cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Taltavull alerta de les desigualtats que genera la massificació turística i crida a impulsar altres «fonts de riquesa»

El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha alertat aquest dimecres de les situacions de desigualtat que genera l'actual model turístic a les Balears i la massificació derivada d'aquest i ha fet una crida a les administracions a impulsar «fonts de riquesa més variades» com la indústria o el camp.

A la roda de premsa per a presentar la memòria de Càritas Mallorca del 2023, el prelat ha celebrat que amb iniciatives com el pacte per la sostenibilitat que impulsa el Govern s'intenti donar solucions a un problema que ha definit com a complex. «Però una illa dona per a allò que dona», ha afegit, insistint en tot cas que les polítiques que s'impulsin «no han d'excloure ningú» i subratllant la necessitat d'afrontar també l'escassetat d'aigua.

L'administrador de Càritas, Joan Bassa, ha argumentat, per part seva, que l'actual model de creixement continu és insostenible i «pa per a avui i fam per a demà‘, mentre que la directora de Càritas Mallorca, Esther Romero, ha cridat l'atenció sobre les situacions d'explotació laboral que es troben entre les persones ateses.

Taltavull s'ha referit novament a la qüestió de la saturació de les carreteres de Lluc i ha demanat que, quan les vies d'accés es vegin afectades per algun esdeveniment o prova esportiva, se'n deixi oberta almenys una, recordant que fa unes setmanes una associació va haver de suspendre una activitat que feia tot un any que preparava.

Pel que fa a l'hostatgeria del Santuari de Lluc, el bisbe ha insistit que la institució «fa anys» que reclama una normativa específica per als allotjaments en aquests enclavaments. Tot i això, ha evitat pronunciar-se sobre el conflicte per la propietat del convent de Santa Isabel, després que l'Audiència Provincial confirmés que les Jerònimes són les propietàries del monestir.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per I tant, fa devers d'un mes
Tú, Josef Mengele ets des que tiren sa pedra i amagan sa mà.
Un pardal de set soles.
Catalanista de nova fornada. Arruix.
Valoració:-6menosmas
Per no fotem, fa devers d'un mes
Maikel.-
Se ve que Su Eminencia Reverendísima tiene pocas ganas de ir al cielo.
Vacunas Covid:
Primero, yo; después todos los demás. No fotem.
Valoració:-3menosmas
Per Vinga!, fa devers d'un mes
Arriben tard i ... amb moltes immatriculcions de béns que no els pertanyen.
Valoració:4menosmas
Per Guillem Ramis i Moneny, fa devers d'un mes
Paraules no basten. Cal revisar actuacions concretes. Record dos documents dels tres bisbes de Balears: "Ecologia i turisme a les nostres illes" Pautes per a una actuació cristiana (any 1990) i "Constructors de solidaritat" Orientacions i pautes d'actuació cristiana en temps de crisi econòmica (any 1994). S'han posat en pràctica?
Valoració:3menosmas
Per I tant, fa devers d'un mes
Josef Mengele:
I com vols que et contesti? Tenc divers models. Segur que tots t'agraden.
Valoració:-3menosmas
Per Josep Miquel, fa devers d'un mes
@I tant, no faria llarg, vosté a fet curt sempre, será cosa de que la única neurona que li deu quedar s'ha fos del tot. El seu problema es que just sap criticar tot el que no li agrada a la gentola molt propera als neonazis, pero cap argument ni mitjanament valid, Torni a l'escola
Valoració:2menosmas
Per Maikel, fa devers d'un mes
Desigualtat catòlica en estat pur: Talta vull una injecció COVID abans d'hora.
Valoració:-2menosmas
Per Tarima, fa devers d'un mes
Sr. Bisbe, for president
Valoració:0menosmas
Per poligonera, fa devers d'un mes
Que alternativas concretas propone?
Valoració:-5menosmas
Per Mascaró de Son Llodrà, fa devers d'un mes
L'Església Catòlica fa molt de temps que és instal·lada a les nostres Illes, amb tant de temps durant dècades no havien observat, ni avisat amb temps, que calia mantenir (ara al 2024 impulsar de bell nou) "fonts de riquesa més variades i diversificades" com la indústria o l'agricultura ?
No és cap invent, és el què ja hi havia. S'haguessin pogut mantenir, potenciar-les, modernitzar i adaptar-les a les noves èpoques, en comptes d'optar pel "monocultiu" turisme-de-masses-tot-s'hi-val.

Per què no varen avisar amb temps a la feligresia, i a la població en general, de la situació de desigualtat i de la massificació que provocaria el "model" que ha esdevingut predominant", ple d'egoisme, cobdícia i altres vel·leïtats ?

Al meu parer fan molt tard. Els efectes més negatius de massificació, sensació de ja no s'hi cap, de manca manifesta d'altres activitats econòmiques essencials, de destrossa del teixit social, de destrossa de patrimoni natural i històric... que se'n deriven d'aquest "model" "imperant", ara son molt manifestos i no els pot negar ni dissimular ningú, que fins i tot des del l'extremisme del PP-vox comencen a "adonar-se'n", ho demostra fefaentment.

No s'hi val que ara tot d'una tothom pugi al carro de quelcom que es preveia i que fa moltes dècades es podia haver començat a corregir, a legislar a favor del bé comú i a planificar, mentre tots i principalment els que se n'han aprofitat més, guaitaven cap un altre costat.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente