nubes dispersas
  • Màx: 19.63°
  • Mín: 9.58°
14°

Critiquen que l’única menció a la joventut de Le Senne en el discurs del Dia de les Illes Balears hagi estat per a atacar el català

En la celebració institucional del Dia de les Illes Balears al Parlament, el seu president, Gabriel Le Senne (VOX), ha pronunciat un discurs «totalment desencertat, clarament partidista i allunyat de la neutralitat institucional i la solemnitat que requeria dit acte», ha valorat el Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB).

Denuncien que Le Senne s’ha referit a la joventut únicament com a eina per atacar la llengua catalana, «vinculant la regressió entre els joves de la llengua pròpia a la seva suposada imposició política, tot assenyalant que 'se puede llevar el caballo al río pero no obligarle a beber'».

El Consell de la Joventut de les Illes Balears, presents en l’acte, condemnen aquestes paraules i han trobat necessari comunicar que:

  • «Lamentam profundament que l’única menció a la joventut que ha cregut convenient fer el senyor president sigui per atacar la llengua pròpia, quan també ha parlat d’habitatge, de les dificultats laborals o de la realitat socioeconòmica. L’Anuari de la Joventut en el qual vol basar els seus arguments, deixa palesa les dificultats en tots aquests àmbits i li convidam a fer-ne una lectura menys esbiaixada dels seus articles.
  • Insistim que el model d’immersió lingüística és el millor garant d’una correcta integració social dels joves i de tothom que vengui a viure a les Illes i que s’ha de seguir promoguent la normal convivència entre el castellà i el català com reconeix l’Estatut, i també diverses resolucions pròpies del CJIB. És incoherent que el president hagi valorat positivament la diversitat lingüística d’aquesta terra quan ataca el marc que guareix aquesta diversitat i el seu partit du a terme accions contràries a la normalització de la llengua pròpia. Tampoc ha estat adient fer-ho després de la lectura de l’article 4 de l’Estatut per part d’un estudiant, o de recordar la figura de Jeroni Albertí».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de s'Agrícola, fa devers d'un mes
En foraster basta xerrar-hi en anar de turisme a les Castelles (aka Espanya). La resta del món funciona en anglès.
Valoració:4menosmas
Per A Mallorca i a la resta de Catalunya, en català!, fa devers d'un mes
Català, sí; bilingüisme, no.
Valoració:13menosmas
Per Emigrante, fa devers d'un mes
Si lo dice el CJIB (?) entonces no se discute.
Valoració:-8menosmas
Per Manacorí, fa devers d'un mes
A qualque observador se li hauria de recordar que "bilingüisme" vol dir "que pot expressar-se en dues llengües". No pas defensar tothora únicament la llengua colonial, i hegemònica de l'estat ocupant, i alhora rebutjar, ridiculitzar, malgrat els entrebancs espanyols, els avenços i la lenta recuperació de la llengua pròpia i oficial, la qual encara se'n ressent de les conseqüències nefastes del període 1707 / 1975. Els "defensors" del "bilingüisme" curiosament sempre xerren la mateixa llengua de la qual en defensen la supremacia (de forma directa o amb subterfugis) i la relegació de la pròpia i oficial de les Balears a l'ús "familiar", secundari, subsidiari. No teniu cap credibilitat i se us veu el llautó d'una hora lluny. Si algú valora la "diversitat" lingüística, reduir-la a dues llengües no té cap sentit, més aviat respon una vulgar pardalada del xovinisme espanyol més carca i tronat. A ca nostra, valorar i respectar la diversitat lingüística comença per la valoració, el respecte, per no amagar i per parlar i escriure sempre correctament la llengua pròpia de les Balears.
Valoració:19menosmas
Per Destroyer, fa devers d'un mes
Es curioso lo único de lo que hablan estos jóvenes es al final de la lengua.😛. Je...je. Menudos bocazas , a ver si se enteran, se lo explicamos de una vez, los jóvenes detestamos las imposiciones. Nos repugna la inmersión y el aparato represor que la institucionalizaba. Hoy somos más libres. Queremos optar. Detestamos la represión. Viva la libertad, Carajo.
Valoració:-21menosmas
Per Che, fa devers d'un mes
no puedes caer bien a todo el mundo, supongo que a alguna otra entidad le habrá gustado
Valoració:-16menosmas
Per catalinero, fa devers d'un mes
La consigna és tapar allò de Koldo, la dona de Sánchez, d'Armengol etc i donar notícies de qualsevol altra cosa
Valoració:-13menosmas
Per observador, fa devers d'un mes
està bé valorar la diversitat lingüística. Sí al bilingüisme
Valoració:-13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente