas
Per Magdalena Bernat Oliver, fa devers d'un mes
Ho sento molt !
Sovint llegia els seus poemes, es dedicat a la seva filla i tambe es dedicat a Cala Gamba....son d,aquells que commouen s, ánima ! Descansa en pau Biel, has marxat massa prest !
Valoració:11menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa devers d'un mes
Al cel o al Canigó sia, on s’estimi més. Destacar que no va fer un articulisme notable en altres llengües i no és fàcil passar tota la vida escrivint en llengua catalana renunciant a ser més conegut si ho fas en altres idiomes. Quants de periodistes i escriptors mallorquins estan publicant en anglès o castellà? Dret en tenen, però no té tant de mèrit com fer-ho en una llengua amb menys de 15 milioms de parlants, com ho ha fet en Biel Florit.
Valoració:14menosmas
Per Joan Barceló, fa devers d'un mes
Me sap molt de greu aquesta notícia. Enyorarem el seu humor ácid i punxant. I els viatges que ferem amb ell i na Neus. Un honor haver colaborat amb ell. Descansa en pau Biel.
Valoració:16menosmas
Per Pep Roig, fa devers d'un mes
Una bona persona, en tots els sentits, que perdem els mallorquins que som o ho volem ser. No oblidaré mai els seu tarannà,que em feia sentir millor i pensar que no tot s'està perdent
Pep Roig
Valoració:17menosmas
Per Pena, fa devers d'un mes
Descansi en pau.💜
Valoració:25menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente